Skocz do zawartości

Komunikacja PC <-> Raspberry - jak najepiej podejść do tematu?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Chciałem poprosić o podpowiedź (choćby naprowadzenie), bo nie jestem zorientowany co do możliwości, a nie chcę walczyć niepotrzebnie dookoła.

Chodzi mi po głowie jeden projekt, w którym:
- malina byłaby podłączona przez USB do PC-ta z Windowsem (wierzę, że prądowo takie zasilanie się sprawdzi),
- miałaby wyświetlacz i na nim pokazywała wartości, które wysyłane byłyby z Windowsa (powiedzmy co 1 sek.)

I teraz chciałbym maksymalnie uprościć konieczność konfiguracji komunikacji między dwoma systemami. 
Wierzę, że od strony programistycznej sobie poradzę. Architektura klient-serwer, Python, Windows/Linux powiedzmy nie stanowią istotnego progu.

Natomiast:

1) nie mam teoretycznej wiedzy czy po USB można względnie łatwo przekazywać dane po USB z Windowsa do maliny?
Przyjmijmy, że na Windowsa mogę napisać jakąś usługę, tylko czy tym kanałem da się łatwo nawiązać komunikację z maliną w jakikolwiek sposób (choćby nawet wrzucając plik)?

Edytowano: tu może prośba o potwierdzenie, bo znalazłem informację, że Raspberry po podłączeniu do Windowsa jest w nim widoczne jako port szeregowy (np. COM3). Byłbym wtedy w domu! Tylko czy na pewno chodzi o ten sam port w malinie, po którym jest podawane zasilanie? Nie chciałbym podłączać jej dwoma kablami.

2) nie mam wyobrażenia czy tędy droga, jeśli chodzi o alternatywny pomysł, tj.:

- zakładamy, że oba systemy są w tej samej sieci, ale nie znają swoich adresów IP i o sobie nie wiedzą
- na Windowsie wystawiony jest serwer HTTP
- malina przy włączeniu albo próbuje się łączyć na ostatni dobry adres, albo zaczyna skanować segment sieci w której jest i szuka, czy w nim któreś IP wystawia dla niej serwer na określonym porcie 
- i tutaj pojawia się komplikacja, że może to trochę trwać zanim się odnajdą
- zatem może da się z Windowsa broadcastować pakiety z danymi do wyświetlenia na malinie i na tym się skupić?

Chciałbym po prostu uniknąć konieczności ustawiania adresów IP na sztywno, czy to na malinie, czy to na Windowsie (co najmniej na jednym z urządzeń). Po prostu taki jakby plug-and-play zrobić.

Pozdrawiam szanowne grono :)

Edytowano przez ArtCom

@ArtCom witam na forum. O jakie dokładnie Raspberry Pi chodzi? W takim zadaniu lepiej sprawdzi się mikrokontroler, nie potrzebujesz dużego RPi z całym systemem operacyjnym. Jeśli pytanie dotyczy Raspberry Pi Pico to można iść tą drogą, ale mam wrażenie, że chcesz tu dać np. Raspberry Pi 4. W takim wypadku to strzelanie z armaty do muchy, a do tego będzie jeszcze problem z zasilaniem

Albo  RPi3, albo Zero. Któreś mam w szafie nieużywane oraz dla mnie to najłatwiejsza droga. Jedyne na czym projekt może polec, bo zbyt niski prąd po USB z komputera z Windowsem, a chciałbym mieć tylko jeden przewód (choćby po to, by RPi wstawało razem z komputerem, bo bez niego nie ma po co być włączone).

14 minut temu, ArtCom napisał:

zbyt niski prąd po USB z komputera z Windowsem

Zero z kamerką i lampką LED zasilam ze smartfona (powiększalnik do lutowania), nie ma problemów. Z RPi3 bym raczej nie ryzykował...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...