Skocz do zawartości

Minisumo a'la KoNaR - trochę inne podejście

Pomocna odpowiedź

Początkowo była czerwona dioda, ale wyglądało to gorzej niż przy niebieskiej, stąd ta niestaranność w postaci "wiszącego" rezystora pod podwoziem.

Radiator również jest w kolorze czarnym, ale gdzieś zaginął w akcji i chwilowo jest ten niezbyt szczęśliwy niebieski.

Filmik w sobotę - muszę tylko poprawić ring i podładować akumulatory.

Agral -> minisumo, to kategoria w której roboty mają maksymalne wymiary 10 cm x 10cm, a ich waga nie przekracza 500 g. Jedynym "dowolnym" wymiarem jest wysokość robota - ale rozsądek podpowiada, by budować jak najniższe (najlepiej tak niskie by nie widział ich przeciwnik).

Moc. po prostu moc. Szczena mi opadła.

Sam zrobiłem tego robota jednak nigdy nie pomyślałem że mona go aż tak bardzo odpicować. A twój twoja konstrukcja dowodzi że roboty nie muszą być brzydkie.

Niesamowite. Czekam na filmik i kolejne konstrukcje.

Nie szkoda ci było układów scalonyh jak malowałeś płytkę?

od pomalowania nic im nie będzie, a prawdopodobnie jakimś rozpuszczalnikiem da radę je wyczyścić. no i do ponownego wykorzystania i tak jest tylko atmega

Na zdjęciach widać fajne szczegóły teraz, jak pierwszy raz zobaczyłem to było jedno. Robocik ma klimat, tylko jakbyś umieścił zdjęcia po kilka obok siebie, to by się lepiej oglądało, dużo przewijania.

Mam jeszcze jedno pytanie czy w tych przewodach "internetowych" ukryłeś jakieś prawdziwe kabelki czy to też dla wyglądu?? 😉

Tak w przewodach, a właściwie wtyczkach ukryte są:

- złącze czujnika Sharp

- zasilanie diody niebieskiej

- kabelki czujnika zderzenia

Naprawde fajnie wyglada! A moze by zrobic konkurs na najladniejszego robota na diodzie?

Spokojnie, są pewne plany związane ogólnie z opisywanymi konstrukcjami. Na wszystko przyjdzie czas. Do końca roku na pewno już coś się w tej sprawie wyjaśni 😉

Tak, białe linie utrudniają walkę, ale jednocześnie wprowadzają pewien stopień zabawy. Bez nich walka trwałaby kilka sekund.

Moje minisumo:

- zaprezentowany wcześniej na Diodzie

- zminiaturyzowany (jeszcze nieprezentowany)

- obecny ZX-3

- minisumo Adik-10 (prawdopodobnie dzisiaj skończe jego budowę)

- minisumo MX-1 (w trakcie budowy - do skończenia obudowa)

razem: 5 sztuk 🙂 - oczywiście wszystkie zostaną opisane na Diodzie 🙂

Teraz pracuję nad linefollower'em oraz robotem który ma przypominać poczciwego Walle'go

Mam nadzieję, że drobny spam zostanie mi wybaczony: wszystkie konstrukcje będzie można oglądnąć podczas Małopolskiej Nocy Naukowców - 24 września w Tarnowie - zapraszam.

jamtex, to jest wina czujników czy sterującego ich kodu, że obydwa te roboty wyglądają jak dwa ślepe krety? Nawet będąc o 2-3 cm od siebie rzadko się widzą i rozpoczynają atak.

Kodu - w chwili walki wgrany był oryginalny kod KoNaRu i zmniejszony zasięg czujników do ok 8 cm.

Jak widzisz, podczas obrotu widać, że robot wykrywa przeciwnika ale kontynuuje obrót, co owocuje pominięciem przeciwnka.

Piorytetm w tym kodzie, jest wykrywanie białej linii, a tej jest sporo na tym ringu.

Zwyczajnie trzeba dopracowac oprogramowanie i posprzątać w pracowni, tak by można było ustawić detekcję przeciwnika na większą odległość 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...