Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

11 minut temu, farmaceuta napisał:

pc814 jest coś nie tak skoro tyle prądu na wejściu chcą żreć (~20mA) 

jak to "chcą"? Pochłoną tyle na ile im rezystory dobierzesz, to normalne że będzie się grzało, możesz próbować 814 lekko połkną 5...10mA i nadal będą działać, możesz oczywiście próbować z tymi z TME ale nie sądzę żeby to dało inne wyniki niż masz do tej pory, ten układ (zero cross) jest wielokrotnie przetestowany, ja nie widzę potrzeby aby go wymieniać.

• Lubię! 1

@_LM_ jeżeli chodzi o ten układ detektora to tak, on jest przetestowany i sprawdzony, mi chodziło o to że te moje chińskie podróby pc814 mogą być jakieś liche i potrzebują większego prądu do poprawnej pracy co z kolei powoduje duże straty na rezystorach...

(edytowany)

Jaki rezystor masz po drugiej stronie od zasilania do kolektora? Sprawdzałeś oscykoskopem co tam się dzieje? 

Edytowano przez _LM_
7 minut temu, _LM_ napisał:

Jaki rezystor masz po drugiej stronie od zasilania do kolektora? 

10k

17 minut temu, _LM_ napisał:

Sprawdzałeś oscykoskopem co tam się dzieje? 

No nie sprawdzałem...może jutro to odpalę 😞 

Może już nie pamiętasz, ale w skrócie problem polegał na tym że w układzie występowały takie nie regularne "rozbłyski" obciążenia (np żarówka), po podniesieniu znacznie prądu diod pc814 ten problem praktycznie znikł 

4 godziny temu, _LM_ napisał:

O ile wiem masz już to czym sprawdzić, ja bym przejrzał czy impulsy na kolektorze są prawidłowe

Ok, tak jutro zrobię i dam wyniki👍 dzięki póki co😉

@_LM_ zrobiłem dziś pomiary i przy prądzie ~1.6mA bardzo ładnie odczytuje przejścia przez zero...dodatkowo sprawdziłem impulsy sterujące na esp32 i przy mocy np 60% wszystko gra, z tym że żarówka miga...to znaczy obniżony poziom jest utrzymany tylko żarowa tak szybko migocze na niepełnej mocy...już mi brak słów do tego...🤔 To wygląda tak jak by dosyć często w kratkę triak się nie wyłączał, czyli wychodzi na to że problem może leżeć w triaku lub optotriaku lub w złym doborze rezystorów, ale wątpię w to bo wartości są zbliżone do wartości z dokumentacji...mam oryginalny ściemniacz AC do ardu...jutro sprawdzę czy tam chodzi płynnie...jeśli tak to prze lutuje optotriak i triak żeby się ostatecznie upewnić czy to to...

Jak sprawdzić impulsy po stronie triaka w optotriaku?? Podłączyć transformator między nóżkę 4 a przewód N??? (Tak żebym miał dużo niższe napięcie na wyjściu ~10v i przez dzielnik do oscyloskopu)🤔???

474435802_Adnotacja2024-08-03223642.png.def2c245052ebfe8fef70594599cfff0.png.14ec68284fd368b5348751d2f81a1cfc.jpg

• 3 miesiące później...

panowie mam problem...tak jakby bylo zwarcie, zlozylem wszystko do kupy, zasilajac pcb i reszte z kabla usb wszystko dziala, natomiast jesli zasile z trafa 11v stabiblizator i mostek zaczynaja sie grzac i napiecie na wysciu jest losowe...juz dwa mostki i regulatory padly...zwarc na pcb brak, sprawdzalem...macie jakies pomysly? mozliwe ze to przez brak kondensatorow??? 

fdr.thumb.jpg.afd3bd7a6dc7420b43eb8dfeb0e9f42a.jpg

38 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Pokaż cały schemat, bo tak ciężko ocenić, który element tyle ciągnie... 😄 

Pomierzylem...przy 12v z zasilacza LCD bierze jakieś 8mA i napięcie ok...jak wepne esp32 samo to bierze koło 400mA😱 i nie działa...po wpięciu ESP pojawia się jakieś zwarcie i problemy...tylko skąd??? Esp32 jak i całość działają normalnie z kabla USB...jest możliwość że stabilizator na esp32 jakoś koliduje z ldo na PCB?

(edytowany)
9 minut temu, farmaceuta napisał:

Esp32 jak i całość działają normalnie z kabla USB...jest możliwość że stabilizator na esp32 jakoś koliduje z ldo na PCB?

Dioda między GND i 3.3V na ESP? Bo z tego co się orientuję nie jest montowana standardowo. I tak, ESP są całkiem prądożerne jak nie powyłączasz zbędnych ustrojstw typu WiFi, ale raczej nie aż tak...

Daj cały schemat, bo tak to mogę tylko zgadywać 😛 Chyba, że kupisz mi kryształową kulę na urodziny...

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Pomogłeś! 1

@H1M4W4R1 wywaliłem zewnętrzny ldo, zrobiłem zworkę od 12v do Vin esp32 i teraz chula...dodam że po drodze jeszcze dwie płytki mi padły ESP😭 w jednej chyba ldo bo się odrazu nagrzewa jak cholera jak podepne pod USB a w drugiej (jak i pierwszej) dioda power nie świeci...komp wykrywa obie płytki ale program nie idzie...😭 Dziwne jaja bo już jedną płytkę uruchomiłem i działała, jedyna różnica taka że nie zasilaczem z trafa ac 12v tylko z zasilacza DC, ale też przez mostek szło i ldo zewnętrzny...🤔 Zaraz wrzucę schemat ale tam nie ma nic praktycznie 

(edytowany)
1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

w jednej chyba ldo bo się odrazu nagrzewa jak cholera

Tak jak pisałem: jeżeli LDO zasilasz od strony niskiego napięcia, a od strony wysokiego masz masę to w kilka ms masz przebicie. Zasilając potem płytkę przez zasilacz dajesz wysokie napięcie na wszystkie komponenty za LDO.

Zabezpieczeniem jest dioda która obniża spadek napięcia między VOUT i VIN do 0.5-0.7V. Oczywiście wpięta od niskiego do wysokiego napięcia, by w normalnej konfiguracji LDO działał prawidłowo.

obraz.png.87d2856c47011dc76cfb8cf5fb3a96c1.png

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...