Skocz do zawartości

Pierwszy projekt - napełniacz butelek

Pomocna odpowiedź

38 minut temu, PanMajster napisał:

W razie kontroli UDT przede wszystkim sprawdza czy masz uprawnienia do nabijania takich butli a ja mam zajmuje się tym od 10 lat.

Myślę, że to cenna uwaga, która powinna sprowadzić dyskusję na właściwe tory. Ogólne na forum trafiają różne osoby, więc musimy być ostrożni w dawaniu rad na temat projektów, które mogą mieć inne przeznaczenie niż to, które jest opisane pierwotnie przez autora. Daleko nie trzeba szukać, bo nie tak dawno ktoś pytał o budowę budzika, który będzie raził prądem...

• Lubię! 1

@H1M4W4R1 o dokładnie z tymi kurierami. W ogóle nie mogą wozić nabitych butli 🙂

Co do odpowiedzialności dlatego cały czas upieram się żeby pracować na analogi wodnej.  

A sam program nie ma zastąpić osoby tylko być właśnie dodatkowym zabezpieczeniem do obecnych.  Jest szereg zabezpieczeń fizycznych i elektrycznych.  Komputer sterujący zaworami to tylko jedno z wielu które np. pozwolą stać dalej od strefy zagrożenia. 

24 minuty temu, Treker napisał:

Myślę, że to cenna uwaga, która powinna sprowadzić dyskusję na właściwe tory. 

Dzięki

Cytat

Daleko nie trzeba szukać, bo nie tak dawno ktoś pytał o budowę budzika, który będzie raził prądem...

Że co? Wiem że trafiają sie takie perełki ale to to już hardcore

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Uwielbiam takie tematy, gdzie dorośli, doświadczeni w temacie ludzie, muszą tłumaczyć innym dorosłym ludziom, że skończenie podstawowego kursu internetowego nie jest właściwą podstawą do budowania urządzenia nadzorczego w niebezpiecznej instalacji przemysłowej. 
Ciekaw jestem jak to się potoczy, choć już widzę jak się skończy.

• Lubię! 2

1 godzinę temu, PanMajster napisał:

40 postów odkąd wrzuciłem post z prośbą o sprawdzenie kodu i nikt nawet nie raczył spojrzeć

Popatrz w górę na serię pytań, na które nie udzieliłeś odpowiedzi. Jak można coś sprawdzać nie wiedząc co to ma robić?

1 godzinę temu, PanMajster napisał:

Zamiast rozwiązywać problemy i ulepszać program będziemy rozmawiać o uprawnieniach, pozwoleniach i aspektach fizycznych gazów...

image.thumb.png.825118be1379b3a026d1730600551cea.png
image.thumb.png.af65c5d9aed820349c49d984fc567f00.png

• Lubię! 2

@Sylba i czego to ma dowodzić? Dalej nic nie pomogłeś. A nikt nie powiedział że nie będę mieć takiej decyzji.... Akurat UDT jest u mnie średnio co dwa tygodnie. Więc nie wiem co chcesz udowodnić. 

27 minut temu, PanMajster napisał:

@Sylba i czego to ma dowodzić? Dalej nic nie pomogłeś. A nikt nie powiedział że nie będę mieć takiej decyzji.... Akurat UDT jest u mnie średnio co dwa tygodnie. Więc nie wiem co chcesz udowodnić. 

Ty też każdym postem coś udowadniasz.

Nikt nie przyłoży do tego ręki, a wiesz dlaczego? Bo każdy kto ma chociaż odrobinę doświadczenia, wie jak wiele rzeczy może pójść nie tak, przy pierwszym projekcie nowicjusza, a jeśli to tego typu projekt, to konsekwencje mogą być większe niż zepsucie arduino.

To raz, a dwa, każdym kolejnym postem udowadniasz, że nie dość, że nie masz pojęcia za co się bierzesz, to oczywiste, dlatego prosisz o pomoc, to na dodatek po Twoich postach można wnioskować, że nie za bardzo masz wyobraźnię co złego może się stać. To już połączenie niebezpieczne.

Jeśli naprawdę chcesz pomocy to napisz konkretnie czemu to ma służyć i jak działać. Bez analogii, porównań które tylko zaciemniają obraz. Od A do Z. Następnie napisz co już masz, jak to działa, co nie działa, co chcesz poprawić. Wtedy może ktoś zdecyduje się pomóc.

Miłej niedzieli.

• Lubię! 1

@SOYER To nie ma być tworzenie nowego urządzenia tylko mikrokontroler podpięty pod dwa zawory ktore bedzie otwierac i zamykać na podstawie odczytu z wagi. Na prawdę to nic skomplikowanego. Wszystkie dotychczasowe zabezpieczenia zostają wiec uwierz wiem lepiej jak to działa i jakie są zagrożenia. Jeżeli nawali kontroler to i tak nic sie nie stanie. Tak samo jak człowiek nie zamknie na czas zaworu to tez nic sie nie stanie. Nie wiem co wy sobie wyobrażacie ze wybuchnie pół miasta juz nie mówiąc o tym ze gaz jest całkowicie nie palny i nie wybuchowy.

Mam wrażenie ze trafiłem na forum niedoszłych prawników. Jak bym szukał porad prawnych to raczej by mnie tu nie było.

Mam to co pisałem już od pierwszego posta, wagę i wentylator podpiety pod czujnik temperatury ( to taki bajer jak by sie coś grzało w co wątpie) i tyle. Wrzuciłem kod do sprawdzenia ewentualnego zoptymalizowania . Nikt sie do niego ani razu nie odniósł za to dostaje szereg porad prawnych.

Jeżeli ktoś sie znajdzie kto chce coś pomóc to fajnie jak nie bedzie takiej osoby to po prostu skasuje temat żeby nie zaśmiecać forum. 

(edytowany)
18 godzin temu, PanMajster napisał:
loop(void) {
// Debouncing przycisku
  static unsigned long poprzedniCzasPrzycisku = 0; //zapisanie czasu poprzedniego uzycia przycisku
  const unsigned long interwalDebouncingu = 50; // czas miedzy kolejnymi nacisnieciami
  unsigned long aktualnyCzas = millis(); 

if (millis() - poprzedniCzasPrzycisku > interwalDebouncingu) { // sprawdzenie odstepu czasu przy nacisnieciu przycisku
    if (digitalRead(przyciskTarowania) == LOW) { //jezeli guzik wcisniety to:
      tarujWage(); //Wywołujemy funkcję tarującą wagę
      poprzedniCzasPrzycisku = millis(); // zmieniamy milis dla nastepnej petli
    }
  }

Tak na początek, skoro piszesz, że to nic skomplikowanego, jak myślisz, kiedy się wykonają te if?

Edytowano przez SOYER

12 minut temu, PanMajster napisał:

podpięty pod dwa zawory ktore bedzie otwierac i zamykać na podstawie odczytu z wagi

Ja bym to zrobił na PLC przy obecnych cenach nie warto wymyślać koła od nowa 🙂 

(edytowany)

1 godzinę temu, SOYER napisał:

Tak na początek, skoro piszesz, że to nic skomplikowanego, jak myślisz, kiedy się wykonają te if?

@SOYER Wydaje mi sie ze za kazdym razem gdy nacisnę przycisk ale nie częściej niz 50 ms? Takie było założenie. Chyba ze mam spojrzeć "szerzej" na kod? Powinienem przenieść funkcje po za zmienna loop?

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Ja bym to zrobił na PLC przy obecnych cenach nie warto wymyślać koła od nowa 🙂 

@_LM_ PCL? Chodzi o sterowniki PCL? Totalnie nie znam sie na tym . Moze jak by zgłębić temat to bym sobie z tym poradził . Czy da sie tam podpiąć serwo i sterować nim w miare dokładnie?

Edit: Z tego co widzę zastosowanie rzeczywiście się pokrywa z tym co potrzebuje. Jednak same języki programowania i programy to dla mnie nauka wszystkiego od nowa.

Edytowano przez PanMajster

39 minut temu, PanMajster napisał:

@SOYER Wydaje mi sie ze za kazdym razem gdy nacisnę przycisk ale nie częściej niz 50 ms? Takie było założenie. Chyba ze mam spojrzeć "szerzej" na kod? Powinienem przenieść funkcje po za zmienna loop?

@_LM_ PCL? Chodzi o sterowniki PCL? Totalnie nie znam sie na tym . Moze jak by zgłębić temat to bym sobie z tym poradził . Czy da sie tam podpiąć serwo i sterować nim w miare dokładnie?

Edit: Z tego co widzę zastosowanie rzeczywiście się pokrywa z tym co potrzebuje. Jednak same języki programowania i programy to dla mnie nauka wszystkiego od nowa.

Jaka jest wartość zmiennej poprzedniCzasPrzycisku w momencie wywołania pierwszego if?

43 minuty temu, PanMajster napisał:

. Chyba ze mam spojrzeć "szerzej" na kod?

Nie, na razie patrzymy na pierwsze kilka linijek Twojego kodu i sprawdzamy czy wiesz jak to działa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.