Skocz do zawartości

Błędy przy kompilowaniu pustego projektu

Pomocna odpowiedź

@erysv brzmi podejrzanie, a sprawdź co dokładnie masz w tym katalogu C:\ST - może są tam ślady po jakiś poprzednich wersjach IDE? Może warto spróbować zrobić deinstalację jakimś zewnętrznym narzędziem? Kiedyś korzystałem z Revo Uninstaller i radził sobie bardzo dobrze 😉

4 godziny temu, Treker napisał:

@erysv brzmi podejrzanie, a sprawdź co dokładnie masz w tym katalogu C:\ST - może są tam ślady po jakiś poprzednich wersjach IDE? Może warto spróbować zrobić deinstalację jakimś zewnętrznym narzędziem? Kiedyś korzystałem z Revo Uninstaller i radził sobie bardzo dobrze 😉

Spróbuję. Zainstalowałem też WSL i na Linuxie działa bez problemu. Kolega ze studiów mówił mi, że Visual Studio koliduje z STM32CubeIDE, bo miał ten sam problem natomiast po odinstalowaniu nadal ten sam błąd miałem.

• Lubię! 2
  • 3 tygodnie później...
Dnia 16.08.2023 o 15:56, erysv napisał:

Kolega ze studiów mówił mi, że Visual Studio koliduje z STM32CubeIDE

Z cyklu: "Jak nie wiem co robię to trzeba obwinić wszystko oprócz mnie."

Mam poinstalowane:

STM32CUBEIDE

VScode PlatformIO dla: STM32, ESP32, x86

Visual Studio 2022

VC++ 2010 Ex

Code Composer 6 (chyba dla ARM TI)

SW4STM32

Keil uVision5

IAR 9.2 (IAR i Keil w wersji ograniczanej wielkością wynikowego kodu)

Git Bash

CUBE_MX w wersji stand alone

Jeszcze by się znalazło jakieś CodeSourcery i kto wie co...

Wszystko działa i nic z niczym nie koliduje. A już na pewno nie PlatformIO z CubeIDE.

VC++ 2010 kompiluje emulacje STEMWin na PC tak samo dobrze jak VS2022, może czasami trzeba jakiejś drobnej korekty używanych bibliotek/komponentów... ale działa bezbłędnie.

W Twoim konsolowym wypluciu każdy błąd poprzedza komunikat "No such file or directory". Skupiłbym się na sprawdzeniu czy wszystkie ścieżki zostały podane dla linkera, assemblera, kompilatora z includami, plikami obiektowymi, czy może bibliotekami...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...