Skocz do zawartości

Przerwania, a ponowne sprawdzenie stanu przycisku.

Pomocna odpowiedź

16 minut temu, ethanak napisał:

Errare humanum est 🙂

Ja myślę, że jest jednak jakiś konkretny powód. Gdyby to był tylko błąd, to przez tyle lat by go usunięto. Ludzie często się o to potykają (i ja kiedyś, i teraz @SOYER).

(edytowany)

Przecież parser buildera to raczej taki "parserek", zrobi coś dla gościa co od tygodnia ma Arduino a wczoraj go odpakował. Gdyby to było takie proste dawno by siedziało w gcc.

Tylko komu to potrzebne? Automatyczne dodawanie deklaracji jest dla początkujących. Niestety - przy piątym programie klient już nie powinien być początkujący (czyli: przedszkole skończyłem i czas pójść do pierwszej klasy).

Ja piszę dość dużo używając frameworka Arduino. Nigdy nie polegam na tych automatach co z ino zrobią cpp. A nauczenie się dwóch reguł na krzyż nie boli. 

A @SOYER już dawno z przedszkola powinien wyjść, bo bardzo chętnie mu pomogę, ale wycieranie pupci moim wnuczkom kończy się w momencie osiągnięcia pewnego wieku. Inaczej się traktuje niemowlaka, a inaczej młodego dzieciaka, co już wie że w pieluszki się nie sika i zaczyna pytać "dziadku, a czemu to miga?"

Edytowano przez ethanak

Jest w tym jakaś racja, ale nie jest to odpowiedź na postawiony problem:  jeśli już zaimplementowano automatyczne dodawanie deklaracji (nieistotne, czy to jest słuszne i dla kogo jest przeznaczone), to dlaczego funkcje obsługi przerwania nie są tym objęte?

Pisałeś kiedyś parser? A coś co z tego parsera korzysta?

Chodzi o to, że znalezienie wywołania funkcji w C++ jest stosunkowo proste (w C już nie ma tak wesoło), ale skojarzenie wystąpienia nazwy już nie.

I nie chodzi tu o funkcje przerwania, ale o użycie nazwy funkcji w innym kontekście niż wywołanie.

Inna sprawa że dziwię się, dlaczego deklaracje wyprzedzające nie są po prostu automatycznie dodawane niezależnie od tego, w jakim kontekście występują... ale to już pytanie do autorów frameworka.

I jeszcze jako podsumowanie: dzieciom w przedszkolu w grupi młodszej pomaga się trafić łyżeczką do buzi. W starszakach raczej uznaje się, że to potrafią.

Dobra, dobra Panie przedszkolanka, przeniosłem funkcję i teraz mam coś takiego:

D:\ARDUINO\projekty\libraries\ESP32TimerInterrupt\src/ESP32TimerInterrupt.hpp:414:78: note:   initializing argument 2 of 'bool ESP32TimerInterrupt::attachInterrupt(const float&, bool (* const&)(void*))'
     bool attachInterrupt(const float& frequency, const esp32_timer_callback& callback)

exit status 1
invalid conversion from 'void (*)()' to 'esp32_timer_callback' {aka 'bool (*)(void*)'} [-fpermissive]

Kurde... @SOYER, siedzę teraz w knajpie i nie chce mi się leźć do domu bo mam najazd rodzinny z wnuczkiem na czele. Ale spróbuj przeczytać sobie dokumentację do tej biblioteki. Ja wcześniej niż jutro nie mam jak 😞

Ale dokumentacja powinna wszystko wyjaśnić. Czytałem, wyjaśniła.

1 minutę temu, ethanak napisał:

Kurde... @SOYER, siedzę teraz w knajpie i nie chce mi się leźć do domu bo mam najazd rodzinny z wnuczkiem na czele. Ale spróbuj przeczytać sobie dokumentację do tej biblioteki. Ja wcześniej niż jutro nie mam jak 😞

Ale dokumentacja powinna wszystko wyjaśnić. Czytałem, wyjaśniła.

Kurde @ethanak siedzisz z rodziną i wnukiem w knajpie i odpisujesz na Forbocie???

Shame on You!!!

Własnie bez rodziny i wnuka...

BTW myślałem, że jak wydrukuję małemu zabawkę z TPU to jej nie połamie. Niestety - okazało się że połamanie gumy dla dwulatka to zajęcie na pięć minut 🙂

bool IRAM_ATTR TimerHandler0(void * timerNo)

Zmieniłem jak w przykładach biblioteki na bool i w arkumentach wskażnik na timerNo( cokolwiek to znaczy).

Kompilacja prawidłowa.

Przed chwilą, ethanak napisał:

Własnie bez rodziny i wnuka...

Tak robisz cwaniaku, nieładnie, nieładnie, cały wujek soyer...

5 minut temu, SOYER napisał:

Kompilacja prawidłowa.

Ajajaj, czytanie dokumentacji się przydaje? Witamy w  1% użytkowników Forbota 🙂

A co do rodzinki i wnuczków to ja na razie robię listę tego co mam naprawić 😞 Zadanie na najbliższy tydzień...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...