Skocz do zawartości

Klon CH340 Arduino UNO - problem z wgraniem programu [ROZWIĄZANY]

Sebastian_

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Potrzebuję Waszej pomocy, bo mam wrażenie, że nie widzę oczywistego rozwiązania.
Stworzyłem program, zmontowałem układ, przetestowałem na Arduino UNO i zadowolony zakupiłem 4 szt. Arduino UNO klon i stworzyłem prototypy.
Po zmontowaniu okazało się, ze nie mogę nic wgrać do klona Arduino Uno.

Ciągle mam ten błąd:
image.thumb.png.1a5e5fea62e300545fc4d9be092878ed.png

Próbowałem na Win10, Win11, Raspberry Pi.
Testowane na kilku identycznych klonach z tym samym efektem.
Używałem różnych kabli.
Nawet podpiąłem się przez CP2102 (GND, VCC, RX, TX).

Zerknijcie, układy nowe, zakupione 2 miesiące temu (Mikrokomputer CN UNO R3 ATmega328 CH340 AVR, USB).
https://allegro.pl/oferta/arduino-uno-r3-atmega328-ch340-13029042317

Sterowniki wgrałem z kilku stron:
http://www.driverscape.com/download/usb-serial-ch341
https://www.wch-ic.com/downloads/CH341SER_EXE.html 

Ktoś ma jakiś pomysł? To pewnie oczywisty błąd nowicjusza.... ale nawet Przykład BLINK się nie przesyła.
Za to oryginalne Arduino UNO działa poprawnie.

Moje ustawienia dla klona Arduino UNO:

image.thumb.png.7525a97f5dd9d5db9639e3fb5b7d7d6a.png

image.thumb.png.a2a4a966c047f49b0042e913f1fcf400.png

image.thumb.png.2d77e60b3e758d90427f46604befd0dc.png

-------------------------------------------------------------------------------------
To rozwiązanie z forum   nie pomogło

Edytowano przez Sebastian_
  • Lubię! 1

A co pokazuje Manager Urządzeń w komputerze? Prawidłowy port szeregowy, czy nieznane urządzenie?

Czy w Arduino IDE jest wybrany właściwy port?

• Lubię! 1

1 godzinę temu, jand napisał:

1. A co pokazuje Manager Urządzeń w komputerze? Prawidłowy port szeregowy, czy nieznane urządzenie?

2. Czy w Arduino IDE jest wybrany właściwy port?

1. Wg mnie poprawnie

image.thumb.png.8d8c271088bf6e3e677ed0ef21b6ff32.png

2. Tak.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

4 godziny temu, Sebastian_ napisał:

Nawet podpiąłem się przez CP2102 (GND, VCC, RX, TX).

To akurat trzeb umieć :D. Nie wystarczy przesłać programu przez zewnętrzny konwerter CP2102, trzeba jeszcze w odpowiednim momencie puścić wciśnięty wcześniej reset, tak by wysłany kod trafił w działający przez chwilę po resecie bootloader.

Masz działające Arduino to zrób z niego programator Arduino ISP i wgraj tą drogą program, może potem na nowo bootloader i potem zacznie działać po kablu USB.

• Lubię! 1

(edytowany)

@ethanak używam Wgraj.   kliknąłem dla testu "wgraj używając programatora", ale bez różnicy.

@kaczakat No to nie umiem.

Problem rozwiązany, choć bez finezji. Po ręcznym podniesieniu biblioteki Arduino na Raspberry Pi mogę wgrać program przykładowy "blink", nie udało się na Raspberry Pi 4 wgrać mojego programu, ale to wystarczyło, aby po podpięciu do Win10 poprawnie wgrać mój program i wszystko działa. Użyłem WGRAJ, nie używam WGRAJ UŻYWAJĄC PROGRAMATORA. Działa

Podsumowując - nigdy więcej klonów.

Rozwiązanie znalazłem tutaj:
https://stackoverflow.com/questions/19645441/avrdude-stk500v2-receivemessage-timeout
image.thumb.png.d420d8857a968c7fccd1c99ad20f2a1d.png

Edytowano przez Sebastian_
  • Lubię! 2

Cytując klasyka "każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii", w podanym linku nie ma rozwiązania, wgranie programu z poziomu linuxa nie ma żadnego związku, coś po prostu miałeś źle podłączone, wybrany nie ten port COM, kabel nie stykał, przeniosłeś parę razy, poruszałeś wtyczką i za którymś razem zaskoczyło.

To zresztą jest bardzo dobre podejście, jeśli złożysz prototyp i nie działa coś oczywistego to dobrym pomysłem jest wszystko zdemontować, schować do szuflady na 2 dni i po tym czasie jest szansa, że zapomnisz zrobić ten sam błąd.

Gdybyś wgrał bootloader w Linuxie, a byłby wcześniej uszkodzony, to co innego. Jak wgrało, to klon był OK, zresztą mam ich kilkadziesiąt i wszystkie działają, jakość wykonania oczywiście jest nieporównywalnie gorsza, ale to nie jest rocket science w 3nm, a cena czasami była 5x niższa.

• Lubię! 1

Cytat
3 godziny temu, kaczakat napisał:

Cytując klasyka "każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii", w podanym linku nie ma rozwiązania, wgranie programu z poziomu linuxa nie ma żadnego związku, coś po prostu miałeś źle podłączone, wybrany nie ten port COM, kabel nie stykał, przeniosłeś parę razy, poruszałeś wtyczką i za którymś razem zaskoczyło.

To zresztą jest bardzo dobre podejście, jeśli złożysz prototyp i nie działa coś oczywistego to dobrym pomysłem jest wszystko zdemontować, schować do szuflady na 2 dni i po tym czasie jest szansa, że zapomnisz zrobić ten sam błąd.

Gdybyś wgrał bootloader w Linuxie, a byłby wcześniej uszkodzony, to co innego. Jak wgrało, to klon był OK, zresztą mam ich kilkadziesiąt i wszystkie działają, jakość wykonania oczywiście jest nieporównywalnie gorsza, ale to nie jest rocket science w 3nm, a cena czasami była 5x niższa.

3 prototypy i sposób naprawy jest powtarzalny, więc jestem zadowolony. 

10 minut temu, Sebastian_ napisał:

3 prototypy i sposób naprawy jest powtarzalny, więc jestem zadowolony. 

Dlatego mam programator. Wprawdzie aż raz uwaliło mi bootloader, ale przezorny zawsze ubezpieczony, a USBasp kosztuje grosze 😉 Jeżeli on sobie nie poradzi, to już można wrzucić klona do pudełka "elektroodpady" 😄 

Z samymi klonami nigdy nie miałem problemu (a już ich trochę przerzuciłem, może trafiłeś na felerną serię).

Edytowano przez H1M4W4R1