Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #9 - czujnik przeszkód, sterownik serwa

Wiadomość dodana przez Treker,

Uwaga! Aktualnie u niektórych osób występuje problem z realizacją czujnika przeszkód. Jeśli Twój układ nie działa poprawnie to napisz do Botland ([email protected]) w celu wymiany czujnika TSOP na nowszą wersję. Problem powinien wtedy ustąpić. Niestety wada niektórych czujników jest niemożliwa do wizualnej identyfikacji (oznaczenia, obudowa itd).

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Hej,

u siebie zaobserwowałem, że po włączeniu zasilania odbiornik działa. Dioda się nie świeci. Natomiast zdarza się, że dioda zaczyna świecić, ale wtedy nie działa odbiornik. Zastanawiam się, czy to ten sam problem, o którym pisał  @Treker  czy raczej mam coś nie tak z połączeniami. Dzisiaj powinienem mieć większą płytkę stykową to może uda mi się to lepiej złożyć.

Aktualizacja: czujnik reaguje - dioda zaczyna świecić gdy przykładam rękę, ale świeci krócej, niż sekundę 😉

IMG_3115aa.jpg

IMG_3114aa.jpg

Edytowano przez pslj
(edytowany)

AKTUALIZACJA: Problem rozwiązany. Moja płytka stykowa słabo styka 😉 zwłaszcza przy pinie 6. Akurat jak wyciągałem połączenie między 2 a 6 to serwo zabrzęczało. Jedyny problem jaki obserwuję, to serwo nie przechodzi płynnie podczas zmian potencjometru, tylko czasem wariuje i się cofa. Nie wiem czy to wina egzemplarza czy może problem z płytką stykową. Czas dokupić kilka nowych 😉

Ale co się namierzyłem i naczytałem to moje - i zostanie. No i +3 do cierpliwości na zawsze! 

Z serwo też problem. Składałem 3 razy 😜 czy ma ktoś pomysł co tu poszło nie tak albo jak mógłbym sprawdzić gdzie coś nie działa?

Testowałem dwa 555, testowałem potencjometr na diodzie. Rezystory i kondensatory na pewno dobrane odpowiednio. Napięcie na wyjściu 555 to 4,7V

s3.jpg

s2.jpg

s1.jpg

Edytowano przez pslj
problem rozwiązany
  • Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Męczyłem się z tym czujnikiem przeszkód dzisiaj przez pół dnia i widzę, że trochę niepotrzebnie, bo mogłem zajrzeć na forum wcześniej. Chociaż może dzięki temu nieco bardziej rozumiałem też jak to wszystko działa. W każdym razie mam ten sam problem co inni, czyli dioda IR świeci, ale nie jest łapana przez czujnik IR. Dodatkowo, gdy dioda IR świeci, to czujnik nie chwyta pilota. Po odłączeniu diody IR, czujnik reaguje na pilota normalnie.

Zestaw zakupiony na przełomie listopada i grudnia ubiegłego roku.

@blind cały czas działamy w tej kwestii - niestety uszkodzone czujniki prawdopodobnie to losowe elementy z jednej dostawy i nie jesteśmy w stanie (przynajmniej na tym etapie) łatwo zidentyfikować dat produkcji zestawów, które mogą mieć ten problem. Zgłoś sprawę do Botlandu ([email protected]) i poproś o zamiennik czujnika TSOP - otrzymasz wersję, która powinna już zadziałać 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...