Skocz do zawartości

Mini przetwornica do zasilenia czujnika

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Chcę zamontować na suficie czujnik, który ma wejście USB-C, 5V, 1A. Nie mam sufitów podwieszanych, więc jedyne co mi wystaje z sufitu to kabel zasilania 230V. Puszki w suficie również nie mogę zrobić ze względów naruszenia konstrukcji. Pozostaje mi zatem zrobić puszkę w ścianie gdzie przerwę kabel i podłączę przetwornicę.

Dużo się naszukałem różnych przetwornic, ale najbardziej moją uwagę przykuła ta: Hi-Link HLK-5M05. Link do sklepu gdyby było istotne rzucić okiem na parametry.

Jest to oczywiście jednak przetwornica do płytek.

Pytania:

1. Czy jestem wstanie jej użyć podpinając się do niej bezpośrednio na wejściu i wyjściu?
  2. Jeśli na powyższe odpowiedź brzmi "tak"
    1. Czy to jest dobry/bezpieczny pomysł?
    2. Czy przy podłączeniu powinienem dodać tam coś jeszcze? Np. bezpiecznik?
      1. W opisie jest "Zabezpieczenia przeciwzwarciowe i nadprądowe zapewniają bezpieczne działanie"
    3. W jaki sposób najlepiej podpiąć się pod te małe przewody, żeby to było sensowne?
  3. Znalazłem różne inne mini przetwornice na Aliexpress, ale boje się czy to bezpieczne je wsadzić do puszek - jest się czym martwić?
    1. np takie

image.thumb.png.2d6790e7836ddebb949f513014b88047.png

Edytowano przez golasek1992

(edytowany)
  1. Tak.

2.  1. Moim zdaniem tak
     2. Moim zdaniem nie trzeba. Ładowarki do telefonów czy moduły Zigbee do smarthome też ich nie mają. Ale nie zaszkodzi dać.
     3. Musisz przylutować przewody typu linka do tego modułu i potem podłączyć z kablem w ścianie. Ta przetwornica jest montowana do PCB. Nie ma zacisków śrubowych, więc będziesz musiał przylutować do niej kable.

3. Te Hi-Link widywałem w seryjnie produkowanych urządzeniach. Wolałbym użyć ich niż jakichś noname.

Edytowano przez Harnas
  • Lubię! 1

Jak najbardziej, wlutować w płytkę uniwersalna, dolutować sobie złącza ARK, aby wygodnie podpiąć przewody i spoko. Dla bezpieczeństwa można na takim PCB z przetwornicą dać koszulkę termokurczliwą.

Co do kwestii konstrukcyjnych, można po stronie 5V dać sobie bezpiecznik polimerowy na 1A. od strony sieciowej warystor.

Ja znalazłem taki schemat aplikacyjny.HLk5M05.thumb.jpg.a6db124b73ad879846c81d8757acf543.jpg

Nie wiem czemu jest taki dziwny warystor, ja bym wsadził 10K275 i też będzie OK. Filtr i kondensator można wytargać z starego startera elektronicznego do świetlówki.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

@Harnas, @BlackJack Dzięki za porady. Poczytam sobie o elementach które wymieniliście. Sam i tak nie będę się za to zabierał, bo jeszcze zbyt leszcz jestem w temacie, ale chcę wiedzieć co chcę zanim zlecę robotę.

@ethanak zdecydowanie wolałbym nie kombinować, ale zasilacze na Allegro jak sprawdziłem na szybko są wszystkie na wtyczkę a ja to musze w puszce schować, więc nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twoją odpowiedź? EDIT - tak, znalazłem też dopuszkowe, ale wszystkie 12V z jednym wyjątkiem 5V, ale niestety poniżej 1A

Edytowano przez golasek1992

(edytowany)
22 minuty temu, ethanak napisał:

Ja bym nie kombinował tylko wstawił najtańszy zasilacz LED 5V/2A. Na Aledrogo jest wybór.

Kolega chce/musi się zmieścić w puszcze instalacyjnej. Co prawda są zasilacze do puszek, ale przeważnie 12V.

Kiedyś kupiłam na ALLegro cos takiego jak w linku, ale w środku siedzi Chińska tandetna przetwornica za 10zł. Mi co prawda nie wybuchła, ale ponoć, kiepska jakość. Jeżeli ktoś ma jakieś pojęcie o prądzie i pracy z nim, to spokojnie można samemu zbudować, szczególnie na gotowym hybrydowym module, brakujące elementy z schematu są praktycznie w każdym elektrośmieciu.

https://allegro.pl/oferta/przetwornica-230v-na-5v-700ma-ac-dc-w-obudowie-16416150938?reco_id=8beb4609-cd34-11ef-b0ad-1eb31d7fa5b3&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&

Cytat

Chcę zamontować na suficie czujnik, który ma wejście USB-C, 5V, 1A.

Te USB służy tylko do zasilania, czy także do komunikacji/konfiguracji?

Edytowano przez BlackJack

@Harnas Napisałeś, żebym przylutował przewody typu linka a później podłączył z kablem w ścianie - czy chodzi tutaj o to, żeby podłączyć kable szybkozłączką i nie ingerować w kable w ścianie bezpośrednio? Bo rozumiem, że mógłbym po prostu przylutować kable ze ściany, ale wtedy przy modyfikacjach trzeba ucinać aż w końcu braknie?

(edytowany)

Szukaj w google "Zasilacz dopuszkowy" lub "zasilacz do puszki elektrycznej", bez kombinacji, są wersje z zaprasowanymi końcówkami i z bielonymi przewodami.

Są do wyboru, 5V/500mA, 12V/5A oraz inne, kwestia wygrzebania.

Przykład zasilacza 12V LINK

Zasilacz 5V LINK

Edytowano przez roz

@roz szukałem już pod podanymi przez Ciebie hasłami wczoraj i niestety nie znalazłem. Przykładowy podany przez Ciebie też niestety nie pasuje, bo minimum potrzebny mi 1A. Widziałem takie na Aliexpress tak jak pisałem w pierwszym poście, ale wolałbym takich nie wsadzać do puszek.

• Lubię! 1

2 godziny temu, golasek1992 napisał:

@roz szukałem już pod podanymi przez Ciebie hasłami wczoraj i niestety nie znalazłem. Przykładowy podany przez Ciebie też niestety nie pasuje, bo minimum potrzebny mi 1A. Widziałem takie na Aliexpress tak jak pisałem w pierwszym poście, ale wolałbym takich nie wsadzać do puszek.

Weź 12V 5A i coś pomiędzy daj 😉

@roz wtedy to by była przetwornica do przetwornicy. Nie wiem czy to sensowne rozwiązanie i nie wiem czy upcham to wszystko do puszki. Dodatkowo wydaje się znacznie droższe niż lutowanie przewodów do Hi-Link HLK-5M05 za 30zł a z tego co pisali poprzednicy to nie jest to chyba złe rozwiązanie? Czy widzisz jakieś problemy?

11 minut temu, golasek1992 napisał:

@roz wtedy to by była przetwornica do przetwornicy. Nie wiem czy to sensowne rozwiązanie i nie wiem czy upcham to wszystko do puszki. Dodatkowo wydaje się znacznie droższe niż lutowanie przewodów do Hi-Link HLK-5M05 za 30zł a z tego co pisali poprzednicy to nie jest to chyba złe rozwiązanie? Czy widzisz jakieś problemy?

Moja sugestia była zakończona emotką z mrugnięciem oka 🙂

Jak najbardziej Hi-Link ma sens.

(edytowany)

HLK-5M05: specyfikacja producentarealny test. Wygląda ok (może poza poziomem tętnień), powinno działać. Możesz spróbować zakręcić kostkę bezpośrednio na wystające druty, o ile długość pozwoli (rozstaw AC jest bodaj 6 mm), chyba, że dajesz bezpiecznik.

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.