Popularny post pszajow Napisano Styczeń 24, 2021 Popularny post Udostępnij Napisano Styczeń 24, 2021 Witam serdecznie! Osoby, które chciałyby zainstalować środowisko ISE Xilinx w wersji 14.7, np. tak jak to jest opisane w Kursie FPGA, mogą napotkać następujący problem: przy próbie otwarcia jakiegokolwiek pliku, już w czasie instalacji licencji - po kliknięciu przycisku "Load License..." w Xilinx License Configuration Manager, czy później już w czasie używania aplikacji ISE Design Suite przy próbie otwarcia pliku .vhd - aplikacja zamyka się bez żadnego komunikatu - po prostu okienko znika bez śladu... Chwilę mi zajęło znalezienie rozwiązania tego problemu, ale ostatecznie udało się go rozwiązać, więc może podzielę się tutaj tą informacją z nadzieją, że dzięki temu ktoś zaoszczędzi kilka minut googlania... 1) W samym Xilinx License Configuration Managerze rozwiązanie jest proste - zamiast klikać "Load License..." wystarczy wpisać ścieżkę do pliku z licencją w polu opisanym "XILINXD_LICENSE_FILE", a następnie kliknąć przycisk "Set". 2) Aby "naprawić" ISE Design Suite trzeba podmienić plik libPortability.dll znajdujący się w folderze ...\Xilinx\14.7\ISE_DS\ISE\lib\nt64 (gdzie "..." oznacza tutaj miejsce, gdzie znajduje się folder Xilinx z zainstalowanym środowiskiem - np. C:\) oraz w folderze ...\Xilinx\14.7\ISE_DS\common\lib\nt64 plikiem libPortabilityNOSH.dll, który znajduje się w folderze ...\Xilinx\14.7\ISE_DS\ISE\lib\nt64. Czyli np. zmieniamy nazwy plików libPortability.dll na libPortability.dll.backup, robimy kopię pliku libPortabilityNOSH.dll z tego pierwszego folderu, nadajemy jej nazwę libPortability.dll, a następnie umieszczamy tak spreparowany plik w obu w.w. folderach. Oczywiście opisaną tu operację robić należy przy zamkniętych wszystkich aplikacjach ze środowiska Xilinx. Rozwiązanie opisane wyżej wydedukowałem z tego wpisu na stronie Xilinx.com. Wprawdzie problem tam opisywany był trochę inny, a wyżej opisana metoda stanowiła tylko część tego rozwiązania, które tam się pojawiło, ale jej zastosowanie w moim przypadku dało dobry rezultat (przynajmniej na ten moment nie widzę już problemów - udało mi się utworzyć projekt, napisać moduł VHDL, utworzyć na jego podstawie plik binarny do zaprogramowania FPGA i wgrać ten plik na płytkę). Pozdrowienia dla wszystkich fanów układów programowalnych! 3
Treker (Damian Szymański) Styczeń 24, 2021 Udostępnij Styczeń 24, 2021 @pszajow dzięki za podzieleniem się takim rozwiązaniem - chyba jeszcze go tutaj nikt nie opisywał. Do tej pory (chyba u wszystkich) działało to co opisaliśmy już w kursie, czyli, że "trzeba" uruchamiać aplikację w trybie 32-bitowym. Czy u Ciebie ta sztuczka nie działała?
pszajow Styczeń 24, 2021 Autor tematu Udostępnij Styczeń 24, 2021 7 godzin temu, Treker napisał: @pszajow dzięki za podzieleniem się takim rozwiązaniem - chyba jeszcze go tutaj nikt nie opisywał. Do tej pory (chyba u wszystkich) działało to co opisaliśmy już w kursie, czyli, że "trzeba" uruchamiać aplikację w trybie 32-bitowym. Czy u Ciebie ta sztuczka nie działała? Ach, prawdę powiedziawszy to nie doczytałem tej informacji - wstyd się przyznać - musiałem ją przeoczyć. A jak już problem się pojawił, to w pierwszym odruchu zacząłem przeszukiwać strony Xilinx-a w poszukiwaniu informacji o tym błędzie i dzięki temu dotarłem do wspomnianego przeze mnie w poprzednim poście wpisu. Musze być bardziej uważny na przyszłość. 2
Treker (Damian Szymański) Styczeń 25, 2021 Udostępnij Styczeń 25, 2021 @pszajow fajnie, że przy okazji i tak udało Ci się rozwiązać ten problem w trochę inny sposób - przyda się na przyszłość
kroszkanorber Luty 9, 2024 Udostępnij Luty 9, 2024 Ta treść została wynagrodzona przez moderatora! kroszkanorber otrzymał odznakę: "Za udzielenie wzorowej odpowiedzi" Witam Rozwiązanie dotyczące zamiany pików jest dobrym rozwiązaniem. Program w istocie tego wymaga ze względu na odmienny system plików w win10, tak przypuszczam. Trochę bardziej jasno opisany schemat naprawienia programu: Krok 1. Otworzyć C\Xilinx\14.7\ISE_DS\ISE\lib\nt64 zmienić nazwę pliku "libportability.dll" na "libPortability.dll.orig" skopiować plik "libPortabilityNSOH.dll" i wkleić w ten sam folder Pojawi się plik "libPortabilityNSOH-Copy.dll" Zmienić nazwę "libPortabilityNSOH_Copy.dll" na "libPortability.dll" Krok2. Otworzyć C\Xilinx\14.7\ISE_DS\common\lib\nt64 wkleić "libPortabilityNSOH.dll" zmienić nazwę "libPortability.dll" na "libPortability.dll.orig" zmienić nazwę "libPortabilityNSOH.dll "na libPortability.dll" Po tym zabiegu program otwiera się jak w WIN7 czyli bez dodatkowych problemów, a licencję można zapisać przed instalacją na dysku C. W tym celu tworzymy folder na dysku C o nazwie ( .Xilinx ). Ten zaznaczony na niebiesko (zrzut ekranu poniżej) tworzy instalator. Jeżeli taki folder utworzymy przed instalacją, instalator go rozpozna po nazwie i nie będzie tworzył nowego. Następnie otwieramy ten folder i wklejamy do niego plik o nazwie Xilinx.lic pobrany ze strony amdxilinx. Po instalacji otwieramy program ikoną na pulpicie, czyli tak jak inne programy . Plik licencyjny będzie automatycznie rozpoznawany i program nie będzie więcej wymagał instalowania licencji w oprogramowaniu. 2
mwwojcik Maj 3, 2024 Udostępnij Maj 3, 2024 Witam, Po wielu testach doszedłem do wniosku, że jedynie użycie gotowej maszyny wirtualnej z ISE 14.7 działa u mnie. Oczywiście, instalator wywalił mi się pisząc że nie mam uruchomionej wirtualizacji w systemie (?) ale obszedłem to manualnie: 1. Zainstalowałem Oracle Virtual Box (wersja 16.1 czy 17, nie ma znaczenia) 2. Zaimportowałem maszynę z pliku *.ova - należy pobawić się ustawieniami grafiki, dysku wspólnego żeby przenosić pliki oraz sieci, ale to już prosta rzecz. Programator na USB jest wykrywany bez problemu i można cieszyć się wgrywaniem na płytki - oczywiście mówimy o układach sprzed 2013 ale można je dosyć tanio dostać na jakieś małe projekty retro. Jako bonus, da się na tej maszynie zainstalować też Quartusa Lite więc mamy pluralizm 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »