Skocz do zawartości

Sterownik silnika 1 przycisk pamieć po utracie zasilania

Pomocna odpowiedź

... a jeśli to jednak jest plik, to może biblioteka rozrzuca go cyklicznie po całym flasz? Update, bo mój eksperyment trwa nadal, początkowo ograniczyłem pętle do 100k zapisów, ale niepotrzebnie zatrzymywała się na kilka godzin gdy się kończyła, a ja byłem z dala od komputera. 

Od poprzedniego wpisu przybyło 900k zapisów, czyli łącznie już "bańka pękła", każdy po 8B. Coraz bardziej nie widzę sensu dokładania EEPROM, jak już to FRAM, bo wtedy można mieć w bombce zmiany adresów. Już teraz jest to znacznie więcej, 10x ?,  niż wytrzyma typowy przekaźnik puszkowy smart home czy żarówka LED cykli ON/OFF.

Muszę zmienić jakoś program, bo nie doczekam zajeżdżenia flash, teraz mam z 360ms na zapis.  

• Lubię! 2
10 godzin temu, kaczakat napisał:

Od poprzedniego wpisu przybyło 900k zapisów, czyli łącznie już "bańka pękła", każdy po 8B. Coraz bardziej nie widzę sensu dokładania EEPROM, jak już to FRAM, bo wtedy można mieć w bombce zmiany adresów. Już teraz jest to znacznie więcej, 10x ?,  niż wytrzyma typowy przekaźnik puszkowy smart home czy żarówka LED cykli ON/OFF.

Mi z szacunków wychodzi, że przy pliku 1k i partycji fs 1M, pamięć umrze po około 100mln zapisów (dzięki wear leveling pod spodem) 🙂

Równie dobrze można katować kartę SD albo pamięć na gwizdku USB...

44 minuty temu, kostuch napisał:

Równie dobrze można katować kartę SD

Swego czasu też myślałem że karta SD dużo wytrzyma. Potem nauczyłem się że backupy to dobra rzecz... a pamięci FRAM nie są w sumie takie drogie 😉

Czy dla mnie jako zwyklego użytkownika który sobie coś tam robi hobbystycznie.

Mam pytanie. Powiedźcie jaka może być różnica między fram a taka pamięcią Eeprom I2C gdzie potrzebuje np kilkanaście razy dziennie zapisywać np 10 bajtów.

10 minut temu, nebraska napisał:

Powiedźcie jaka może być różnica między fram a taka pamięcią Eeprom

Praktycznie żadna - szczególnie że małe pamięci FRAM są trudno dostępne.

Ale:

Mam urządzenie gdzie zapisuję co minutę jakąś informację, nadpisywanie jest dopiero po ok. 30 godzinach. Tam sobie siedzi FRAM I2C. A obok podłączony jest EEPROM do trzymania danych co się rzadko zmieniają (np. raz na kilka dni). A EEPROM po prostu i tak siedzi w module DS3231...

• Lubię! 1
1 godzinę temu, ethanak napisał:

szczególnie że małe pamięci FRAM są trudno dostępne.

Hmmm... Kupowałem ostatnio na aliex bez problemu (fujitsu 85RC04 0,5kB)

Najmniejszy jaki znalazłem. Nie wiem czy wogóle ktoś produkuje fram o mniejszej pojemności.

Ceny 1-2 pln/szt.

9 minut temu, kostuch napisał:

Kupowałem ostatnio na aliex bez problemu

akurat tam rzadko kupuję, ale jak widać są, będę się musiał chyba z ali przeprosić. A gdzieś widziałem mniejsze tylko nie mogę teraz ich znaleźć.

Dnia 17.07.2023 o 11:20, ethanak napisał:

Praktycznie żadna - szczególnie że małe pamięci FRAM są trudno dostępne.

Ale:

Mam urządzenie gdzie zapisuję co minutę jakąś informację, nadpisywanie jest dopiero po ok. 30 godzinach. Tam sobie siedzi FRAM I2C. A obok podłączony jest EEPROM do trzymania danych co się rzadko zmieniają (np. raz na kilka dni). A EEPROM po prostu i tak siedzi w module DS3231...

Dziękuję za odpowiedź. Testuje Eeprom chodzi super. Nareszcie w połączeniu z Supla mogę spać spokojnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...