Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

3 minuty temu, ethanak napisał:

Odbiornik wysyła tylko potwierdzenie.

No tak...ale z tego tytułu że ESP jest w trybie esp-now RX, to chyba jakiś zwiększony prąd idzie z baterii? No tak mi się wydaję 

2 minuty temu, rafal220 napisał:

Cała dyskusja o problem z zasilaniem. Po pierwsze jeżeli musi być już ten moduł, to nie możesz zrobić ładowania ogniw z jakiegoś małego ogniwa słonecznego? Ponadto do dzwonka to nie bawiłbym się w wi-fi, tylko jakieś inne oszczędne RF. No chyba że planowałbym tam kamerę, elektrozamek i inne cuda które potrzebują stosownych zabezpieczeń jakie daje szyfrowanie tej sieci. 

A znajdź mi tańsze rozwiązanie stabilizacji/ładowania/modułu nadawczo odbiorczego niż ten lolin32 za dychę 😉 a ile lutowania odpada...Ho Ho! (Komu by się chciało 🤭)

8 minut temu, ethanak napisał:

Jeśli nie dostaniesz potwierdzenia to ponawiasz pakiet.

O właśnie, Bo mi się przypomniało...😉 U mnie będzie konfiguracja "one to many" każdy RX będzie odsyłał potwierdzenie jeśli otrzyma pakiet, TX z kolei będzie wywoływał funkcje jeśli otrzyma potwierdzenie (jeśli sobie ustawię)...niesamowicie da się jakoś rozróżnić który RX wysłał potwierdzenie?? Nie jest tak że razem z potwierdzeniem mamy info w postaci adresu MAC który możemy sobie "wyciągnąć" z potwierdzenia??

Gość

To poszukaj sobie na aledrogo (tutaj ali nie polecam) jakiegoś skutecznego ogniwa słonecznego i będziesz miał problem z głowy. Jeżeli mowa o nadajniku, to kupiłbym pierwszą lepszą centralkę do samochodu, albo do bramy za 2 dychy. W kluczyku też masz oszczędne rozwiązania które pobierają mało prądu, a w połączeniu z ogniwem to będzie wieczność.  Odbiornik w domu możesz podłączyć sobie do zasilania na stałe. Jak nie potrzeba wizji, to nie wiem po co mierzyć armatę do muchy.   

(edytowany)
8 minut temu, farmaceuta napisał:

Nie jest tak że razem z potwierdzeniem mamy info w postaci adresu MAC który możemy sobie "wyciągnąć" z potwierdzenia??

to podstawa działania esp now urządzenia identyfikuje się po ich mac adres a jeszcze coś o oszczędzaniu prądu https://lastminuteengineers.com/esp32-sleep-modes-power-consumption/ o ile pamiętam nie jest wymagane potwierdzenie 

Edytowano przez _LM_
47 minut temu, rafal220 napisał:

nie bawiłbym się w wi-fi, tylko jakieś inne oszczędne RF

Ale rozumiem że wiesz co to jest esp-now? No nie mów że nie wiesz... 

33 minuty temu, _LM_ napisał:

o ile pamiętam nie jest wymagane potwierdzenie

Ale dzwonek jednak powinien wiedzieć czy coś tam zadzwoniło czy trzeba powtórzyć pakiet.

• Lubię! 1

To kosmetyka, po prostu po naciśnięciu przycisku dzwonka nadawałbym przez kilka sekund że ktoś się dobija i fajrant. Tam niema wielu danych chyba że @farmaceuta w przypływie weny twórczej będzie chciał dodatkowe bajery dołożyć 🙂

• Lubię! 1
(edytowany)

Jak już mówiłem - poziom napięcia akumulatora. Ale to już lutować trzeba 😞

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
Gość
55 minut temu, ethanak napisał:

Ale to już lutować trzeba

Z dwojga złego wolę już lutowanie, niż ręczne bazgranie ścieżek na PCB pisakiem.   

@rafal220 tego lutowania to tam w sumie niewiele, dwa rezystory do dzielnika napięcia, tyle że pin nie jest wyprowadzony na zewnątrz i trzeba się dokleić do gniazda akumulatora. Na szczęście jest dostępne w całkiem przyzwoitym miejscu.

No, ale Lolin Lite ma trochę mniej pinów niż np. DevKit, za to ma całkiem przyzwoite rozmiary pozwalające umieścić go tam, gdzie na większą płytkę nie ma miejsca.

A zamiast pisaka spróbuj termotransferu, najlepiej na specjalnym papierze (taki żółty). Jeśli nie schodzisz z rastrem poniżej 50 mil (smd) albo 100 mil (tht) można osiągnąć całkiem zadowalające wyniki.

• Lubię! 1
Gość
26 minut temu, ethanak napisał:

A zamiast pisaka spróbuj termotransferu, najlepiej na specjalnym papierze (taki żółty). Jeśli nie schodzisz z rastrem poniżej 50 mil (smd) albo 100 mil (tht) można osiągnąć całkiem zadowalające wyniki.

To racja, ale najpierw musiałbym wymienić drukarkę, bo na dwie nie mam miejsca. W ogóle nie mam miejsca na elektronikę. Połowa rzeczy zalega luzem w pudłach zamiast w organizerach.

30 minut temu, ethanak napisał:

tego lutowania to tam w sumie niewiele, dwa rezystory do dzielnika napięcia, tyle że pin nie jest wyprowadzony na zewnątrz i trzeba się dokleić do gniazda akumulatora. Na szczęście jest dostępne w całkiem przyzwoitym miejscu.

Czyli tyle co i nic. Osobiście to ja wszystko lutuję. Teraz dopiero kupiłem sobie płytkę stykową pod modelowanie z arduino i w ogóle innymi elementami, bo w końcu się doczekam i zrobię jakieś zwarcie na tym pająku. 

(edytowany)
2 godziny temu, ethanak napisał:

@farmaceuta raczej mało opłacalne bo tam idą tylko dwa przewody do przycisku.

Co masz na myśli? Bo nie załapałem...🤭 

Robiłem test ESP now i jestem z deka zawiedziony...zasięg koszmar nie marmy przez jedną ścianę 😭 no ale już trudno ..płytki zamówiłem...najwyżej będę anteny zewnętrzne kręcił...na szczęście mam doświadczenie z modelarstwa👍

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...