Treker (Damian Szymański) Napisano Październik 5, 2010 Udostępnij Napisano Październik 5, 2010 Jak w tani sposób ochraniać wojskowe obszary, na których prowadzono testy broni nuklearnej? Można oczywiście do tego zatrudnić robota, a nawet 3. MDARS (Mobile Detection Assessment Response Systems) to nieuzbrojone pojazdy bezzałogowe, które wykrywają ruch oraz podejrzane obiekty. Po wykryciu zagrożenia zawiadamiają centrum dowodzenia. Maksymalna prędkość tej konstrukcji to 32km/h, a zasięg na jednym tankowaniu to 512km. Docelowo roboty mają zastąpią kamery, wieżyczki strażnicze oraz prawdziwe patrole. Obszar kontrolowany przez te konstrukcje posiada łącznie tysiąc kilometrów dróg, więc trzy roboty mają co robić. Źródło: http://www.wired.com Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Qujav Październik 5, 2010 Udostępnij Październik 5, 2010 Jednym słowem Łał, jednak czy 3 roboty są w stanie patrolować taki teren, Czy "złomiarze" nie rozbiorą ich na części? To tylko 32km/h sprinter biega ~40 PS Ciekawe czy producent tych robotów wyprzedził nas w rankingu Fifa Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Październik 5, 2010 Udostępnij Październik 5, 2010 A w Polsce masz ograniczenie ruchu miejscami do 30km/h. Rozebrał ci ktoś kiedyś auto podczas jazdy? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Qujav Październik 5, 2010 Udostępnij Październik 5, 2010 Wskaż mi choćby jednego polaka, który dostosowuje się do ograniczeń. Mi chodziło o to, że robot jest cenny, ktoś kto się na tym zna przetnie 2 kabelki i spakuje robota na lawete. I po ptokach Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
mactro Październik 5, 2010 Udostępnij Październik 5, 2010 Robot z założenia ma powiadamiać jeśli w pobliżu pojawi się jakiś człowiek, więc nikt go raczej na lawetę niepostrzeżenie nie spakuje. No i nie zapominaj o tym, że to poligon nuklearny pośrodku pustyni - zbyt wielu złomiarzy chyba się tam nie kręci 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Październik 6, 2010 Udostępnij Październik 6, 2010 Sądzę, że ma jakiś lokalizator niezależny od reszty elektroniki - raczej by się spostrzegli, że robot nagle zniknął z ekranów 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Październik 6, 2010 Udostępnij Październik 6, 2010 Sorry za OT, ale dyskusja na temat złomiarzy wydaje mi się tak głupia i niedorzeczna że wyczyściłbym z niej temat. Qujav, zapraszam na Śląsk - milion pięćset fotoradarów i niebiescy za każdym rogiem - normalnie polowanie... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Qujav Październik 6, 2010 Udostępnij Październik 6, 2010 Poligon czy nie, ale ja jestem w stanie uwierzyć we wszystko. Wiele widziałem i wiele rzeczy przestaje mnie już zaskakiwać.. KD93 co do śląska to się z Tobą zgodze. Byłem w lato w Wołowie (k. Wrocławia) puszka chyba za 500m, drogówka czai się za każdym rogiem ;] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Maxo Październik 10, 2010 Udostępnij Październik 10, 2010 Podejrzewam że na takie okazje ma karabin ;] A jak nie on. to przy jakiejś awarii/uszkodzeniu przyjeżdżają panowie w mundurach i każdego "laweciarza" z miejsca przywitają :] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Październik 10, 2010 Udostępnij Październik 10, 2010 MDARS (Mobile Detection Assessment Response Systems) to nieuzbrojone pojazdy bezzałogowe Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Październik 10, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 10, 2010 Z tego co pamiętam to w przyszłości maja one zostać wyposażone w broń, jednak aktualnie nie było takiej potrzeby. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Październik 10, 2010 Udostępnij Październik 10, 2010 Pytanie czy nie było potrzeby czy też były problemy z odróżnianiem przyjaciel-wróg. Byłoby troche głupio gdyby strzelał jak leci do wszystkigo co się zbliży. W tym do małych zwierząt. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Październik 10, 2010 Udostępnij Październik 10, 2010 OldSkull, właśnie dlatego jeżeli jest coś bezzałogowego wyposażonego w broń, to człowiek musi wyrazić zgodę (potwierdzić), że może strzelać. Bo nie daj boże zaciąłby się, albo posypał się system rozpoznawania, jakoś trzeba to zatrzymać, również zdalnie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »