Skocz do zawartości

Programowalna kurtyna LED

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
51 minut temu, Sylba napisał:

moje obrazki mają rozmiar 520x520 px co w przeliczeniu na metry taśmy oznaczałoby wielkość pixela ok. 2x2 cm. W rzeczywistości wymiar led (piksela) na taśmie to około 0,8x0,8 cm więc jakość może na tym ucierpieć.

Też nie do końca, jeśli będziesz na to patrzył w nocy, a taśma będzie świecić z dużą mocą to oko nie wyłapie "małych świecących kropek" tylko  z racji olśnienia będzie to wyglądało lepiej. Jeśli będzie świecić na 5% mocy to zgoda, będą "małe piksele", ale, jak napisałem, nie w nocy przy dużej mocy.

Edytowano przez SOYER

A propos jasności coś takiego mi się wymyśliło:

Program tworzący dane przelicza, jaki prąd jest potrzebny do wyświetlenia ramki.

Funkcja wpychająca kolorki do paska wie, jaki jest maksymalny dopuszczalny prąd i koryguje wartości rgb tak, aby nie przekroczyć tej wartości.

Ciekawe, czy by coś takiego zdało egzamin...

• Lubię! 1

Tylko po co, przy 12V zasilania prądy aż takie nie będą. Zasilacz i tak musi być z zapasem względem pełnej mocy. Prądu Ci u mnie dość, FV 9.12kWp, sam zrobiłem 5 lat temu. Dawno się spłaciło.

(edytowany)

@SOYER bo może ktos inny skorzysta?

W każdym razie to raptem dwa bajty na ramkę, można sobie pozwolić na nadmiar choćby po to, że jak się okaże że to jednak potrzebne nie trzeba kombinować.

Edytowano przez ethanak

Tak nawiasem mówiąc, ostatnio instalowałem arduino IDE na „nowym” lapku i postanowiłem wgrać oczywiście najnowszy core dla esp32, niestety mój kod od obsługi ledów na podjeździe, używający wbudowanych funkcji LEDC przestał się kompilować. Wywalało właśnie jakieś błędy od LEDC. Musiałem wrócić do starszej wersji core. Problem minął.

1 godzinę temu, SOYER napisał:

To jest naprawdę sprytna apka. Szczególnie procedura mapowania konkretnych led w przestrzeni.

Super. Ciekawe jaki algorytm. Czy może to wyglądać tak, że:

- robię panoramę drzewka - rzutuję świecące lampki na powierzchnię walcową rozpostartą wokół choinki;

- na podstawie zdjęcia tworzę dwuwymiarową mapę (rozmieszczenia ledów (to te kółka)

- włączam pojedynczo każdy led i kojarzę go z miejscem na mapie

- potem to już prosto

8 godzin temu, Sylba napisał:

Super. Ciekawe jaki algorytm. Czy może to wyglądać tak, że:

- robię panoramę drzewka - rzutuję świecące lampki na powierzchnię walcową rozpostartą wokół choinki;

- na podstawie zdjęcia tworzę dwuwymiarową mapę (rozmieszczenia ledów (to te kółka)

- włączam pojedynczo każdy led i kojarzę go z miejscem na mapie

- potem to już prosto

Też tak myślę, generalnie FAJNE👍

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...