Skocz do zawartości

Nietypowe deklaracje zmiennych

Pomocna odpowiedź

Gość
12 minut temu, _LM_ napisał:

Ten projekt już dawno temu został porzucony

ten programik który podrzuciłem koledze @ethanak został porzucony bodajże w 2013r. Ale jest na tyle funkcjonalny i zajefajny, że kiedy przychodzi zrobić cos prostego, to nadal z niego korzystam tj. wielu innych szczęściarzy pośród automatyków którzy na ostatnią chwilę zdążyli pobrać do tej apki wszystko co było dostępne na serwerze zanim został wyłączony. Ta apka bazuje na bardzo podobnych rozwiązaniach programowania graficznego jakie Emerson w tamtym czasie wdrążał w automatyce przemysłowej, a które funkcjonują jeszcze po dzień dzisiejszy. W tamtym czasie przesiadka z tej apki na grafikę przemysłową była w zasadzie formalnością oraz poduczeniem obsługiwania całych PC i szaf automatyki które na tej wirtualizacji kodu śmigały.  

Gość
(edytowany)
4 godziny temu, ethanak napisał:

W przypadku funkcji map() jej kod źródłowy masz na swoim dysku. Wystarczy poszukać.

Ok. Ale gdybyś (o ile czegoś się nauczę), w moim kodzie spotkał taką składnię;

/* */
if (cl_lob_1 == d2) {lob_1 = 0; d1 = 0;}
else {d1 = 1; d2 = 1;}
if (cl_lob_1 == 0 && d1 == 1) {lob_1 = 1; d2 = 0;} // LoB (LowBit) one shot
/* */

/* */
if(cl_hib_1 & d2){hib_1 = 0; d1 = 0;} 
else{d1 = 1; d2 = 0;} 
if(cl_hib_1 & d1){hib_1 = 1; d2 = 1;} // HiB (HighBit) // one shot
/* */

To kod który jest zawarty pomiędzy /* */ traktuj podobnie jak funkcję map() zapisaną na dysku. Czyli nie analizujesz tego co jest w środku, tylko same nazwy zmiennych wejściowych i wyjściowych. 

Ale i tak mnie wykurza, że będę musiał ciągnąć tasiemca dla powtarzających się zmiennych. 

Serio twórcy tego środowiska nie wpadli na chociażby taki pomysł?

/* */
*(bool d1 = 0; bool d2 = 0;)
if(cl_hib_1 & d2){hib_1 = 0; d1 = 0;} 
else{d1 = 1; d2 = 0;} 
if(cl_hib_1 & d1){hib_1 = 1; d2 = 1;} // HiB (HighBit) // one shot
*()
/* */

Aby tworzyć i deklarować te same nazwy zmiennych dla tych samych powtarzających się funkcji ? Co mnie to obchodzi jak to kompilator ponumeruje. Może numerować od 1 do ~. Ważne abym ja na pulpicie miał porządek.  Zauważyłeś jak są wprowadzone i zadeklarowane zmienne d1 i d2? Nie jest tak prościej dodawać proste kody funkcji do kodu docelowego? Czemu to nie działa ?🤔

Edytowano przez rafal220
7 godzin temu, rafal220 napisał:

Serio twórcy tego środowiska nie wpadli na chociażby taki pomysł?

Oj wpadli... ale nie chcesz przerobić kursu ani nie znasz żadnego języka programowania, więc próbujesz przejść przez rwącą rzekę obok mostu.

https://pl.wikibooks.org/wiki/C/Funkcje

https://pl.wikibooks.org/wiki/C/Biblioteki

Daj znać jak przeczytasz ze zrozumieniem. Życzę powodzenia...

• Lubię! 1

@rafal220

Twórcy tego środowiska nie wymyślali żadnego nowego języka. Po prostu wzięli istniejący od dawna gcc, dołączyli biblioteki i szablon Wiringa i zrobili dość prosty preprocesor tłumaczący ino na C++.

Nie wiem, po co te wypociny tutaj i narzekanie, że język stosowany z powodzeniem od kilkudziesięciu lat nie jest taki jaki sobie wymarzyłeś. Ale to temat na blogaska (mój pamiętniczku, znowu ten Arduino nie rozumie tego co chcę zrobić), najlepiej na Onecie czy innym Buziaczku.

I przy okazji: nie przysyłaj na PM niezamówionych materiałów, nie używaj PM do jakichś dziwnych dyskusji, w ogóle nie życzę sobie żadnych PM od Ciebie. Następna wiadomość skończy się zgłoszeniem naruszenia regulaminu do administracji.

Gość
6 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Daj znać jak przeczytasz ze zrozumieniem. Życzę powodzenia...

No i to jest konkretna podpowiedź zgodna z założeniami tego forum, a nie gdzieś tam jest tylko musisz sobie poszukać, albo przeczytać jeszcze raz cały kurs. Wolnym czasem poćwiczę sobie na tych przykładach tworzenia funkcji. Ciekawy poradnik.  Google jakoś mnie na to nie naprowadził. 

@rafal220 zrozum, to co Ci koledzy piszą. Z troską.

Ty misiu nie masz pojęcia o czym piszesz, naprawdę, z mojego punktu widzenia, samouka z prawie zerową wiedzą o programowaniu. Ty nie masz pojęcia o podstawach. Wróć do kursu arduino i przerób go ze zrozumieniem.

W pojedynczym poście sam sobie zaprzeczasz i nawet nie masz o tym pojęcia, a dobre rady i tłumaczenie przyjmujesz jako niezrozumienie swoich pomysłów.

To tak jakbyś chciał się nauczyć zmieniać biegi w samochodzie z automatyczną skrzynią biegów, z łopatkami pod kierownicą(o których istnieniu nie masz pojęcia). I wszystkim tłumaczył, że ktoś wymyślił przecież auto z manualną skrzynią i tam się bardzo prosto te biegi zmienia, a tutaj nie można. Kiedy już Ci wytłumaczono(?), że to zupełnie inny przypadek, to się upierasz, że przy tym automacie to jeszcze sprzęgło powinno być pod lewą stopą.

Nie masz podstaw.

• Lubię! 1
Gość
1 minutę temu, SOYER napisał:

Ty misiu nie masz pojęcia o czym piszesz, naprawdę,

A Ty kolego jesteś na bieżąco w tym wątku? Bo kolega @H1M4W4R1 wrzucił ciekawego linka. Może późnym wieczorkiem albo jutro poćwiczę sobie na przykładach które są tam opisane. 

21 minut temu, rafal220 napisał:

A Ty kolego jesteś na bieżąco w tym wątku? Bo kolega @H1M4W4R1 wrzucił ciekawego linka. Może późnym wieczorkiem albo jutro poćwiczę sobie na przykładach które są tam opisane. 

Tak ciekawe.

Jakbyś przerobił kurs podstaw arduino z forbota, to byś pytał po co Ci podsyłają takie podstawy o których już czytałeś w tym kursie.

• Lubię! 2
Gość
2 godziny temu, SOYER napisał:

Jakbyś przerobił kurs podstaw arduino z forbota, to byś pytał po co Ci podsyłają takie podstawy o których już czytałeś w tym kursie.

No ale link który zasugerował kolega @H1M4W4R1 jest do innego forum. No nie wiem, w pierwszych lekcjach odnośnie zmiennych jakoś nie rzuciło mi się to w oczy. Może przeoczyłem. Bardziej jestem skupiony na rozwiązywaniu zadań a i pamięć mam już kiepską. Tak więc mogłem czegoś nie skojarzyć odnośnie tworzenia nowych funkcji. 

Ja pr,eszedłem 2 kursy bez robienia zadań domowych i

WRÓCĘ do nich bo jest źle 🙂.  Oraz zamierzam zakupić  dwie książki opisane gdzieś tutaj (recenzje) Powodzenia 

Gość
3 godziny temu, Santiago napisał:

Ja pr,eszedłem 2 kursy bez robienia zadań domowych

To mija się z celem. Osobiście czytając kursy bez rozwiązywania zadań, to tak za wiele w głowie nie zostaje już po miesiącu. No chyba że masz dobrą pamięć, do wkuwania teorii nie popartej praktyką.  

4 godziny temu, rafal220 napisał:

To mija się z celem. Osobiście czytając kursy bez rozwiązywania zadań, to tak za wiele w głowie nie zostaje już po miesiącu.

E tam...😉 Ja też zadań nie robiłem żadnych i jakoś przebrnąłem (nie mówię że to dobra droga) ale za to dużo praktykowałem...wymyślałem sobie jakieś zadania i realizowałem za pomocą warunków/pętli/różnego rodzaju kombinacji żeby zrozumieć co jak działa...ale to były łatwiejsze rzeczy niż takie które Ty sobie wybrałeś na początek...😉

@farmaceuta ale jakieś zadania robiłeś, i o ile dobrze pamiętam starałeś się zrozumieć o co chodzi. No i o ile wiem to poskutkowało. Zresztą nie jesteś jedyny - wiele osób na tym forum zaczynało jak listek od pokrzywy, a dzisiaj tworzą całkiem ciekawe aplikacje. Najważniejsze - żeby spróbować zrobić coś na bazie swojej wiedzy. 

Zresztą - ja przecież też tak zaczynałem Nie wiem jak inni...

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...