Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, czy wiecie może czym ciąć płytki uniwersalne/drukowane (laminat)? Próbowałem kiedyś nożykiem i szczypcami bocznymi, ale wyglądało to w ten sposób:

IMG_1547.thumb.JPG.41acb571c36af450ee1091e6eacbbfe6.JPGIMG_1548.thumb.JPG.7b696f01e20d22df89f4b12e5e15cbb8.JPG

krótko mówiąc obskurnie. 😅 W Internecie pisali że nożem szklarskim, tylko czy rzeczywiście on się sprawca i w jaki sposób się go używa? 

Z góry dziękuję za poświęcony czas! 😄

(edytowany)

Ja tam zasuwam piłką z brzeszczotem, ale trzeba trochę się namachać. Generalnie najlepsza jest gilotyna... 🙂

P.S.

Niektórzy co posiadają frezarkę CNC, to nadcinają żłobek frezem, później ułamujesz jak czekoladę. 

Edytowano przez rafal220
(edytowany)

Małe PCB nożycami do blachy. To co jest u ciebie na zdjęciach to dość podłej jakości laminat ale ma tę zaletę że w miarę łatwo daje się nacinać.

EDIT 
Jeszcze nożyk tapicerski jak wspomniałeś ale ten dość śmiało wchodzi w palce i wszędzie tam gdzie nie trzeba 😉 także raczej nie polecam tego rozwiązania.

Edytowano przez _LM_
(edytowany)
6 minut temu, BeeKeyPro napisał:

Niestety nożyc do blach nie mam

Jak chcesz wiedzieć, to osobiście posiadam nożyce do blachy i śmiało mogę powiedzieć, że do tego materiału który przedstawiłeś na fotce chuj..o się nadają. Prędzej to pokruszysz w miejscu cięcia niż utniesz. Nożyce do blachy są dobre do laminatu szklano epoksydowego o grubości max 1mm. Możesz spróbować brzeszczot do metalu, albo mini dremela z piłką. Dremel też robi robotę. Wiem bo docinałem na szybko kawałki z płytki uniwersalnej. 🙂

Edytowano przez rafal220
8 minut temu, BeeKeyPro napisał:

Oo ale jednak spróbuje tym nożem!

Uważaj na palce, nie naciskaj zbyt mocno podczas cięcia lepiej kilka razy "przejechać" po powierzchni i resztę wyłamać.

• Pomogłeś! 1

@_LM_ Dziękuję za ostrzeżenie, ale jednak zacząłem ciąć od razu po tym jak to napisałeś 😟 I robiłem tak że ciąłem po prostu od lewej do prawej i już na samym początku płytka pękła i stało się to:

IMG_1549.thumb.JPG.450cd10f9bda3a5f0e4b4f1ea3ff60e4.JPG

Na szczęście i tak była to płytka przeznaczona na takie właśnie testy, ale mam nauczkę na przyszłość.🙂 Spróbuje teraz tą metodą z nacinaniem powierzchni. 

No... źle, weź do tego liniał albo coś twardego, powierzchnię wzdłuż której będziesz ciął. Od ręki będzie trudno

• Pomogłeś! 1

@_LM_ Kurcza udało się! Tak wyglądało to wcześniejsze cięcie:

IMG_1547.thumb.JPG.f98fbb0cce481fe1c53ea5f7bfc96a1a.JPGIMG_1548.thumb.JPG.bea9039798343c79b58a9b66793747d1.JPG

A tak wygląda to teraźniejsze:

IMG_1551.thumb.JPG.c04f2a31b19060081565a6b6d9633e0a.JPGIMG_1550.thumb.JPG.a40f650b40e9c521bfbe09bc2b127882.JPG

Według mnie nie ma porównania. Jak odłamywałem to delikatnie było widać z niektórych krawędzi połowy otworów z następnych linii, ale to już poobcinałem kombinerkami. 🙂 Jak Twoim zdaniem wyszło?

• Lubię! 1
4 minuty temu, BeeKeyPro napisał:

Teraz to cięcie będzie łatwe.

Bawiłem się kiedyś w modelarstwo w tym depronowe więc należało znać różne knify żeby nie zepsuć materiału

@_LM_ O a odnośnie modelarstwa, niestety nie mam drukarki 3D i nie mam gdzie wkładać projektów ostatnio wpadłem na pomysł klejenia obudowy z plexi. I czy plexi tnie się podobnie jak płytki uniwersalne?

(edytowany)

O a odnośnie modelarstwa, niestety nie mam drukarki 3D

Wtedy też nie miałem 😉 a modele się budowało.

I czy plexi tnie się podobnie jak płytki uniwersalne?

Nie. Plexi poliwęglanowe to zupełnie inny materiał dość trudny w obróbce, jeśli chcesz swoje urządzenia zamykać w obudowach - co słuszne - to lepiej zainteresować się gotowymi obudowami dostępnymi w handlu nie raz wychodzi taniej i ładniej niż druk 3D

Edytowano przez _LM_
2 minuty temu, _LM_ napisał:

To lepiej zainteresować się gotowymi obudowami dostępnymi w handlu

Na jakim sklepie mogę znaleźć takie obudowy?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...