Skocz do zawartości

ESP Now Esp32 układ na baterii jaki model polecacie?

nebraska

Pomocna odpowiedź

Witam

Chce wykorzystać Esp32 i protokół ESP NOW do przesyłania danych w domu. Wysyłać dane między ESP. Chciałbym zrobić układ na baterii a dokładniej Aku 14500 lub 18650 , żeby ESP np wybudzał się co 20 min wysłał i spać.

Jaki model Esp32 najlepiej by się do tego nadawał? żeby uzyskać jak najlepszy efekt pracy na aku względem poboru prądu.

Edytowano przez nebraska
  • Lubię! 1

(edytowany)

Niestety muszę mieć Esp32 powiem ci działa świetnie jestem z tego mega zadowolony można niezły system w domu sobie z tym zrobić bez potrzeby stosowania radiowek np 433mhz.

Po ciężkich próbach udało się uzyskać połączenie z serwerem ustawiając odbiornik jak punkt dostępu ze stacją wi-fi gdzie mogę dalej pchać dane odebrane przez ESP NOW. Tu się otwierają mega możliwości 

Teraz myślę nad układem bateryjnym można nie złe osiągi uzyskać.

Edytowano przez nebraska
  • Lubię! 1

3 godziny temu, nebraska napisał:

Teraz myślę nad układem bateryjnym można nie złe osiągi uzyskać.

Polecam zasadę: jeżeli masz miejsce i gniazdko na zasilacz zamontuj zasilacz 😄 Jak nie to można kombinować...

Ale jak myślisz o WiFi i baterii to raczej musisz szukać czegoś do wlutowania w PCB, co nie ma stabilizatora liniowego. Np.

Modul-Wi-Fi-b-g-n-Bluetooth-ESP-WROOM-32E-Model-ESP32-D0WD-V3.thumb.jpg.2b24e6f12c9601399142ca8289f9861a.jpg

Devkity ze stabilizatorami AMS1117 sobie odpuść, bo one strasznie zjadają prąd w czasie uśpienia, a tam każdy mikroAmper jest ważny. IMHO WROOM32 z własną płytką główną i zasilaniem z przetwornicy powinien być OK, chyba, że ktoś zna gotowca z takimi parametrami, to chętnie też go poznam 😉 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dokładnie tak jak piszesz nie myślę o boardzie bo to mi pochłonie prądu.

Znalazłem w swoich skarbach Esp32 C3 luatos. Zacznę od niego sprawdzę ile pobiera.

Druga opcja sam goły chip ESP32 do tego stabilizator MCP 1700-3302 który pobiera 2uA podczas pracy. Stosowałem je w innych układach bateryjnych chodzą do dziś bardzo oszczędne.

Są fajne gotowe boardy pod sam chip ESP32. 

Od czegoś trzeba zacząć 

1,33 zł  10%OFF | ESP32 ESP32S bezprzewodowa sieć WIFI dla moduł Bluetooth dla płytka przyłączeniowa moduł konwertera Pinboard ESP-32 ESP-32S
https://a.aliexpress.com/_EG5oskB

• Lubię! 1

10 godzin temu, nebraska napisał:

sam goły chip ESP32 do tego stabilizator MCP 1700-3302

Goły chip czy jakiś WROOM/WROVER? Bo nie bardzo widzę sens pchania się w "gołe" procki + flash + parę dodatkowych elementów jeśli nie chodzi o rozmiar płytki...

Przy okazji: Lolin32 Lite (którego użyłem w kilku bateryjnych ustrojstwach, ale tam mam fizyczne odłączenie akumulatora) w takim zastosowaniu odpada, prąd przy uśpieniu to ok. 800 µA, a ładowarka chyna nie jest Ci potrzebna...

10 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

WROOM32 z własną płytką główną i zasilaniem z przetwornicy powinien być OK

Coś bliżej na ten temat? Jak to połączyć żeby uprzejmie chciało działać? Przetwornica przecież też jakiś tam prąd pobiera...

Jakiś schemacik?

• Lubię! 1

Jak jest miejsce na 21700, to cenowo ciekawa propozycja względem oferowanego ładunku - nowe, nie depakiet, renomowany producent. Nie przewymiarowywać. Odpowiednia przetwornica, żeby prąd na biegu jałowym - generowanie napięcia bez obciążenia był jak najmniejszy i możliwie najwyższa sprawność przy niskim obciążeniu jeśli usypiać, a jak wyłączać, to przetwornica prąd wyłączenia będzie mieć już niski.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1

(edytowany)
1 godzinę temu, ethanak napisał:

Goły chip czy jakiś WROOM/WROVER? Bo nie bardzo widzę sens pchania się w "gołe" procki + flash + parę dodatkowych elementów jeśli nie chodzi o rozmiar płytki...

Przy okazji: Lolin32 Lite (którego użyłem w kilku bateryjnych ustrojstwach, ale tam mam fizyczne odłączenie akumulatora) w takim zastosowaniu odpada, prąd przy uśpieniu to ok. 800 µA, a ładowarka chyna nie jest Ci potrzebna...

Musi być goły chip, jeśli będzie Board to będzie ciągnelo za dużo prądu 800uA to zdecydowanie za dużo nie chce aku wymieniać co parę tygodni.

Montując goły chip + LDO LOW POWER

Jest szansa że zejdzie się do minimum.

1 godzinę temu, matsobdev napisał:

Zawsze może zewnętrzny RTC, który by przetwornicę pobudził do działania przez jakiś przerzutnik, który zostałby przestawiony jak wszystko byłoby zrobione i pora spać by nastała.

Myślałem o tym mam bardzo dobry timer rtc który bardzo dobrze programuje się przez Arduino PCF8563 pobiera 3uA i robi co trzeba o dokładnej godz ale tu nie musi być dokładny czas tylko cyklicznie co 20 min.

Fakt że jest to dodatkowy element lepiej byłoby wykorzystać wbudowany rtc ESP.

W dokumentacji piszą że z użyciem timera rtc można osiągnąć 5uA.

Co do podłączenia myślałem o takim schemacie, żeby ograniczyć do minimum pobór?

Screenshot_2023-04-04-10-54-20-640_com.adobe.reader.jpg

Edytowano przez nebraska
  • Lubię! 1

27 minut temu, nebraska napisał:

goły chip + LDO LOW POWER

A jaka jest różnica między gołym chipem (z dospawanym flashem i paroma rezystorami/kondensatorami, o antenie nie wspomnę) a WROOM32 (który nie zawiera nic poza tym gołym chipem, flashem, paroma rezystorami/kondensatorami i anteną)? Więcej roboty przy tych samych parametrach?

Co do schematu: to goły ESP32? Jeśli tak to zapomniałeś o flashu i co najmniej jednym rezystorze.

800µA dotyczyło jednej konkretnej płytki. Są inne, warto sprawdzić, ta akurat żre najwięcej i dlatego o niej wspomniałem (żeby niepotrzebnie nie sprawdzać).

@H1M4W4R1 Tak z ciekawości wziąłem przetwornicę (co prawda na 5V a nie 3.3, ale po prostu nie znalazłem tej na 3.3V, są identyczne). Przy 7V zasilania bez obciążenia pobiera 160 µa, po obciążeniu rezystorem 47k prąd pobierany przez samą przetwornicę jest proporcjonalny do prądu płynącego przez rezystor plus te 160µA. Dla przetwornicy 3.3V prąd powinien być podobny. Na upartego akumulator 2000mAh wystarczy na długo... przetwornica taka.

Edytowano przez ethanak

5 minut temu, ethanak napisał:

A jaka jest różnica między gołym chipem (z dospawanym flashem i paroma rezystorami/kondensatorami, o antenie nie wspomnę) a WROOM32 (który nie zawiera nic poza tym gołym chipem, flashem, paroma rezystorami/kondensatorami i anteną)? Więcej roboty przy tych samych parametrach?

Co do schematu: to goły ESP32? Jeśli tak to zapomniałeś o flashu i co najmniej jednym rezystorze.

@H1M4W4R1

No dobrze zapytam inaczej.

Na co mi flash?

Jak ten układ będzie do lekkich zadań bo będzie pracował na baterii ma się wybudzic zmierzyć temp wilgotności i te wartośći wysłać przez ESP NOW dalej.

Znalazłem rozwiązanie...

Zapomniałem o Attiny3224 mały procesor który ma mega możliwości zajmie nic miejsca na płytce PCB.

Procek ma wbudowane rtc będzie wybudzał Esp32 do tego będzie mosfet smd i LDO LOW POWER.

@nebraska a gdzie będziesz trzymał program do realizacji owych lekkich zadań? ESP to nie AVR i wbudowanej pamięci stałej nie posiada (tzn. ma ROM, ale tego znowu dość ciężko zaprogramować)

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1

1 godzinę temu, ethanak napisał:

@nebraska a gdzie będziesz trzymał program do realizacji owych lekkich zadań? ESP to nie AVR i wbudowanej pamięci stałej nie posiada (tzn. ma ROM, ale tego znowu dość ciężko zaprogramować)

Dzięki za wyjaśnienie tego nie wiedziałem.

Myślałem że flash głównie idzie pod EPROM.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.