Skocz do zawartości

Pytanie na początek przygody z lutowaniem

SzczepanQLIG

Pomocna odpowiedź

Witajcie 🙂 Chciałbym nauczyć się lutować - w tym celu zamierzam kupić zestaw do nauki lutowania (oczywiście od Forbota). I mam 3 pytania.

1. Stacja lutownicza czy lutownica kolbowa? Widzę, że kurs jest robiony raczej pod stacje, mimo to w polecanych lutownicach znajduje się zwykła lutownica kolbowa. Nie zamierzam się tym jakoś mocniej zajmować - traktuje to jako hobby. Chciałbym, oprócz lutowania elementów elektronicznych, nauczyć się lutować przewody i umieć np. przylutować oderwany kabel do klawiatury czy myszki. Czy naprawdę potrzebuje regulacji temperatury? Nie mam raczej miejsca na ustawienie stacji i też nie chciałbym wydawać tyle kasy na wypadek, jakby lutowanie okazało się nie dla mnie. I musi być to coś dostępnego w Botlandzie. Co myślicie o tej lutownicy? Jest w polecanych i mało kosztuje. 🙂

2. Czy do hobbystycznego lutowania potrzeba odpowiedniego wentylatora z filtrem czy wystarczy otwarte okno i zwykły, niewielki "wiatraczek"? 🙂

3. Jak już mówiłem, chciałbym umieć lutować kable. Zastanawiam się, czy oprócz topnika znajdującego się w zestawie nie powinienem kupić też kalafonii? Widziałem, że ktoś na forum napisał, że łatwo na niej lutować przewody. Wydaje mi się to logiczne, bo w końcu chyba topnik jest płynny, a kalafonia bardziej żelowata, przez co można na niej położyć taki kabelek, ale jak mówiłem, jestem zielony w temacie i nie jestem tego pewien. 🙂

To wszystko. Będę wdzięczny za odpowiedzi i przepraszam, jeśli to zły dział, ale nie znalazłem działu "lutowanie". 🙂

Edytowano przez SzczepanQLIG

1) Stacja lutownicza jest na pewno wygodniejsza, ale nie jest niezbędna. Możesz kupić taką lutownicę, a najwyżej kiedyś zainwestujesz w coś lepszego.

2) Nie popadałbym tutaj w skrajności. Wiele lat lutowałem bez niczego i "żyję". Warto zadbać po prostu o wentylację, wyciąg z filtrem to fajna sprawa, ale nie jest to niezbędne do okazjonalnego lutowania.

3) Wystarczy topnik, który znajduje się w spoiwie lutowniczym. Dodatkowa kalafonia nie będzie potrzebna do ładnego polutowania przewodów. Kwestia treningu i wprawy.

• Pomogłeś! 1

@SzczepanQLIG

1) stacja jest wygodniejsza. A co do temperatury ważna jest nie tyle regulacja w znaczeniu "ustawię sobie tyle to a tyle", co utrzymanie określonej temperatury grota.

2) Całkowicie się zgadzam z kol @Treker

3) kalafonia nie jest żelowata tylko twarda jak kamień. Pewnie chodzi ci o pastę - warto kupić pudełeczko, przydaje się. A do lutowania kabli powyżej 1mm² ani tania stacja, ani ta lutownica się niespecjalnie nadają. Przez dłuższy czas używałem Takiej - na małej mocy można lutować elektronikę, na dużej większe rzeczy. No i nie zapomnij o jakiejś podstawcze, żeby gorącą lutownicę można by było gdzieś odłożyć - na przykład taką.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

32 minuty temu, SzczepanQLIG napisał:

1. Stacja lutownicza czy lutownica kolbowa? Widzę, że kurs jest robiony raczej pod stacje, mimo to w polecanych lutownicach znajduje się zwykła lutownica kolbowa. Nie zamierzam się tym jakoś mocniej zajmować - traktuje to jako hobby. Chciałbym, oprócz lutowania elementów elektronicznych, nauczyć się lutować przewody i umieć np. przylutować oderwany kabel do klawiatury czy myszki. Czy naprawdę potrzebuje regulacji temperatury? Nie mam raczej miejsca na ustawienie stacji i też nie chciałbym wydawać tyle kasy na wypadek, jakby lutowanie okazało się nie dla mnie. I musi być to coś dostępnego w Botlandzie. Co myślicie o tej lutownicy? Jest w polecanych i mało kosztuje. 🙂

Korzystałem z całego przekroju urządzeń 😉

• Lutownica transformatorowa - to odpuść na starcie, czysta męczarnia 😞
  • Lutownica kolbowa - OK, nawet mam jedną na USB jak coś trzeba poprawić, a nie chce mi się przynosić tego na biurko
  • Stacja lutownica 2w1 (WEP852) - całkiem spoko, ale ma spore problemy z nagrzewaniem pól masowych, hotair też niezbyt mocny (coś tam odlutuje, ale sporo schodzi)
  • Stacja kolbowa T245 (Sugon T21) + dedykowany HotAir o sensownej mocy (Sugon 8620-DK) - no teraz to normalnie robota idzie jak przecinak, boli tylko jak grot w stacji padnie

Regulacja temperatury się przydaje jak nie chcesz zbyt szybko spalić grota (ew. lutowanego układu scalonego). Po co męczyć lutownicę i grzać ją do 400 stopni, jak 280 spokojnie wystarczy. Ważne jest też to, że grot w kontakcie z materiałem wytraca temperaturę (przewodnictwo cieplne), więc warto by ją "odzyskał".

2. Czy do hobbystycznego lutowania potrzeba odpowiedniego wentylatora z filtrem czy wystarczy otwarte okno i zwykły, niewielki "wiatraczek"? 🙂

Zależy. Jak lutuję bez topnika (tylko na tym co jest w spoiwie) to spokojnie nawet w zamkniętym pomieszczeniu da się przeżyć (tylko firanki zdejmij, bo żona/dziewczyna/matka cię zabije jak staną się żółte).

Jak lutuję z topnikiem (RF800/RMA223/RL-420) to już zdecydowanie pod wyciągiem (raz spróbowałem bez i mnie wręcz "zmiotło" na krześle, tak więc nie polecam próbować, gorsze to niż czysty sos sojowy).

3. Jak już mówiłem, chciałbym umieć lutować kable. Zastanawiam się, czy oprócz topnika znajdującego się w zestawie nie powinienem kupić też kalafonii? Widziałem, że ktoś na forum napisał, że łatwo na niej lutować przewody. Wydaje mi się to logiczne, bo w końcu chyba topnik jest płynny, a kalafonia bardziej żelowata, przez co można na niej położyć taki kabelek, ale jak mówiłem, jestem zielony w temacie i nie jestem tego pewien. 🙂

Przede wszystkim coś co te kabelki przytrzyma i porządne gogle ochronne (kabelki lubią sprężynować, a wtedy cyna mająca ~280 stopni leci Ci prosto w oczy). A kalafonia jest zbędna, wystarczy to co jest w cynie.

3 minuty temu, ethanak napisał:

A do lutowania kabli powyżej 1mm² ani tania stacja, ani ta lutownica się niespecjalnie nadają.

Popieram. Osobiście lutuję max 1mm2, a wszystko powyżej leci na zaciski (tulejki/oczka etc.)

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jejku, nie spodziewałem się tylu długich odpowiedzi w tak krótkim czasie 🙂 dziękuję wam, @Treker, @ethanak i @H1M4W4R1.

28 minut temu, ethanak napisał:

Przez dłuższy czas używałem Takiej - na małej mocy można lutować elektronikę, na dużej większe rzeczy.

Wygląda dobrze - wydaje mi się, że ze względu na budowę łatwiej ją trzymać niż normalną kolbową. A jakie do niej pasują groty?

31 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Przede wszystkim coś co te kabelki przytrzyma

Masz na myśli np. uchwyt typu "trzecia ręka"?

Mam jeszcze jedno pytanie. W Botlandzie przy urządzeniach w sekcji z lutowaniem w polecanych często są maty do lutowania. Czy na tym etapie takie coś ma sens? Bo chyba z tych przewodów, cyna może też kapnąć w dół.

11 minut temu, SzczepanQLIG napisał:

jakie do niej pasują groty?

Wrzuć w gógla "LUT0066 grot" - masz tam kilka linków, cena poniżej dychy. Szczerze mówiąc nie miałem potrzeby zmieniania grota.

• Pomogłeś! 1

8 godzin temu, SzczepanQLIG napisał:

Masz na myśli np. uchwyt typu "trzecia ręka"?

Tak 😉 

8 godzin temu, SzczepanQLIG napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. W Botlandzie przy urządzeniach w sekcji z lutowaniem w polecanych często są maty do lutowania. Czy na tym etapie takie coś ma sens? Bo chyba z tych przewodów, cyna może też kapnąć w dół.

Zależy jak bardzo lubisz swoje biurko. Ja korzystam jak lutuje SMD bo płytka wtedy się nie ślizga.

• Pomogłeś! 1

Witam!

Jak stacja lutownicza, to TYLKO T-12!

Miałem i mam dwa badziewia na groty 900M, już nie mam zamiaru do tego wracać....spróbuj wylutować kondensatory elektrolityczne z płyty głównej starego komputera(lubią puchnąć po tych 20 latach, różne Pentium II-IV i podobne AMD).

Zwykły Zhaoxinem 900M to można tylko płytę główną uwalić, bo laminat wielowarstwowy pochłania ciepło z grota grzanego pośrednio(900M), stacją T-12(grzałka i termopara w grocie) ustawiam 400 stopni, kapkę cyny z ołowiem i wychodzą bez żadnego problemu).

Do T-12 są setki grotów, sam grot "żyje" nawet 2,5 roku a ja codziennie coś lutuję.

Cynę to polecam Sn60Pb40, czyli z ołowiem, bezołowiowa cyna to jak kawa bez kofeiny czy piwo bez alkoholu, poza tym trudno się topi, jest duże ryzyko "zimnych lutów".

Topnik ja polecam KINGBO RMA-218, jest on do SMD i BGA ale do THT jest równie dobry, kalafonia to przeżytek, po kilku godzinach śmierdzi jakby ktoś papierosa w pokoju zapalił, aż w gardle drapie, RMA-218 nie śmierdzi, płytki myje się izopropanolem, on nie kosztuje majątku, żadne cleanery PCB i inne wynalazki.

Ja zacząłem lutować jak miałem 6 lat, czyli już 34 lata lutuję, trochę się można nauczyć przez 3 dekady.

I omijać lutownice transformatorowe....dla elektryka OK, do kabli czy montażu przestrzennego w układach lampowych też dobra, ale PCB niszczy strasznie, bo nie ma kontroli temperatury.

• Lubię! 1

8 minut temu, Kuba83 napisał:

Cynę to polecam Sn60Pb40, czyli z ołowiem, bezołowiowa cyna to jak kawa bez kofeiny czy piwo bez alkoholu, poza tym trudno się topi, jest duże ryzyko "zimnych lutów".

Jak to? Mam cynę bezołowiową, którą lutuję mając na stacji 150 stopni 😉 (Sugon T21). Więc radzę uważać z tymi teoriami spiskowymi 😉 (Sn42Bi58 FTW), jak dodasz odpowiednią ilość ołowiowej to możesz nawet lutować na 100 stopniach 😄

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.