Skocz do zawartości

Rasberry jako serce interaktywnego stołu do rpg . Jaki system operacyjny ?

majki2306

Pomocna odpowiedź

Przede wszystkim chciałem się przywitać, to mój pierwszy post tutaj  .

Jestem graczem w papierowe rpgi i po zrobieniu pokoju pod grę , teraz chcę zrobić stół . 

I w założeniu ma on wyeliminować konieczność posiadania laptopa na sesji . 

W stół beda wbudowane głośniki , ledy i co najmniej jeden ekran .

Do sterowania tym chciałbym użyć właśnie malinki ( Posiadam Rasberry Pi 3B+ ) 

I mam kilka pytań :

Jaki system na malinke bedzie najlepszy pod to co chcę osiągnąć ?

czyli : puszczanie muzyki , ambientów , muzyka z youtuba lub innych źródeł . Wyświetlanie zdjęć, podłączenie dodadkowego ekranu ( zainstalowanego w ekranie MG ) .  

Czy da się podłączyć ledy tak żeby była możliwość sterowania nimi .

Czy da się podłaczyć pod malinkę bezpośrednio głośniki .  

Ogólnie chcę podłączyć pod malinkę : ekran 7' dotykowy (z ali taki pod malinkę ) , głośniki i ledy . I okazyjnie podłączać ekran dodatkowy  .

Będę wdzieczny za jakiekolwiek rady lub za lekką pomoc w projekcie .

Dziękuję 

@majki2306 witam na forum 🙂 Czy np. dogrywanie muzyki z YT chcesz robić ręcznie czy za pomocą jakiegoś skryptu? Najprościej będzie zacząć od standardowego systemu operacyjny RPi, będziesz mógł tam zrobić praktycznie wszystko to, co na zwykłym komputerze. Raczej nie trzeba w takim scenariuszu szukać jakiejś egzotycznej dystrybucji systemu 🙂 

W sumie najlepiej by było mieć docelowe aplikacje . 

Choć w sumie muzykę najlepiej grać z YouTube, Spotify itd .

Natomiast odgłosy , tło itp to lepiej mieć na dysku i puszczać z jakiegoś zainstalowanego odtwarzacza . 

Ogólnie zastanawiałem się nad użyciem minikomputera ale malinkę już mam i nie muszę kupować no i zależało by mi na ekranie dotykowym . A malinka ma takie dedykowane.

Ogólnie jestem zielony jeśli chodzi o malinkę i będę wdzięczny za każde rady . 

W takim razie zacząłbym po prostu od standardowego systemu Raspberry Pi z normalnym "pulpitem" - będziesz mógł robić wszystko tak jak na komputerze. W tym projekcie chyba wystarczy.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@majki2306 tutaj opcji masz sporo - albo jakaś osobna karta dźwiękowa, albo głośniki na USB, albo na Bluetooth. Wszystko zależy od tego jakie są potrzeby. Niestety nie gra w takie gry RPG, więc nie wiem czego potrzebujecie 🙂 Diody adresowalne do GPIO + odpowiednie zasilanie. Tutaj też musisz powiedzieć ile tych diod będzie.

20 minut temu, majki2306 napisał:

A co do LEDów to będzie ich 5 m. 

To jeszcze zależy od gęstości diod na taśmie... Taka biała z dość dużą gęstością potrafi zajumać całkiem pokaźne prądy pokroju 6A, więc lepiej uważać 😉 

Cytat

W sumie można tutaj dać link z  AliExpress z zapytaniem czy taka może być ?

Linki to nie problem, chyba że to ewidentna reklama (albo kryptoreklama bo i tacy eksperci tu byli). Najlepiej do angielskiej wersji (co by nie przerzucało potem automatycznie na polską, która jest beznadziejna z tym ich autotłumaczem), ale jak ktoś używa tylko polskiej to też nie problem 😛 

@majki2306Potrzebujesz dźwięku stereo czy mono? Jaka moc wyjściowa?

Dla mono 3W proponowałbym MAX98357 (o ile dobrze pamiętam numerek). Dla stereo 2x3W dwie sztuki, przy czym trzeba zworki polutować żeby lewy był lewy a prawy był prawy (domyślnie jest mono suma kanałów).

MAX na aledrogo kosztuje chyba 17 pln z dostawą na jutro. Konfiguracja i2s jedt bardzo dobrze opisana na adafruit łącznue ze skryptem dla lenia co robi to sam (dobrze robi, jako leń wiele razy go używałem).

Jeśli potrzebujesz więcej mocy to jakikolwiek dekoder i2s stereo bez wzmacniacza (ostatnio były po 50 na alegro).

To jeszcze raz . 

Mam malinke 3b+ 

z rad udzielonych juz wiem ze zwykły Rasbian bedzie dla mnie najlepszy .

Ale teraz dalej mam trzy pytania .

1. Czy da sie podłączyć dwa ekrany do tej malinki , i jesli tak to jak . 

2. Potrzebuję tez zamontowac w stole głośniki  żeby miec muzyke na sesji bez dodatkowych akcesoriów . Jak chodzi o moc to ma grac w tle , tak żeby nie przeszkadzało w rozmowie ale robiło klimat . 

3. Czy da sie podłączyć ledy adresowalne do rassbery lub sterowac nimi z poziomu aplikacji w systemie ? 

Rozumiem że 3W wystarczy jeśli chodzi o dźwięk. Możesz podłaczyc jednego maxa jeśli to ma być ambient - eksperymentowałem z kupionymi na aledrogo głośnikami od jakiegoś patefonu, wychodziło całkiem nieźle.

Adresowalne diody można podłączyć, ale same z siebie nie będą świecić. Kawałek kodu trzeba napisać.

Do 3b+ nie podłączysz dwóch ekranów. Chyba  że mają wyświetlać to samo i zastosujesz jakiś patent do wyświetlania hdmi na dwóch telewizorach (wiem że takie są ale nie próbowałem).

Ogólnie jakąś apkę do tego trzeba napisać... gotowca nie znajdziesz.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Do 3b+ nie podłączysz dwóch ekranów. Chyba  że mają wyświetlać to samo i zastosujesz jakiś patent do wyświetlania hdmi na dwóch telewizorach

To się nazywa splitter HDMI. Swojego czasu korzystałem z podobnego patentu, ale układ który nabyłem do prawidłowej pracy wymagał dodatkowego zasilania 5V ( np. z USB). 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.