Skocz do zawartości

Sterowanie zespołem przekaźników z niezależnej klawiatury

Kshyhoo

Pomocna odpowiedź

@_LM_ przypominam, że klawiatura już istnieje i ledy ma wlutowane. O ile z różnymi kolorami można sobie poradzić (20 rezystorów, po jednym dla każdej pary zamiast rezystorów na pinach) - o tyle z niebieską (napiecie) i iloscią (40 led to będzie słabo świecić, 1/40 okresu przy max. 16 mA) już nie.

Edytowano przez ethanak

No to zostają tylko rozwiązania oparte na ekspanderach wszelkiej maści. Chyba że ktoś zna jakiś typowy mikrokontroler co ma 20 gpio w logice 5V... i pozwoli pociągnąć więcej prądu.

Edytowano przez ethanak

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 godziny temu, Kshyhoo napisał:

To są przyciski zespolone z LED, nie mam wiele opcji 😉

Możesz podać typ przycisków.

Cytat

ethanak No to zostają tylko rozwiązania oparte na ekspanderach wszelkiej maści. Chyba że ktoś zna jakiś typowy mikrokontroler co ma 20 gpio w logice 5V... i pozwoli pociągnąć więcej prądu.

Dodajesz do portu ULN2803 TTL lub 2804 jak potrzebujesz standard CMOS i możesz ciągnąć więcej prądu do 500mA/pin jak dobrze pamiętam. Jest w SMD jak trzeba walczyć o miejsce. Widzę, wszyscy się bronią rękami, nogami przed moją propozycja multipleksingu, a to klasyk, dobrze opisany, sprawdzony i minimalistyczny jeżeli chodzi o podzespoły. Stosowany w sumie do dziś.

ARDUINO obsługuje to chyba nawet w standardzie ?

Przykład obsługi klawiatury 16 przyciskowej, sądzę że bez problemu ta metoda da się obsłużyć też inną.

https://www.tranzystor.pl/artykuly-i-schematy/arduino/arduino-obsluga-klawiatury-membranowej-4x4.html

Kiedyś każdy kurs programowania uC, zawierał wiedze jak to obsługiwać, oraz matrycę LEDów jako wyświetlacz.

Edytowano przez BlackJack

46 minut temu, BlackJack napisał:

Dodajesz do portu ULN2803 TTL lub 2804

A możesz uprzejmie czytać całe posty na które odpowiadasz? Po pierwsze: chodziło o zrobienie bez dodatkowych układów. Po drugie chyba umknęło ci słowo "charlieplexing" - dodaj te swoje wzmacniacze do tego układu:

charlie.thumb.png.597f4f47d8f166bb6dd45b8d768223c5.png

Podpowiem: wyjscia są trójstanowe...

Edytowano przez ethanak

2 godziny temu, SOYER napisał:

Może takie coś jak nie hmi, może będzie prościej…

O kurczę, taka aplikacja, taki pakiet za darmo..., ale nie, 20 ojro 😄 Tutaj jakiś prosty przykład aplikacji na Androida, w sumie sama komunikacja po USB. W sumie już przestarzałe, Kotlin jest chyba już podstawowym językiem. Ale działa. Choć np. można okresowo sprawdzać, czy jest połączenie USB. Kiedyś ma powstać wersja na BT, ale wątpię, że będzie to szybko xD Ale gdzie indziej można znaleźć.

• Lubię! 1

32 minuty temu, matsobdev napisał:

Kiedyś ma powstać wersja na BT, ale wątpię, że będzie to szybko xD Ale gdzie indziej można znaleźć.

Napisanie apki na 40 wirtualnych button-ów to żadne wyzwanie. Problem w tym że chodzi o sprzętowe rozwiązanie gdzie nie mamy zbyt wielu możliwości. Chyba lepiej jednak przeprojektować tę płytę bo tutaj ciężko o drogę na skróty, w ogóle nie bardzo rozumiem jaka idea przyświecała autorowi tego wątku żeby każdy odbiornik sterować z przycisku chwilowego? 

Je widzę, że tu nikt nie czyta moich postów 😉 W poście, gdzie umieściłem zdjęcia klawiatury i przekaźników, jest link do przycisków z Ali.

W zamyśle mam dwa Arduino po jednym na każdą stronę układu. komunikacja poprzez porty, które mają na pokładzie.

Żeby zwiększyć układ WE/WY, trzeba użyć czegoś (multiplekserów, rejestrów, mikroprocesorów). To pamiętam z czasów, gdy "bawiłem się" w elektronikę a były to czasy TTL, CMOS dopiero wchodził 😉

Dlatego chciałem użyć mikrokontroler Atmega328 to układu klawiatury, potem coś obmyślę do LED.

Po stronie przekaźników opto, są gotowce na Ali. I coś do zebrania sygnałów z przekaźników do zapalenia LED.

Jeżeli chodzi o interaktywną klawiaturę, to mogę użyć ESP32-S3 4.0''.

sch_1.jpg

(edytowany)

@_LM_, bo mam oświetlenie oparte o przekaźniki F&F BIS-411 2Z 230V. Działa to od lat bezawaryjnie, mam do tego przyciski przy przekaźnikach ale ew. załączanie zdalne jest uciążliwe, dlatego chcę wyprowadzić to na panel (bo już mam wyświetlanie LED, ale nie podoba mi się to.

Ew. (jak mi się nie uda wykombinować, użyję Tuja Zigbee, bo mam w domu sporo inteligentnych rzeczy opartych na MOES.

Nie jest problemem zbudować potrzebny mi układ, ale to zaprogramować, bo nie wiele pamiętam.

Edytowano przez Kshyhoo

@Kshyhoo na odmianę może zaczniesz czytać nasze posty (oby ze zrozumienuem).

Do samej klawiatury potrzebujesz dokładnie 13 pinów Arduino i zero dodatkowych układów. Życzę owocnego myślenia o LEDach.

Ogólnie  - najpierw się projektuje a potem robi, a nie robi kawałek a potem kombinuje jak koń pod górkę.

Ale co ja tam wiem...

9 minut temu, _LM_ napisał:

Napisanie apki na 40 wirtualnych button-ów to żadne wyzwanie. Problem w tym że chodzi o sprzętowe rozwiązanie gdzie nie mamy zbyt wielu możliwości. Chyba lepiej jednak przeprojektować tę płytę bo tutaj ciężko o drogę na skróty, w ogóle nie bardzo rozumiem jaka idea przyświecała autorowi tego wątku żeby każdy odbiornik sterować z przycisku chwilowego? 

Bardziej chodziło o samo połączenie USB, czy BT z apką w telefonie (jakieś DIY HMI jest, ja tam taki odzysk sprzętu lubię), nie o całokształt potrzeby tutaj. Dioda na panelu ma informować o stanie zasilania poszczególnego przekaźnika. I w sumie jest problem, który sam się tutaj rozwiązuje (chyba). Te przekaźniki do skrzynki na szynę nie mają pamięci (jest wiele modeli), po zaniku zasilania się resetuje stan do wyłączone, więc ze sprzężeniem zwrotnym może nie być tak źle. Tylko zapamiętywać nieulotnie. Ładnie na szynie to się montuje, ale jakim sygnałem są one sterowane? Wychodzi na to, że L lub N. Brzmi nieładnie 😄 Ale "szafa gra" - no pewnie z takimi przekaźnikami uczciwie można się podłączyć do instalacji i nikt się nie przyczepi (ubezpieczyciel, energetyka). Wychodzi na to, że najłatwiej by było po prostu dać 40 żył z sygnałem np. N. Tak to miało działać 😛 No albo jednak kolejne 40 przekaźników typu moduł PCB z przekaźnikiem do sterowania przekaźnikami...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.