Skocz do zawartości

Sterowanie zespołem przekaźników z niezależnej klawiatury

Kshyhoo

Pomocna odpowiedź

21 godzin temu, BlackJack napisał:

Nie wiem czy trzeba aż w Arduino iść. Skoro masz klawiaturę, to każdy przycisk na niej to nic innego jak wyłącznik dzwonkowy, którego mniemam używasz w obecnym układzie. Największa wadą takiej klawiatury, jest to że trzeba ciągnąć do niej potężną wiązkę kabli. 

Jeżeli ma to być rozwojowe, ja bym poszedł w małe HMI i RS 485.

Np. taki Coolmay TK6037H mieści się "dupcią" w puszcze 90, i posiada kolorowy dotykowy wyświetlacz 320x240. Na pokładzie port RS232 oraz RS485. Darmowe oprogramowanie.

Cena 220 zł jak dla mnie akceptowalna, za przemysłowe zgrabne urządzenie, które na pewno przykuje uwagę w domu na ścianie.

100093018_Coolmay3_5cala.thumb.jpg.8349688895e642744a9336e1ab4fd809.jpg

Do tego jakaś 2x karta 16 przekaźników z RS485 i mamy 32 punktowy system na start. Oczywiście można do tego podłączyć dużo więcej, czujniki temperatury, regulatory, czujniki radarowe, PLC i inne moduły. Dla mnie plusem jest to że mamy jedno, proste w obsłudze urządzenie, które daje naprawdę ogromne możliwości.

2026043108_PrzekanikiRS485.thumb.jpg.ac6017972b5b1fcc51c86d8bafc7c3d1.jpg

Oczywiście to tylko luźna propozycja rozwiązania tematu, wymyślona w 5 minut, ale taki system jest łatwo modyfikowalny o co kolwiiek w praktyce. Może drogi na start no bo HMI + jakieś rozszerzenia, to około 500zl, ale możliwości i estetyka vs Arduino nieporównywalne.

PS. Posiadam ten HMI w domu, i zastanawiam się czy na forum w ramach tematu "Chińska przemysłówka w zastosowaniach amatorskich" nie przybliżyć go bliżej na forum ?

@BlackJack to ten mój(lub @_LM_) moduł wydaje się lepszą propozycją, niższa cena, wyższa rozdzielczość. Oczywiście również chętnie poczytam coś ciekawego na temat tego Coolmay-a.

@Kshyhooto zdecydowanie lepsza propozycja od fizycznych przycisków. Czas poświęcony na sklejenie do kupy tego rozwiązania "analogowego" lepiej poświęć na naukę podstaw arduino. Polecam również poczytanie o darmowym oprogramowaniu i aplikacji Supla, jeśli już idziesz w jakąś automatykę.

5 godzin temu, ethanak napisał:

Raczej czarno widzę 40 klawiszy i 40 led (niezależnych) na jednym 16-bitowym mcp. Rozwiązanie z 5 sztukami zakłada, że nie bawimy się w multipleksowanie, klawisze są niezależne, jeden mcp obsługuje 8 klawiszy razem z ledami. W sumie najprościej.

Nawet przy multipleksowaniu potrzebujesz 13 bitów do klawiatury - a gdzie ledy?

Tak czy siak, każde rozwiązanie wiążę się, z poszukiwaniem kompromisu sprzęt vs oprogramowanie. Aby Ledy brzydko nie pulsowały, przyjmowało się że częstotliwość przemiatania w granicy 180-240Hz (przypominam robiło się to na staruszku 8051), Na upartego do obsługi klawiatury LED 4x10 powinna spokojnie wystarczyć zapomniana już dzisiaj ATMEGA8 + uln2803 + 74hct145 i 10 tranzystorów? Trzeba więc tylko, aż 12 pinów ATMEGI czy ARDUINO, na to samo wychodzi, i trochę majstersztyku programowego aby to obsłużyć. Dane można sobie wysłać po RS232 do drugiego ARDUINO , które nam wysteruje przekaźniki.

Tak to się robiło, za moich czasów, 20 lat temu? Tylko pytanie który ARDUINOwiec to dzisiaj ogarnia, bo robiło się to na piechotę, bez gotowców w ASM, w najlepszym wypadku w BASCOMie, z użyciem Timera i przerwań. Trochę programowania tu jest, i trzeba ogarniać pewne żeczy. Ale satysfakcja gwarantowana.🙂

Coś w ten deseń

Klaw_mux.thumb.jpg.4e349dba1e114537a5af904033e54264.jpg

Edytowano przez BlackJack

1 minutę temu, Kshyhoo napisał:

Ja chyba sobie odpuszczę, bo w tym stuleciu tego nie ogarnę...

Nie no spokojnie masz jeszcze 75 lat czasu.

Ale tak poważnie.

Doświadczenie życiowe, i lata pewnej ewolucji zawodowo-praktycznej wyczuliły mnie na stwierdzenie prosto-tanio. No bo co z tego że, kupisz sobie ARDUINO za 50zł, jak musisz je obudować jakąś elektroniką, nauczyć się programować, pomijam świadomie obudową bo HMI też byś musiał do czegoś wsadzić. Na końcu się okazuje i tak że jak policzysz wszystkie koszty, nakłady finansowe, czasu pracy, koszty pomyłek/nauki to i tak jesteś w punkcie jakbyś kupił od razu gotowca, a i tak nie masz połowy jego możliwości.

Dla tego zaproponowałem HMI. Nie musi być takie małe jak zaproponowałem, w promce na ALI 3 miechy temu szło kupić za niecałe 500zł 10", ba nawet stary tablet można wykorzystać jako HMI trzeba tylko kupić bramkę WIFI<>RS485 za 70zł i też się da. Choć programowanie na tablecie, było dla mnie trudnym doznaniem przyznaję. Ale o co chodzi? Gotowe HMI minimalizuje do minimum kwestie sprzętowe, programowanie jest jak układanie klocków lego, Jak to stwierdził kiedyś mój znajomy, "To jest fajne, i szkoda że tego nie było jak miał 16 lat, bo takie coś mądrego dla głupiego".

Trzeba sobie po prostu odpowiedzieć na proste pytanie, Czego chcę, i ile jestem w stanie w to zainwestować, pieniędzy, pracy, potu i czasu. Bo jak ktoś siedzi, w elektronice i programowaniu, zrobi to fajnie i tanio na ARDUINO czy czymś podobnym. na HMI zrobi to każdy kto ogarnia, PAINTa i potrafi podłączyć 5 drutków, bo tyle trzeba.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ma to trochę sensu, ale ja nie mam perspektywy żyć 75 lat... Co prawda mam w domu trochę sprzętu MOES Zigbee i to byłoby super, bo pewnie by współpracowało. Co do klocków, to klocki same wszystkiego nie zrobią, trzeba jakiś kod dopisać. A ja skończyłem karierę na Pascalu, znam trochę php i js, ale to tylko podstawy...

@Kshyhoo i dlatego już na początku pisałem, że HMI to w tym przypadku najlepsze rozwiązanie. A nasze z @BlackJack i @_LM_ dywagacje na temat podłączania różnych dziwactw do różnych mikrokontrolerów traktuj raczej jak coś w stylu SF do poczytania sobie do poduszki 🙂

Aha, a klawiaturkę połóż sobie na biurku w widocznym miejscu żeby przypominała, że trzeba ją użyć do następnego projektu... tym razem przemyślanego od początku.

I jeszcze drobiazg: można użyć RPi Pico. Pinów wystarczy do matrycowej klawiatury i LED w charlieplexingu bez dodatkowych układów, a dwumetrowy kabel USB do połączenia z centralką nie powinien być jakimś specjalnym problemem. Jakiś mikry pyton do napisania softu powinien się sprawdzić.

Jest tylko jeden problem: nie znam żadnej z tych technologii. Jeżeli kupię cokolwiek, będzie to dla mnie wspomniane SF.

Bez konkretnej pomocy, przykładów a może i gotowca nie tknę niczego, czego nie znam.

Mogę zrobić to po staremu, na multiplekserach, rejestrach itp, bo to pamiętam z czasów młodości. Już Arduino jest dla mnie SF, ale nieco mniejsze, bo mam jako -takie pojęcie na temat działania mikroprocesorów.

@Kshyhoo , zanim kupisz, może wirtualnie spróbuj liznąć temat, czy ci w ogóle podejdzie, np. w wokwi. Nie jest to pełne odwzorowanie, ale lepszy ryż niż nic. Skoro pascala kojarzysz, to nie jesteś zupełnie zielony w temacie, podstawową logikę znasz. Też niedawno wróciłem do amatorskiego lepienia kodu (4fun), po dosyć długiej przerwie.

@Kshyhoo a przede wszystkim nie ma "nie znam". Jak się czegoś nie zna to trzeba poznać. Masz dokumentacje, googla, stacka, forum gdzie zawsze można zapytać (a jak sensownie zapytasz to i podpowiedź dostaniesz). Ja tak mniej więcej raz na tydzień czegoś nowego się dowiaduję i to żaden wstyd, że czegoś się nie wie.

Poza tym na CZYMŚ się znasz - wybierz to, co najbliższe.

Pytanie kontrolne: w tej klawiaturze już coś jest połączone (jakieś wspólne masy albo co)? Bo jeśli nie, to można by było spróbować z Pico... chyba jeszcze jakiś mi się pałęta w szufladzie to z czystej ciekawości bym spróbował co z tego wyjdzie...

@Kshyhoo Jeszcze pytania kontrolne (bo mi się Pico znalazł):

1) Czy jest konieczność sprawdzenia więcej niż jednego klawisza na raz? Jeśli tak, czy są to konkretne kombinacje (np. shift plus cośtam) czy dowolne kombinacje?

2) ile maksymalnie led może być zapalonych?

3) Jakie to ledy (napięcie przewodzenia albo przynajmniej kolor) ?

No i najważniejsze: czy po stronie centralki miałbyś do czego podłączyć kabelek USB i skomunikować się serialem?

(edytowany)

ad 1. jeden przycisk na raz, ale możliwa blokada reszty na np. 3 sek, żeby uniknąć zmultipleksowania sygnału

ad 2. max 40

ad 3. 4 rzędy, od góry (żółty, czerwony, niebieski, zielony)

Komunikacja obojętna...

20241223_175815.jpg

20241223_080826.jpg

Edytowano przez Kshyhoo

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.