Skocz do zawartości

Programowalna kurtyna LED

Pomocna odpowiedź

I jeszcze mały szczegół, ogólnie od razu załóż że użyjesz esp32 i którejś z aktualnych wersji c3 lub s3 bo w starych espkach może być problem z prawidłowym wysterowaniem takiej ilosci - będą widoczne artefakty i mruganie przypadkowych ledów nie wiem czy nie lepiej byłoby zrobienie oddzielnego kontrolera bufora pośredniczącego 

Może na początek, jak już ktoś nadmienił, zrobię sobie obrazek 1m x 1m 225led

Będzie łatwiej elektrycznie, a programistycznie coś się może nauczę.

Myślałem, że Ty mi powiesz jak to podłączyć, a na próbę nie zrobię bo nie mam żadnego potrzebnego elementu. Póki co sonduję czy to jest do wykonania.

A nie możesz poczytać jak to się robi? Jest od metra przykładów w sieci...

Ogólnie wszystko w szereg (wejście do wyjścia) a zasilanie najlepiej z obu stron.

3 minuty temu, ethanak napisał:

A nie możesz poczytać jak to się robi? Jest od metra przykładów w sieci...

Ogólnie wszystko w szereg (wejście do wyjścia) a zasilanie najlepiej z obu stron.

Czyli standardowo jak LED. Kieryś się bawiłem z programowalnymi, ale krótkie listki były po 5szt. 

Zrobię zakup i zobaczę jak to będzie gryźć. 

Jak będzie dajmy na to 15mb taśmy, linia danych w szereg na 15 odcinkach po 1m, nie będzie problemów ze sterowaniem? Czy nie wiem o czym piszę…?

Jutro rozrysuję Ci jak ja to widzę, dzisiaj niestety muszę wyjść. W każdym razie ma to być jedna długa wstęga złożona w ekranik. Poczekasz? I tak jeszcze nie masz taśmy...

• Lubię! 1

Skoro 30 led/1m to zakładając taką samą rozdzielczość w pionie i w poziomie, potrzeba 30 pasków po 1 m każdy razem 900 led.
Moim zdaniem można wyświetlić tylko stosunkowo proste obrazki i animacje. To przykład prostej grafiki. Kółka oznaczają ledy. Sami oceńcie czy i co będzie z tego widoczne. 

1699571924_Santacuteled.thumb.png.527f02cb525d9d849c43d97d1a219432.png

35 minut temu, Sylba napisał:

Skoro 30 led/1m to zakładając taką samą rozdzielczość w pionie i w poziomie, potrzeba 30 pasków po 1 m każdy razem 900 led.
Moim zdaniem można wyświetlić tylko stosunkowo proste obrazki i animacje. To przykład prostej grafiki. Kółka oznaczają ledy. Sami oceńcie czy i co będzie z tego widoczne. 

1699571924_Santacuteled.thumb.png.527f02cb525d9d849c43d97d1a219432.png

Mniej, 15 x 15, 225 szt na m2.

Zrób symulację. 

Ten 30x30 wygląda świetnie, z odległości kilkunastu metrów niepotrzebna aż taka rozdzielczość, wydaje mi się.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...