Skocz do zawartości

podłączenie wyświetlacz 40-pinowego do RPi

WielkiWrobel

Pomocna odpowiedź

Tylko co jest napisane na metalowej obudowie wyświetlacza? To będzie coś w ten deseń lub ten. Zawsze też jest ta strona, po rozdzielczości i rozmiarze można coś odszukać i zdjęcie może będzie, żeby porównać. Niby istnieje coś takiego - sterownik na HDMI, ale jeśli koszty mocno urosną, to przestanie się opłacać rzeźbić na korzyść gotowca. Podłączyć bezpośrednio - RGB do RPi da się - wcześniej wskazałem. Najpierw trzeba ustalić, co to jest dokładnie. Można też porównać z tymi linkami, jeśli podświetlanie i dotyk jest tam, gdzie podane w tych podobnych i piny 3, 29 i 36 są zwarte - GND (choć na upartego nie muszą być, ale to byłoby dziwne) to rozkład pinów będzie taki, jak tam.

Albo taka płytka - rozkład pinów zgodny z tymi powyżej dwoma przykładowymi ekranami. Potem konfiguracja, tylko ustawiania dla 480x272 - ktoś już z GPSa podłączył wyświetlacz, więc gdzieś musi być. No i to byłoby takie całościowe rozwiązanie, jak wspomniałem w poprzednim temacie - płytka redukcyjna 50/40 pinów zamiast płyty głównej w nawigacji, białą taśma wystaje z zamkniętej obudowy nawigacji. Zasilanie podświetlania już gotowe. Schludnie, ale bez dotyku.

Na HDMI jeszcze taki, dostępny.

Edytowano przez matsobdev

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 godzinę temu, matsobdev napisał:

Tylko co jest napisane na metalowej obudowie wyświetlacza? To będzie coś w ten deseń lub ten. Zawsze też jest ta strona, po rozdzielczości i rozmiarze można coś odszukać i zdjęcie może będzie, żeby porównać. Niby istnieje coś takiego - sterownik na HDMI, ale jeśli koszty mocno urosną, to przestanie się opłacać rzeźbić na korzyść gotowca. Podłączyć bezpośrednio - RGB do RPi da się - wcześniej wskazałem. Najpierw trzeba ustalić, co to jest dokładnie. Można też porównać z tymi linkami, jeśli podświetlanie i dotyk jest tam, gdzie podane w tych podobnych i piny 3, 29 i 36 są zwarte - GND (choć na upartego nie muszą być, ale to byłoby dziwne) to rozkład pinów będzie taki, jak tam.

Albo taka płytka - rozkład pinów zgodny z tymi powyżej dwoma przykładowymi ekranami. Potem konfiguracja, tylko ustawiania dla 480x272 - ktoś już z GPSa podłączył wyświetlacz, więc gdzieś musi być. No i to byłoby takie całościowe rozwiązanie, jak wspomniałem w poprzednim temacie - płytka redukcyjna 50/40 pinów zamiast płyty głównej w nawigacji, białą taśma wystaje z zamkniętej obudowy nawigacji. Zasilanie podświetlania już gotowe. Schludnie, ale bez dotyku.

43 1 7 20150320 X1
8BL04313B2907-A

Można dostać to gdzieś indziej niż Ali bo po tym jak czekałem półtorej roku na dostawę z Ali zbytnio nie mam zaufania.

5 minut temu, WielkiWrobel napisał:

Można dostać to gdzieś indziej niż Ali bo po tym jak czekałem półtorej roku na dostawę z Ali zbytnio nie mam zaufania.

Czyżby "Świat przesyłek" się do paczki dobrał?

Z Ali idzie szybko, o ile oni tam nie maczają rączek... Ogólnie najlepsza opcja to Aliexpress STANDARD Shipping (SAVER = zapomnij o paczce). Zwykle dochodzi w 10-11 dni od wysyłki przez sprzedawcę.

8 minut temu, matsobdev napisał:

Nie bezpośrednio chyba, że masz niebywałe szczęście. Choć razem z adapterem FPC 40 0,5 mm i odpowiednio połączonymi przewodami, tak. Ale jeszcze potrzeba 20 V do zasilania podświetlania. Ta gotowa płytka już to ma.

Nie sądzę żeby tam było 20V bo ta nawigacja działa na baterii 3.6V

1 minutę temu, ethanak napisał:

Dzisiejszy post sponsoruje słowo "przetwornica".

Słyszałem o przetwornicy. Że aż posprawdzam napięcia multimetrem. Po prostu nie sądziłem że będzie tam tak wysokie napięcie.

26 minut temu, matsobdev napisał:

Nie bezpośrednio chyba, że masz niebywałe szczęście. Choć razem z adapterem FPC 40 0,5 mm i odpowiednio połączonymi przewodami, tak. Ale jeszcze potrzeba 20 V do zasilania podświetlania. Ta gotowa płytka już to ma.

Co rozumiesz przez odpowiednio podłączone przewody? Z podłączeniem 20V problemu zbytnio nie będę miał

Generalnie potrzebujesz tylko adapter i trochę przewodów - du pont. Odpowiednio to tak. Jeśli 20 V będzie, to przez rezystor podświetlanie będzie działać całkiem-całkiem. No te 20 V, to nominalnie 19,8 V wg datasheetów podobnych wyświetlaczy i jeszcze tu chodzi bardziej o stały prąd, 40 mA, ale odpowiednio dobrany rezystor do napięcia też da radę.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.