Skocz do zawartości

Trwałość kart sd lub emmc w urządzeniach przemysłowych

kes01

Pomocna odpowiedź

Jak wygląda trwałość kart SD z systemami w RPi. Kiedyś jak się bawiłem RPI 3 to karty wytrzymywały do 2-3 miesięcy. Urządzenia były montowane w puszkach hermetycznych na zewnątrz i np. zapisywały zdjęcia z kamer czy dane z czujników. 

Czy lepszym rozwiązaniem w produktach przemysłowych będzie coś z wbudowaną pamięcią emmc i na niej zainstalowanym systemem linux?

U mnie po porostu padały jakiś restart prądu czy coś i kaput już nie wstała. Czasami dało się na tej karcie postawić nowy system ale mam wrażenie, że wtedy częściej trzeba było robić instalacje od nowa.

Ile wam wytrzymują Pi, jakie karty używacie i do czego bo to też ma znaczenie.

Dlatego zastanawiam się nad emmc on board czy nie jest to lepsze rozwiązanie. Wydaje mi się, że w przemyśle raczej jest emmc?

5 godzin temu, kes01 napisał:

U mnie po porostu padały jakiś restart prądu czy coś i kaput już nie wstała. Czasami dało się na tej karcie postawić nowy system ale mam wrażenie, że wtedy częściej trzeba było robić instalacje od nowa.

Miałem tak samo jak używałem lepszych i szybszych kart. Jak potem postawiłem system na jakiejś starej i wolnej karcie to RPi chodziło znacznie dłużej. Mam wrażenie że jest to spowodowane tym, że nowsze karty zapisują więcej bitów w jednej komórce (QLC albo i jeszcze więcej) a starsze zapisywały ich mniej. Przez co po paru miesiącach z komórek ucieka ładunek i za tym też dane.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

W sumie kości eMMC (FBGA153 czy coś w ten deseń - z pamięci), jak ze starszych telefonów i pewnie współczesnych słabszych, czy dekoderów, itd. chyba wypadają dobrze uwzględniając upływ czasu dla takiego urządzenia. Ja zastanawiałem się, czy by hulało takie RPi jakby taką kostkę na przejściówkę PCB na microSD posadzić. Tylko 4 linie danych SDIO zamiast 8. Odroid ma kości ze złączem i chyba też adapter na microSD. Czytając datasheety pamięci ze starych komórek natknąłem się na takie coś: jest rejestr, którym można ustawić pamięć TLC czy QLC na pseudo MLC. Jego wartość można zmienić tylko raz i ponoć nie można tej wartości odczytać. Pojemność spada odpowiednio i karta zyskuje na szybkości, bo pomijana jest czasochłonna operacja - tylko pierwsza podstawowa wystarczy. Coś w ten deseń.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1

Karta z systemem ma być readonly - wtedy zdziwiłbym się, gdyby po 10 latach coś się z nią stało.

A jak chcesz coś zapisywać to podłacz coś do zapisywania. Na przykład pendrive albo jakiś sieciowy system plików.

• Lubię! 2

13 godzin temu, ethanak napisał:

Karta z systemem ma być readonly - wtedy zdziwiłbym się, gdyby po 10 latach coś się z nią stało.

A jak chcesz coś zapisywać to podłacz coś do zapisywania. Na przykład pendrive albo jakiś sieciowy system plików.

To ciekawa opcja muszę poczytać o tym.

21 godzin temu, ethanak napisał:

Teoretycznie ma to sens, zakładając że problem z kartami SD jest taki że padają przez zbyt dużą ilość cykli zapisu. Moim zdaniem to nie to jest problemem, bo to nie tak że komórka po X zapisach (właściwie to czyszczeniach) staje się zepsuta, tylko szybciej ucieka z niej ładunek przez co nie ma gwarancji X lat retencji. Jeśli wrzucisz system na nową kartę to komórki przeszły tylko jeden zapis i pliki systemowe powinny być nie naruszone latami. Moim zdaniem konsumenckie karty microSD są wykonywane w strasznie małym procesie co sprawia że ucieczka ładunku następuje szybciej niż byśmy chcieli. Być może lepiej jest z kartami do rejestratorów.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.