Skocz do zawartości

Przerwania, a ponowne sprawdzenie stanu przycisku.

Pomocna odpowiedź

2 minuty temu, SOYER napisał:

Teraz mam przerwanie od RAISING przycisku,

Rozumiem, że nie podoba Ci się mój sposób odczytu czujników? Wiem, nie musi.

7 minut temu, SOYER napisał:

używam pinów 32, 33, 4

faktycznie to piny "dotykowe"

czyli można je inaczej czytać niż digitalRead?

A co mówi dokumentacja czujnika? Mamy za Ciebie czytać jakieś papiery i przekazać Ci najważniejsze zdanie?

Czujnik jest analogowy czy cyfrowy? Zdawało mi się, że odróżniasz takie rzeczy ale przypomnę:

• Czujnik analogowy - analogRead (i ogólnie cała kołomyjka z odczytem analogu na ESP32, w tej sytuacji pomijalna)
  • Czujnik cyfrowy - digitalRead.
7 minut temu, SOYER napisał:

Teraz mam przerwanie od RAISING przycisku, potem czekam 100ms i sprawdzam digitalRead-em ten sam przycisk.

Przepraszam że podałem swój sposób, pewnie wiesz lepiej.

@SOYER ni cholery nie rozumiem. Albo masz mój sposób (czyli jeśli coś nie działa, pokaż gdzie, to pewnie dojdę dlaczego) albo jakiś swój z innym przerwaniem (nie wiem po co to inne, ale pewnie wiesz lepiej ode mnie). W obu przypadkach bez kodu się nie obejdzie. W drugim jest mniejsze prawdopodobieństwo. Sorki, mam ostatnio jakieś cholerne zapalenie, czytanie czegokolwiek oprócz audiobooków sprawia mi trudność... ale jak mi pokażesz co dokładnie nie działa to się poświęcę 🙂

14 minut temu, ethanak napisał:

@SOYER ni cholery nie rozumiem. Albo masz mój sposób (czyli jeśli coś nie działa, pokaż gdzie, to pewnie dojdę dlaczego) albo jakiś swój z innym przerwaniem (nie wiem po co to inne, ale pewnie wiesz lepiej ode mnie). W obu przypadkach bez kodu się nie obejdzie. W drugim jest mniejsze prawdopodobieństwo. Sorki, mam ostatnio jakieś cholerne zapalenie, czytanie czegokolwiek oprócz audiobooków sprawia mi trudność... ale jak mi pokażesz co dokładnie nie działa to się poświęcę 🙂

@ethanak mam szkic o którym pisałem na początku tego wątku. W przerwaniu czytam czujniki dotykowe po zboczu narastającym, na to przerwanie reaguję dzwonieniem na wybrany numer itd. Dzisiaj dołożyłem po tym przerwaniu zwłokę 100ms i dodatkowo digitalRead tego czujnika i dopiero reakcja. To działa.

Wcześniej próbowałem tego timera o którym wcześniej pisaliśmy, cały kod związany z tym timerem wkleiłem tu wcześniej. Niestety program nie ruszał po wgraniu tego szkicu. Nie wiem dlaczego bo w niedzielę nie chce mi się sterczeć z kompem przy bramie. Postaram się jutro, może, sprawdzić co się dzieje, na czym program się zatrzymuje. Teraz nie wiem.

Jutro wyjmę esp z płytki, wgram program z timerem i zobaczę na czym się zatrzymuje.

Nie umiem tego jaśniej napisać 

Tu jest jeszcze jeden problem - mam wersję 1.x tej biblioteki, i tam to wygląda nieco inaczej. Na razie nie chcę ruszać (czytak mi działa i wolałbym żeby dalej działał) - może jak mi trochę przejdzie to zrobię update... już teraz widzę że callback jest wywoływany inaczej niż poprzednio

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...