Skocz do zawartości

Programowalna kurtyna LED

Pomocna odpowiedź

8 minut temu, _LM_ napisał:

Takie rzeczy obserwuje się z dalsza także przy mniejszej rozdzielczości też będzie bajer, raczej postarałbym się o jakieś efekty samemu aby wykorzystać potencjał ledów

miko2.thumb.gif.cc851356922ce6933605ca520d032306.gif

Tu masz jak dobrze liczę ok 60 pasków w pione, to 60mb taśmy, zakładając, że byłby to kwadrat 1mx1m. 

(edytowany)

Ok pokazaliśmy że da się zrobić konwersję i przesłać obraz na matrycę. To było proste, teraz kolega @SOYER musi przygotować ekran żeby było na czym działać. Wybrałeś już kontroler? Esp, stm, RP? Aha i nie zakładaj że będziesz świecił co drugą diodę, lepiej ograniczyć całkowitą jasność i tym samym pobór prądu niż bawić się w półśrodki

Edytowano przez _LM_
30 minut temu, SOYER napisał:

Ma być większy, tylko, że dla uzyskania rozdzielczości 30x30 potrzeba 30mb taśmy na każdy m/2, to najlżej licząc 600zł/m2 za samą taśmę. Sprawa całkowicie nieopłacalna.

30x30 to znaczy praktycznie taśma przy taśmie. Na 1m 30 taśm rozstawionych co 3 ,3 cm. Przy tej samej rozdzielczości na 2 m rozstaw co 6,6 cm. A przy rozdzielczości 15 LED/m i 2 m2 to już rozstaw co 13,2 cm i tylko 60 m taśmy led.

A propos opłacalności, będziesz bilety sprzedawał na oglądanie pokazu świateł ;-)?

15 minut temu, ethanak napisał:

A może inaczej: wykorzystać wszystkie ledy? Animowany Mikołaj w 15x30:

outpa.thumb.gif.97aa7e583cf7106ed60c978590d4422b.gif

I po symulacji widoku pasków:

outpb.thumb.gif.c8f742ebfae3590c711aa28fe535e86e.gif

Dokładnie taki miałem plan;), 30 w pionie i 15/m horyzontalnie, tylko nie wiadomo jak to wyglądać będzie…

13 minut temu, _LM_ napisał:

Ok pokazaliśmy że da się zrobić konwersję i przesłać obraz na matrycę. To było proste, teraz kolega @SOYER musi przygotować ekran żeby było na czym działać. Wybrałeś już kontroler? Esp, stm, RP? Aha i nie zakładaj że będziesz świecił co drugą diodę, lepiej ograniczyć całkowitą jasność i tym samym pobór prądu niż bawić się w półśrodki

esp32, musi być jakiś konkretny?

Nie znam pythona…

Oczywiście, że szkoda świecić co drugą, bo skoro już są…

Może odwrotnie, taśmy w poziomie? 

5 minut temu, Sylba napisał:

przy rozdzielczości 15 LED/m i 2 m2 to już rozstaw co 13,2 cm

no chyba nie bardzo, jak ma być 15 na mb to nie może być co 13 cm…

7 minut temu, Sylba napisał:

tylko 60 m taśmy led

tylko;)

4 minuty temu, SOYER napisał:

esp32, musi być jakiś konkretny?

nie, ale celuj w nowsze wersje, nie wiem S3? ma przy okazji obsługę USB i w miarę łatwo podłączyć pendrive 

1 minutę temu, ethanak napisał:

Ma wszystko co trzeba, parę dodatkowych padów jak zabraknie pinów, pena da się podpiąć.

I tania jak barszcz, ja po przykrych doświadczeniach z STM32 (uszkodziłem dwie sztuki) dodałbym izolację galwaniczną. Jeśli uznacie że jest potrzebna do dodam schemat

Na razie mikołaj (15x30, 16 kolorów, 48 klatek animacji) zajął niewiele ponad 9k... całkiem nieźle, tylko trzeba teraz napisać coś co wrzuci klatkę na ekran. Nie mam na czym sprawdzić niestety 😞 Ale poteoretyzuję, a co mi tam!

2 godziny temu, Sylba napisał:

Przy tej samej rozdzielczości na 2 m rozstaw co 6,6 cm. A przy rozdzielczości 15 LED/m i 2 m2 to już rozstaw co 13,2 cm i tylko 60 m taśmy led.

2 godziny temu, SOYER napisał:

no chyba nie bardzo, jak ma być 15 na mb to nie może być co 13 cm…

Zgadza się, rozdzielczość 15 led/m to 15 led/m niezależnie od długości taśmy.
Miałem na myśli taśmę 30 led/m  (rozstaw led 3,3 cm) i rozmiar kurtyny 1x1m oraz wersję z taśmami 15 led/m co przy długości 2 m daje tyle samo led co na 1 metrze taśmy 30 led/m. Tym nie mniej nadal rozstaw 200/60 = 3,3 cm, a nie jak napisałem 13,2 cm.

Zwracam uwagę, że prezentowane wizualizacje bazują na pikselizowanych obrazkach. Np. moje obrazki mają rozmiar 520x520 px co w przeliczeniu na metry taśmy oznaczałoby wielkość pixela ok. 2x2 cm. W rzeczywistości wymiar led (piksela) na taśmie to około 0,8x0,8 cm więc jakość może na tym ucierpieć.

RGB_30x1m.thumb.png.f274ddc6ac2323264e36150a316d030f.png

I jeszcze zdanie w sprawie nakładów na kurtynę 1x1m 30 led/m => 30 m taśmy oraz 2x2m 15 led/m => 60 m taśmy czy to dużo czy mało zależy od tego co użytkownik chce osiągnąć i na co go stać.

Taśma ma 1 cm szerokości więc zabiera trochę miejsca i przesłania to co za nią jest.
Dostępne w sklepach gotowe kurtyny nie bazują na taśmach led. Przykładowa kurtyna z Amazon 1,8x1,8 m 144 led:

61dAPSaVQ6L._AC_SX679_.thumb.jpg.55bed686b95b34bb15d6f297c5d6b77e.jpg i to co na niej można pokazać 71i6Azg9X1L._AC_SX679_.thumb.jpg.50d49510284ae5225865fa8086b417c0.jpg

Raczej trudno na takiej kurtynie pokazać coś więcej niż kolorowe plamy i może bardzo proste wzory.

(edytowany)
8 minut temu, Santiago napisał:

No piękna robota, pozazdroszczę wiedzy

Dzięki, ale to nadal pasek ledów ułożony w układzie 6 * 15 tworzących wyświetlacz. W sumie żadnych ekstra ficzerów niema (a miały być, jestem leniem) zegar po podłączeniu do wifi pobiera czas z NTP i regularnie wyświetla czas -> wilgotność -> temperaturę -> ciśnienie atmosferyczne. No i potrafi się przyciemnić w nocy

EOT

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...