Skocz do zawartości

Arduino w samochodzie

DCH

Pomocna odpowiedź

cześć,

był już na forum podobny wątek, ale nie zakończył się żadną konkretną konkluzją. Może tym razem się uda.

Chciałbym zasilić płytkę Arduino Giga z akumulatora samochodowego. Konkretnie tzw. "hotelowego", czyli dodatkowego akumulatora ładowanego przez ładowarkę DC-DC. Maksymalne "typowe" parametry ładowania akumulatora dla tej ładowarki to 14.7V. 20A (skrajne gdyby wykryła konieczność odsiarczenia -  15.8V). Źródłem prądu dla ładowarki DC-DC mogą być alternator (95%) lub solar (ładowarka ma regulator PWM). Akumulator to konkretnie AGM głębokiego rozładowania. Do akumulatora podpięte są takie rzeczy jak lodówka, oświetlenie LED, gniazdka USB / Zapalniczki, monitor baterii z bocznikiem. W przyszłości mogą też pojawić się pompka wody oraz przetwornica (2000W), a sam akumulator może być zmieniony na LiFePO4. Jedynym "połączeniem" pomiędzy instalacją 12V samochodu a "hotelową" instalacją 12V jest wspomniana ładowarka DC-DC.

Mój pomysł to wykorzystanie dwóch przetwornic impulsowych Step Down:

• pierwszej 7,5V do zasilenia płytki Arduino Giga (via złącze VIN) + Giga Display Shield + Konwerter UART - RS485. Konkretnie Pololu D24V22F7  z uwagi na wysoką sprawność przy zasilaniu z okolic 12V i otwory montażowe (totalny must have). Wiem, że jej wydajność jest przewartościowana względem potrzeb (2,64). Cenowo też nie jest najtańsza ale patrz punkty otwory montażowe. No i fakt że do zasilania przez złącze VIN Giga R1 potrzebuje co najmniej 6V a rekomendowane jest 7V. 
  • drugiej 5V 3A do zasilenia urządzeń 5V spiętych z Arduino (kontrola via konwerter poziomów logicznych). Na pewno płytka 8 przekaźników, jakiś sterownik(i) oświetlenia LED. Konkretnie myślałem o przetwornicy SparkFun COM-21255.

Pytania:

1. Czy taki dobór będzie optymalny? (nie chcę blokować złącza USB-C)

2. Czy poza wspomnianymi przetwornicami powinienem użyć dodatkowych zabezpieczeń? Jakich?

• Lubię! 1

Siema, chyba planujemy zrobić coś podobnego. Tutaj wstawiam jak to widzę: https://forbot.pl/forum/topic/17702-proste-menu-w-arduino-i-obsluga-lcd-i2c-po-raz-enty/page/6/#comment-190364

Arduino w takim układzie nie powinno potrzebować dużo prądu. Ewentualnie są też takie moduły z cewkami na 12 v i wtedy można zasilić je bezpośrednio z Aku pojazdu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.