Skocz do zawartości

podłączenie wyświetlacz 40-pinowego do RPi

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Tylko co jest napisane na metalowej obudowie wyświetlacza? To będzie coś w ten deseń lub ten. Zawsze też jest ta strona, po rozdzielczości i rozmiarze można coś odszukać i zdjęcie może będzie, żeby porównać. Niby istnieje coś takiego - sterownik na HDMI, ale jeśli koszty mocno urosną, to przestanie się opłacać rzeźbić na korzyść gotowca. Podłączyć bezpośrednio - RGB do RPi da się - wcześniej wskazałem. Najpierw trzeba ustalić, co to jest dokładnie. Można też porównać z tymi linkami, jeśli podświetlanie i dotyk jest tam, gdzie podane w tych podobnych i piny 3, 29 i 36 są zwarte - GND (choć na upartego nie muszą być, ale to byłoby dziwne) to rozkład pinów będzie taki, jak tam.

Albo taka płytka - rozkład pinów zgodny z tymi powyżej dwoma przykładowymi ekranami. Potem konfiguracja, tylko ustawiania dla 480x272 - ktoś już z GPSa podłączył wyświetlacz, więc gdzieś musi być. No i to byłoby takie całościowe rozwiązanie, jak wspomniałem w poprzednim temacie - płytka redukcyjna 50/40 pinów zamiast płyty głównej w nawigacji, białą taśma wystaje z zamkniętej obudowy nawigacji. Zasilanie podświetlania już gotowe. Schludnie, ale bez dotyku.

Na HDMI jeszcze taki, dostępny.

Edytowano przez matsobdev
1 godzinę temu, matsobdev napisał:

Tylko co jest napisane na metalowej obudowie wyświetlacza? To będzie coś w ten deseń lub ten. Zawsze też jest ta strona, po rozdzielczości i rozmiarze można coś odszukać i zdjęcie może będzie, żeby porównać. Niby istnieje coś takiego - sterownik na HDMI, ale jeśli koszty mocno urosną, to przestanie się opłacać rzeźbić na korzyść gotowca. Podłączyć bezpośrednio - RGB do RPi da się - wcześniej wskazałem. Najpierw trzeba ustalić, co to jest dokładnie. Można też porównać z tymi linkami, jeśli podświetlanie i dotyk jest tam, gdzie podane w tych podobnych i piny 3, 29 i 36 są zwarte - GND (choć na upartego nie muszą być, ale to byłoby dziwne) to rozkład pinów będzie taki, jak tam.

Albo taka płytka - rozkład pinów zgodny z tymi powyżej dwoma przykładowymi ekranami. Potem konfiguracja, tylko ustawiania dla 480x272 - ktoś już z GPSa podłączył wyświetlacz, więc gdzieś musi być. No i to byłoby takie całościowe rozwiązanie, jak wspomniałem w poprzednim temacie - płytka redukcyjna 50/40 pinów zamiast płyty głównej w nawigacji, białą taśma wystaje z zamkniętej obudowy nawigacji. Zasilanie podświetlania już gotowe. Schludnie, ale bez dotyku.

43 1 7 20150320 X1
8BL04313B2907-A

Można dostać to gdzieś indziej niż Ali bo po tym jak czekałem półtorej roku na dostawę z Ali zbytnio nie mam zaufania.

5 minut temu, WielkiWrobel napisał:

Można dostać to gdzieś indziej niż Ali bo po tym jak czekałem półtorej roku na dostawę z Ali zbytnio nie mam zaufania.

Czyżby "Świat przesyłek" się do paczki dobrał?

Z Ali idzie szybko, o ile oni tam nie maczają rączek... Ogólnie najlepsza opcja to Aliexpress STANDARD Shipping (SAVER = zapomnij o paczce). Zwykle dochodzi w 10-11 dni od wysyłki przez sprzedawcę.

Nie bezpośrednio chyba, że masz niebywałe szczęście. Choć razem z adapterem FPC 40 0,5 mm i odpowiednio połączonymi przewodami, tak. Ale jeszcze potrzeba 20 V do zasilania podświetlania. Ta gotowa płytka już to ma.

8 minut temu, matsobdev napisał:

Nie bezpośrednio chyba, że masz niebywałe szczęście. Choć razem z adapterem FPC 40 0,5 mm i odpowiednio połączonymi przewodami, tak. Ale jeszcze potrzeba 20 V do zasilania podświetlania. Ta gotowa płytka już to ma.

Nie sądzę żeby tam było 20V bo ta nawigacja działa na baterii 3.6V

1 minutę temu, ethanak napisał:

Dzisiejszy post sponsoruje słowo "przetwornica".

Słyszałem o przetwornicy. Że aż posprawdzam napięcia multimetrem. Po prostu nie sądziłem że będzie tam tak wysokie napięcie.

26 minut temu, matsobdev napisał:

Co rozumiesz przez odpowiednio podłączone przewody? Z podłączeniem 20V problemu zbytnio nie będę miał

(edytowany)

Generalnie potrzebujesz tylko adapter i trochę przewodów - du pont. Odpowiednio to tak. Jeśli 20 V będzie, to przez rezystor podświetlanie będzie działać całkiem-całkiem. No te 20 V, to nominalnie 19,8 V wg datasheetów podobnych wyświetlaczy i jeszcze tu chodzi bardziej o stały prąd, 40 mA, ale odpowiednio dobrany rezystor do napięcia też da radę.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...