Skocz do zawartości

Miernik indukcyjności cewki - prośba o sprawdzenie i doradzenie

Pomocna odpowiedź

Proponuję nawinąć kilkadziesiąt zwojów masowo DNE 0,1 - 0,2mm na karkasie ok. 8 mm i do tego dołożyć równolegle kondensator styrofleksowy 200 - 300 pf i powinien pojawić się przebieg rezonansowy w okolicach 1 MHz. Jak włożysz do tej cewki rdzeń ferrytowy to częstotliwość spadnie do setek kHz. Aby zanikający przebieg trwał dłużej należy cewkę nawinąć le

licą lub grubszym drutem. Do tego aby ten przebieg był niegasnący trzeba zbudować układ ze sprzężeniem zwrotnym i w ten sposób powstanie generator. 

• Lubię! 1
  • 1 rok później...

@jand @Preskaler @_LM_ czyli można założyć że schemat poniżej jest poprawny i będzie to jako tako działać?? 

FFZEZH1JIUJW38A.thumb.png.85e49194256cf82b60e4e23c3c4f86d4.png mam akurat ten komparator tylko w wersji szybszej i z mniejszym offsetem...do tego esp32 bym użył i licznik pcnt dla większej dokładności + uśrednianie wyniku z kilku pomiarów 

ulepilem ten uklad...problem byl taki ze wyniki byly ogromne przy f okolo 40Hz (dla jednego dlawika)...gdy dotykalem paluchem komparatora to robilo sie tak normalniej...droga prob wyszlo mi na to ze brakuje rezystancji miedzy wyjscie a wejscie nieodwracajace...

exal.thumb.png.5bef0e5e103e2a435860de1c6b9c9917.png

ktos moze wyjasnic czy to normalne pokaczenie czy nie? 

druga sprawa, na dlawiku 470uH pokazuje mi 520uH co by bylo ok jak na chinski dlawik, na innym dlawiku pokazuje mi w granicy 49uH, ale po odwinieciu 1/3 zwojow wartosc urosla dop 15mH🤔 a to juz chyba nie jest normalne, jeszcze na innych dlawikach pokazuje mi kosmiczne wartosci i niska f, nawet 5Hz...ktos mi powie czy to dziala czy nie dziala??

555.thumb.jpg.31c42cc7f3adef4fe07307e4ec1980ce.jpg

36 minut temu, farmaceuta napisał:

a to juz chyba nie jest normalne, jeszcze na innych dlawikach pokazuje mi kosmiczne wartosci i niska f, nawet 5Hz...ktos mi powie czy to dziala czy nie dziala??

Indukcyjność dławika zależy od częstotliwości sygnału, więc wszystko jest możliwe 😉 Nawet to, że będzie on kondensatorem, a nie dławikiem.

• Pomogłeś! 1

@H1M4W4R1 pogadałem między czasie z Al i mi oznajmiła że ten dodatkowy rezystor robi dodatnią histerezę dzięki czemu komparator zachowuje się jak przerzutnik smitha (muszę sobie przypomnieć co ten dziad robi)

Im większa histerezę robiłem tym niższe wartości mogłem mierzyć...udało się zejść do 24.6uH... odwiniecie kolejnego zwoju powoduje totalny błąd, ale wygląda wszystko powtarzalnie i w granicach rozsądku 

Dodam że mierzyłem jeszcze dławik z filtra AC z ATX...tam mi wyszło około 19mH, po prawidłowy szeregowym połączeniu cewek (dławik na dwie) wyszło mi około 79mH co by się zgadzało z przepowiednią wróżki Al która powiedziała że w takim połączeniu indukcyjność rośnie czterokrotnie 👍 

Aha! Dodam że końcowy rezystor odmalowany zostawiłem na 3.3k

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...