Skocz do zawartości

Sterownik silnika 1 przycisk pamieć po utracie zasilania

Pomocna odpowiedź

37 minut temu, _LM_ napisał:

można przecież zbudować na attiny13

Ostatnio jak sprawdzałem ceny na Aledrogo to kosztował tyle co Wemos D1 mini 🙂

No i? Co w związku z tym? Co mi z twojego wemosa jak trzeba do niego zewnętrzny eeprom, żre więcej prądu i zajmuje sporo miejsca na pcb

57 minut temu, _LM_ napisał:

A no to zmienia postać rzeczy, na supli się aż tak nie znam, ale kojarzę coś że w konfiguratorze jest możliwość ustawienia aby moduł pamiętał ostatnie stany, tu myślę że więcej miałby do powiedzenia kolega @SOYER bo lubi się tym bawić.

No i masz babo placek 😄

LM nie jest to trudne warto się zainteresować źródłami Supli można fajny projekt DIY sobie zrobić. 

Odwolujesz się do instancji w klasie stawiasz flagę i w sumie ten while nie jest mi potrzebny bo w Supli odwołuje się do klasy w której stawiam flagę odczytując stan przycisku bo to już robi biblia Supli i dalej program sobie leci.

Polecam Suple Polska nie jakieś chińskie serwery i otwarte źródła a co najważniejsze darmowa.

1 minutę temu, SOYER napisał:

@nebraska przecież w Supli masz klasę storage, zapisującą do eepromu stan czego tam chcesz, po to by po utracie zasilania wrócić do stanu sprzed jego utraty...

SOYER zauważ że Supla rekomenduje FRAM jako zew pamieć, żeby nie zajechać eproma w ESP więc klasa Storage mi tutaj nie pomoże przy częstym zapisie. Muszę i tak dodać swoją pamięć zewnętrzną. Nawet jak użyję klasę Storage i dołoże FRAM raz że w ciul drogi ten co Supla rekomednuje i dwa że komunikuje się po SPI, biblia nie wspiera I2C, więc zabiera ci sporo pinów. Ta kość co zalinkował mi ethanak kosztuje 40 groszy za szt i po I2C mozesz dołożyć ją do Supli przy tym zaoszczędzając pinow i kasy.

(edytowany)

Przyszły kośći podłączone działa od strzała z tą biblioteką co wrzuciłem parę postów wyżej Spark fun zarąbista sprawa. Zamówiłem jeszcze 30 szt😁

ethanak dziękuje jeszcze raz za link ozłocić Ciebie to mało bardzo fajne małe w smd w sam raz na PCB jak będe projektował.

Mam pytanie jeśli chciałbym wyczyścić pamięć EPROM za pomocą tej bilioteki. Cz jest taka możliwosć? Jeśli tak jak to zrobić?

Edytowano przez nebraska
12 minut temu, ethanak napisał:

Ale co tam chcesz formatować, to eeprom a nie eprom

A to takie pytanie z czystej ciekawości najbardziej zależało mi na zapisach żeby nie zajechać eeprom i spać spokojnie szczególnie że to będzie połączone z Supla.

(edytowany)

Ok poczytam sobie. Ustawiłem eepromSize do swojej pamięci 2048. Czy tak mogę to zostawić? Moj eeprom 24AA02.

uint32_t eepromSizeBytes = myMem.getMemorySizeBytes();
  Serial.print("Detected EEPROM size (bytes): ");
  Serial.print(eepromSizeBytes);
  Serial.print(" - EEPROM Type: 24XX");
  if (eepromSizeBytes == 16)
    Serial.print("00");
  else
  {
    if ((eepromSizeBytes * 8 / 2048) < 10) Serial.print("0");
    Serial.print(eepromSizeBytes * 8 / 2048);

Edytowano przez nebraska

Czekaj bo nievwiem czy tam się podaje bity czy bajty. Jak dasz  za dużo to może być problem z wielkością strony (to też mozna ustawic) - sprawdz w datashicie.

Mam jeszcze takie pytanie upewniające. Będe używał stabilizatora LM2940CT - 5.0.

Przeglądałem datasheet i podają kondensatory ceramiczne jeśli dobrze odczytuje to są to ceramiki i takie muszę zastosować?

LM2940CT-5.0.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...