Skocz do zawartości

Projekt sterowania wentylatorami w komputerze PC

dch203

Pomocna odpowiedź

Cześć! 

Jestem nowy na forum i sprowadziła mnie tutaj chęć zrobienia projektu niezależnego sterowania wentylatorami w obudowie komputera PC.

Jestem fanem ciszy i też dla zajawki chciałbym zrobić taki układ sterowania wentylatorami:

- Wentylator z przodu sterowany PWM z czujnikiem temperatury powietrza wejściowego (zewnętrznego)
- Wentylator z tyłu sterowany PWM z czujnikiem powietrza wyjściowego (wewnętrznego) 
- Jakiś sterownik programowalny, który przy małej różnicy temperatur będzie całkowicie wyłączał wentylatory, a przy większej  odpowiednio je podkręcał.
- Zasilanie z zasilacza komputerowego (przez molex czy coś).
- Przyszłościowo przekazanie informacji o temperaturach i % wykorzystania wentylatorów do komputera (windows).

Programuję w pythonie i trochę kiedyś robiłem w C/C++. Podstawy elektroniki też jakieś tam znam.

Moje pytania brzmią:
- Jaki układ programowalny do tego kupić, żeby ogarnął dwa wejścia z termistorów, dwa wyjścia PWM i wyjście informacji do komputera. Chciałbym żeby był przy tym jak najmniejszym i działał bezawaryjnie 8h/dobę.
- Jakiego typu czujniki temperatury kupić?
- Co jeszcze powinienem kupić na start do takiego układu (jakieś przetwornice, rezystory itp)?
- Czy zasilanie tego z tego samego zasilacza co reszta komputera (dosyć drogiego) jest bezpieczne, czy zastosować jakieś dodatkowo zabezpieczenie?

Z góry dzięki za pomoc 🙂

• Lubię! 2

(edytowany)

Tutaj pewnie jakakolwiek płytka z mikrokontrolerem zda egzamin. Pico, Pro Micro (jakiś klon). To nie będą skomplikowane rzeczy, to w C też z pewnością ogarniesz, choć np. Pico ma dość nie tyle skomplikowany, co rozbudowany i dający możliwości PWM, choć jest Micro Python też. Pomiar temperatury to chyba najlepiej DS18B20 - nie trzeba kombinacji z wyznaczaniem charakterystyki, gotowy odczyt w stopniach celsjusza. Pewnie MOSFETy typu P się przydadzą, żeby dać wyższe napięcie na PWM do wiatraków (gdzieś w jakimś temacie podobnym tutaj podawałem PDFa Noctua chyba o PWM w wentylatorach - niby jest standard, późnej przeszukam w moich postach i podrzucę). Albo po prostu konwerter poziomów logicznych. Może też Pro Micro na 5 V wystarczy bezpośrednio. To wolniejsze na 3V3 też można zasilić bezpośrednio z 5 V, jest zworka do polutowania. Jakaś garść rezystorów 2,2 k-oma się przyda przynajmniej do DSa. Generalnie z wtyczki wentylatora tylko jeden pin Cię interesuje, reszta może być podpięta albo do standardowego złącza, chyba, że wszystko będzie na jednej płytce, to może jakieś goldpiny do podłączenia wentylatora. Zwykłe 2,54 dadzą radę chyba, że gniazda pod wentylatora będą bardziej na miejscu. Może też płytka prototypowa wielootworowa. Zasilanie - jak czujesz się na siłach. Pro Micro już ma polimerowy bezpiecznik na płytce, nawet klon. Można próbować na zewnętrznym zasilaczu 12 V jak nie jesteś pewny.

Ja osobiście w jedynym starym komputerze mam Pentagrama Karakorum 12 cm bez wentylatora - jedyny w zasilaczu, zmieniony na jakiś inny - nawet cichy i wolniejszy. No i też dobra pasta może pomóc - ja mam Gelid GC Extreme, już bardzo długo - nie mam szmergla, żeby zmieniać, testować, bo niby wysycha i jest źle.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.