Skocz do zawartości

[Minisumo] Sprawdzenie schematu

Pomocna odpowiedź

złącze które oznaczyłeś jako BAT, to zworka, taki detal, ale na przyszłość używaj PINHEAD 🙂, to samo się tyczy reszty. Ta zenerka 5V6, wydaje mi się absolutnie zbędna. W kwestii L293, proponuje część odpowiedzialna za zasilanie silników bezpośrednio połączyć z bateriami, żeby nie szło z stabilizatora.

1.Diodę Zenera wywalić, bo czy tak nie spełnia swojej funkcji

2.Brakuje 100nF zaraz przy zasilaniu uC

3.L293D napięcie do silników podawać bezpośrednio z akumulatora, a nie przez stabilizator - cały syf z silników pójdzie do mikrokontrolera, pomijam nawet kwestię grzania się stabilizatora

Hey

Vcc1 nie ma iść do Uz przez 100nF tylko w prost.

Chodzi Ci o L293D?

Przy okazji mam pytanie czy jako zasilanie dobry by był pakiet li-pol 7,4V

Przy okazji mam pytanie czy jako zasilanie dobry by był pakiet li-pol 7,4V

Tak tylko, pamiętaj aby kontrolować napięcie i nie dopuścić do jego rozładowania.

a który pakiet polecacie (firma, mA, itp.)

PS.

kontrolować napięcie
co miałeś na myśli, jakieś dodatkowe urządzenie?? 😉

napięcie lipol trzeba kontrolować, bo jeśli za bardzo go rozładujesz to ulegnie uszkodzeniu. taki 2 celowy 7,4V nie powinien zejść poniżej 6V (po 3V na celę). Napięcie możesz kontrolować za pomocą przetwornika ADC w mikroprocesorze, albo kupić/zrobić monitor napięcia (małe urządzonko wtykasz w wejście balancera i diodami sygnalizuje napięcie poszczególnych cel.

Co do wyboru pojemności, trzeba wziąć pod uwagę, że im większa pojemność tym pakiet cięższy. Jeśli budujesz jakiegoś LF'a na silniczkach o małym momencie to nie załadujesz na niego 1500 mAh pakietu (ok. 100g). A na ile Ci starczy dana pojemność to możesz policzyć sprawdzając ile prądu pobiera twój robot.

Wygląda poprawnie, ale jeden czujnik przeciwnika jest imo nie-ok. Choćby nie wiadomo w którą stronę się przeciwnik przemieszcza. I sonary raczej się mają nietęgo jeśli chodzi o minisumo, w każdym razie z robotów wygrywających chyba żaden nie miał sonaru, no, po roku 2006-7.Uprzedzam jednak, że nie sprawdzałem tego dogłębnie. Chcesz użyć sonaru z mobotu? W jego cenie kupisz spokojnie 2 Sharpy analogowe, lub jeśli byś sprowadzał zza granicy za lekką dopłatą 4 cyfrowe (prawdę mówiąc nie opłaca się kupować w PL). A, no i zajmij te 3 wolne piny diodkami, przydadzą się podczas debugowania.

Dokładniej, to zewrzyj go lub zostaw ale puść go z tego pinu kości do masy. Na ten pin powinno iść Uz to samo, które będzie zasilać uC.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...