Skocz do zawartości

Błędny pomiar napięcia bocznika przez STM32

Kamro

Pomocna odpowiedź

Witam, pomiar prądu na boczniku, podpiętym do mostka H, sterowanego PWM-em.

Mam bocznik 1 Ohm na wyjściu układu L6203 (pin I_sense) i chciałbym mierzyć jego napięcie za pomocą mikrokontrolera, w tym przypadku STM32. Niestety po podłączeniu ADC do bocznika napięcie na mierniku i w mikrokontrolerze różni się dosyć znacznie. Próbowałem jeszcze dodać do tego wzmacniacz różnicowy, by skompensować jakieś niechciane napięcia od GND.

Dodatkowo, by zabezpieczyć ADC od za wysokich napięć, na wyjściu wzmacniacza znajduje się dzielnik napięcia z rezystorów 10k Ohm. Niestety po podłączeniu wejścia ADC do dzielnika otrzymuję napięcie 3.3V. Mierząc miernikiem, bez podłączonego ADC do dzielnika, otrzymuję poprawne odczyty przy pracy silnika.

Próbowałem zmieniać częstotliwość próbkowania oraz zastosować dodatkowe uśrednianie pomiarów, ale nic to nie daje.

Dodam, że PWM o częstotliwości 10kHz.

Poniżej poglądowy schemat połączeń.

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady i uwagi.

image.thumb.png.b4400192ac1b1dae59ac2f9bfd845037.png

Zapomniałeś, że przy sterowaniu PWM napięcie na boczniku ma też charakter przebiegu prostokątnego. W związku z tym multimetr będzie dobrze mierzył pod warunkim., że jest typu "true RSM". 

Podobnie i przetwornik ADC pracuje z prędkością, której rząd wielkości nie za bardzo odbiega od częstotliwości PWM. W zależności od tego, czy dany proces przetwarzania natrafi bardziej na stan wysoki, niż niski to jego wynik może być całkiem inny. Trzeba by zastosować filtr dolnoprzepustowy. 

Tak też spróbowałem jak mówisz, użyłem rezystora 10k wraz z kondensatorem 100nF przy boczniku i podpiąłem do ADC. Niestety na ADC dostaje wtedy stałą wartość 3.3V.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

12 minut temu, Kamro napisał:

@jand testy wykonywałem przy wypełnieniu 100%, więc oba wyniki powinny się zgadzać

Hej.

Nie jestem znawcą.

Może trzeba za filtrem dolnoprzepustowym podłączyć diodę i za nią obciążenie by odseparować sygnał PWM od wejścia ADC.

Na obciążeniu odłoży się spadek napięcia który można zmierzyć. (Tak przypuszczam)

Pozdrawiam.

Proponuję byś na razie zostawił sygnał PWM, a sprawdził układ pomiarowy dla prądu stałego.

Na początek, korzystając z zasilacza laboratoryjnego, zmierz spadek napięcia na boczniku (woltomierzem oraz przetwornikiem ADC) dla trzech wartości przepływającego prądu : 0mA, 100mA, 500mA.

• Lubię! 1

Witam

Pomiar bezpośredniego spadku napięcia w przypadku sygnału PWM będzie 0, gdy akurat trafimy na stan niski i 3.3V gdy trafimy na stan wysoki.

Proponuję sprawdzić czy któryś z dostępnych liczników ma PWM input.

Edytowano przez Mellon

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.