Skocz do zawartości

Lupa - szkło powiększające - co kupić?

miro88

Pomocna odpowiedź

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Lupa nie ma podjazdu do mikroskopu stereoskopowego, ale jak coś taniego to polecam szukać jakiejś z akceptowalnie dużym szkłem 😉 Mnie wystarczało przybliżenie x2 do większości podstawowych rzeczy, ale to już kwestie preferencji.

Edytowano przez H1M4W4R1

Ja używam lupy 3x ale do większych powiększeń mam okulary (stomatologiczne?).

Mimo pewnych wad dają się jednak poprawić (ustawienie pod odpowiednim kątem likwidującym błąd paralaksy) i można świetnie się nimi wspierać. Mają podświetlenie i kilka wymiennych układów optycznych pozwalających na powiększenia: 

10, 15, 29, 25x.

IMG_6821.jpg

4 minuty temu, Preskaler napisał:

do większych powiększeń mam okulary (stomatologiczne?).

Lepiej się ogląda niż przez lupę?

@Preskaler Fajnie że w tym wieku masz dobry wzrok - próbowałem czegoś podobnego i nie wyszło. Dla mnie coś co wyświetla się na ekranie to najlepsze rozwiązanie.

Ale wszystkiego trzeba spróbować 🙂

• Lubię! 1

Dziękuję.

Nawet nie wiedziałem, że mam w telefonie taką aplikację. Mega pomocna. Od przedwczoraj używam prawie na okrągło.

Dzisiaj dorobiłem w garażu szybką sygnalizację stanu bramy wjazdowej. Bo często byłem przekonany, że brama zamknięta, klikałem włącznik, a po wyjeździe z garażu okazywało się, że właśnie tą bramę zamknąłem zamiast otworzyć 😂😂😂.

Lupa przydała się kilka razy i dzisiaj 👍

• Lubię! 1

@SOYER tylko trzeba uważać - ostatnio się do mnie przyczepił jakiś durny ochroniarz w intermarszu i zaczął mordę drzeć że zdjęcia robię, a chciałem tylko sprawdzić ile kosztuje salceson 😞

2 godziny temu, miro88 napisał:

Lepiej się ogląda niż przez lupę?

Z większymi powiększeniami. Można też używać pojedynczych "szkiełek" trzymając je w jednym oku tak jak to robią zegarmistrze. Przy lupie jedna ręka jest zajęta i jeśli chcemy coś zrobić dwiema to wtedy te okulary są poręczniejsze. Jest też takie duże szkło mocowane do opaski i można patrzeć przez niego dwuocznie ale dla mnie odpada bo nie ma zbieżności obu oczu i paralaksa utrudnia widzenie. Mamy dwa obrazy oddzielne dla każdego oka.

2 godziny temu, ethanak napisał:

@Preskaler Fajnie że w tym wieku masz dobry wzrok...

🙂

No niestety, nie mam ale okulary mi w tym pomagają. Jak wspomniałem trzeba je było odpowiednio ustawić aby obrazy dla każdego oka się pokrywały. Oczywiście, można patrzeć jednym okiem ale lepiej dwoma. 

Myślę też nad mikroskopem elektronicznym lub kamerką ale nie mogę się zdecydować co wybrać? Czasem też używam telefonu w ustawieniu na aparat foto i na podglądzie widzę co i jak a w dodatku mogę pstryknąć zdjęcie i na ekranie kompa sobie to odpowiednio powiększyć. 

Edytowano przez Preskaler

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.