Skocz do zawartości

Sterownik, płytka z wejściem analogowym 0-10V. Wyjście 230V

nebraska

Pomocna odpowiedź

Cześć

Szukałem, ale nic ciekawego nie mogę znaleźć.

Szukam płytki, którą chciałbym sterować prędkością wentylatora na 230V.

Wymagane, żeby miał wejście analogowe 0-10V, to wejście wykorzystam sobie do sterowania prędkością. Są jakieś po 150zl np volcano. Nie ukrywam, że chciałbym kupić samego golasa płytkę coś tańszego.

Kiedyś coś podobnego robiłem (6x650W), ale po ćwierć wieku już nie pamiętam jak to działało. Dziś poszukałbym gotowca pod hasłem triac dimmer.

Z ciekawości: skąd 10V? Bo tyle miały stare analogowe konsole...

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Cześć,

mogę podpowiedzieć jak zrobić wzmacniacz liniowy z opto-izolacją przekształcający napięcie wejsciowe 0..10V na 0..3V, tak, że napięcie wyjsciowe masz dostosowane do przetworników ADC z mikrokontrolerów (np. ATMega328 z Arduino UNO albo jakiś prosty STM32). Schematic_IL300_WzmIzolacyjnyKopia_2023-12-25.pdf

Zauważ, że układ ma dwie masy i dwa oddzielne zasilania 12V - część pierwotna jest całkowicie odizolowana od wtórnej (więc nie ma ryzyka uszkodzenia mikrokontrolera) z powodu np. za wysokiego napięcia wejściowego. Układ był przeze mnie symulowany w LTSpice i ma naprawdę niezłą liniowość. Zbudowany jest na jednej sztuce op-amp TLC272 i transoptorze IL300. Wystarczy wyjście układu podłączyć do wejść analogowych Arduino-UNO i napisać program, który będzie zmieniał częstotliwość sygnału do sterowania silnika prądu zmiennego na podstawie napięcia wejściowego. Oczywiście potrzebny będzie jeszcze odpowiedni układ wyjściowy, który można zrealizować na kilka sposobów. Tutaj masz gotowy cały układ falownika (PCB+mikrokontroler):

https://sklep.avt.pl/pl/products/falownik-1-fazowy-pcbs-i-mikroprocesor-do-projektu-avt5360-166322.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA7aSsBhCiARIsALFvovzs-MzJZV3gMCsfLBv19aa6e8v20kZzQqeb6PPINvbQ4wYEav9_Eg4aAvGmEALw_wcB

Pozdrawiam

• Lubię! 1

(edytowany)
1 godzinę temu, ethanak napisał:

Kiedyś coś podobnego robiłem (6x650W), ale po ćwierć wieku już nie pamiętam jak to działało. Dziś poszukałbym gotowca pod hasłem triac dimmer.

Z ciekawości: skąd 10V? Bo tyle miały stare analogowe konsole...

Mam konwerter którym przez apke na tel kręcąc suwakiem wykorzystując ESP 0-3.3V zmieniam zakres 0-100 na 0-10V. Konwertuje sygnał cyfrowy na analogowy. Bardzo fajnie to pracuje i chce ten sygnał wykorzystać żeby z tel sterować prędkością wentylatora.

Edytowano przez nebraska
  • Lubię! 1

Jeśli to ESP32 to zamiast kombinować z napięciami możesz sterować triaka bezpośrednio z GPIO. Jeśli ESP8266 to jakieś paszczate Arduino Pro Mini podłączone przez UART (tylko Tx->Rx). W obu przypadkach w żadnym miejscu nie masz napięciowego sygnału. No, ale jak lubisz sobie komplikować życie i masz za dużo pieniędzy...

• Lubię! 1

Z wemosa możesz wyciągnąć pwm (nie wiem co to za konwerter tam masz, ale na 100% działa właśnie na pwm, wystarczy wpiąć się w odpowiednią nogę). Zero cross masz już na tej płytce i tym się nie interesujesz - zresztą o czymś takim myślałem pisząc na początku o "triac dimmer". 

Ale wiecie że nie każdy silnik da się wprost sterować przez regulację kąta załączenia? Autor nie określił precyzyjnie jaki silnik będzie pracował w jego urządzeniu możliwe że będzie należało zastosować sterowanie grupowe dlatego niema co liczyć na to że obroty będą zmieniały się liniowo z napięciem sterującym. Raczej będzie to kilka zakresów np: 30 50 100%

• Lubię! 1

Ale wiemy. Ale dopóki się nie dowiemy możemy tylko gdybać, że stuwatowy silniczek można sterować kątem załączenia. A przy cenie płytki jeśli nawet nie wyjdzie z silnikiem to i tak się do czegoś tam przyda.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.