Skocz do zawartości

JLink GDB & Rust + VSCode + Docker + CMake + RTT + CubeMX + TouchGFX + Zewnętrzny FLASH

Gieneq

Pomocna odpowiedź

Pokazałbyś może jak zrobić kontener tak żeby był wybór pomiędzy kompilatorem dla stm32 lub xtensa esp32? 

@_LM_ możnaby sie temu przyjrzeć. Widziałem że w przykładach dla ESP-IDF są dołączone konfiguracje DevContainera. Nas stronie Espressifa jest instrukcja, tylko z tą różnicą, że wchodzą w temat podłączenia portu USB do kontenera. U mnie to właśnie nie działało przez problemy z adminem dla WSLa. A później było jeszcze więcej problemów z okręcaniem sterowników do urządzeń USB. 

Ale jak sie z tym uda uporać to dalej jest łatwo. Dodatek do ESP-IDF bazuje na CMake. Reszta jest raczej bezproblemowa.

A chcesz mieć w 1 projekcie 2 targety?

• Lubię! 2

1 minutę temu, Gieneq napisał:

A chcesz mieć w 1 projekcie 2 targety?

Wystarczy żebym mógł w miarę bez problemowo przełączać się pomiędzy kompilatorami, póki co VSC domyślnie widzi ten od espressif, i dla STM32 również próbuje za jego pomocą skompilować, będę przy kompie to pokażę w czym problem. W tej chwili dla ST używam cube MXa który generuje projekt cmake później import w rozszerzeniu STM32 (w vsc) 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Strzał na oślep. W CMakeLists.txt można zdefiniować:

set(CMAKE_C_COMPILER /media/mateush/Dane/Pico_2/riscv-embecosm-embedded-ubuntu2004-20240407/bin/riscv32-unknown-elf-clang)
set(CMAKE_CXX_COMPILER /media/mateush/Dane/Pico_2/riscv-embecosm-embedded-ubuntu2004-20240407/bin/riscv32-unknown-elf-clang++)
set(CMAKE_ASM_COMPILER /media/mateush/Dane/Pico_2/riscv-embecosm-embedded-ubuntu2004-20240407/bin/riscv32-unknown-elf-clang)

np. tutaj ulep, żeby Pico SDK używało Clang/LLVM dla RISC-V. Ale to lokalnie. Nie mam pojęcia o Dokerze, tak tylko powiedziałem,  może się przyda, a może nie 😄 Może sam się czegoś też nauczę nowego 😄

• Lubię! 1

STM32U5G9J-DK2 - bardzo fajny zestaw z LCD 5" 800x480.

Dla Rusta to chyba jedyna droga do Visual Studio Code plus rozszerzenia, bo raczej trudno by było w CubeIDE podmienić kompilator z C na Rusta i jeszcze zachować zgodność w opcjach Settings...

Mnie przed przesiadką na VSC powstrzymuje fakt, że CubeIDE może istnieć bez VSC, ale VSC bez toolsów od ST miałoby nikłe szanse na powodzenie i ukończenie projektu dla STM32. Nie inaczej jest tutaj:

Dev Container

Host Google Tests

Target build, flash, debug

CubeMX version: 6.13.0

TouchGFX 4.24.2

CMake

JLink RTT

Co do JLink mogę powiedzieć, że kupiłem kiedyś to cudo, które kosztowało fortunę a daje ful ograniczeń że się nawet nie chce wymieniać. U mnie leży w nieużyciu. 

Nowa Rust moda, który chyba nie jest zły wygląda w tym projekcie tak, że szkielet projektu z CubeMX jest w C, Projekt w TouchGFX jest w C++, i kilka procent albo jeszcze mniej zarządzającego kodu jest w Rust który zrealizuje np. takie jak wywołanie funkcji odtwarzającej GIF'a.

Ja nie chciałbym w jakiś szczególny czy złośliwy sposób piętnować Rusta, ani tym bardziej tego projektu, mi chodzi o jakby nieciągłość logiczną w trendach programowania, którą odbieram z mojego punktu widzenia:

Obejrzałem filmik, który pokazywał trendy programowania od bodaj połowy ubiegłego wieku. Przelatując od Assemblera, Fortrany, Ady, Pascala i co nie tylko doszło do C, w którym nadmieniam napisano Windowsa czy Linuxa. Tak więc potem nastała era, która opiewała C++, jaki on wspaniały i lepszy, aż tu nagle okazało się że nieprawda, bo C# jest zajebisty! Cała reszta wcześniej to nieudolne G! I nie to jeszcze w tym filmiku było najstraszniejsze - najstraszniejszy był czas dzisiejszy, w którym oznaczono największą grupę programującą obecnie. I tą największą grupą okazała się grupa Pyton!!! I czy naprawdę należy rzucać wszystko owczym pędem i przesiadać się na tego... Pytona? Bo moja obawa wynika z tego, że ta największa grupa rzekomych programistów Pytona nie będzie w stanie w tym całym Pytonie napisać Windowsa czy Linuxa, tylko korzystając z udostępnionych rozszerzeń dla skryptów z Linux czy Windows zabawiać się udostępnionymi interfejsami, być może stworzyć jakiś super prymitywny system operacyjny, którym będzie zarządzał host skryptów.

Ja wiem że Rust jest o wiele bliżej C/C++/C# i o wiele dalej od Pytona. Jeżeli ja z ledwością opanowałem podstawy C, a cały czas uważam siebie za naprawdę lichego specjalistę od C, to co mogłaby mi dać przesiadka na Rusta, poza tym że musiałbym się uczyć nowego języka od nowa? Języka który dla mnie jest jak Norton Commander dla DOS, tylko że w tym wypadku jest on nasadką dla C/C++

• Lubię! 1

Python jako język interpretowany niespecjalnie się nadaje do pisania systemów operacyjnych - w jakim języku musiałby być napisany interpreter Pythona?

Każdy język ma swoje zastosowanie.

• Lubię! 2

1 godzinę temu, virtualny napisał:

STM32U5G9J-DK2 - bardzo fajny zestaw z LCD 5" 800x480.

Dla Rusta to chyba jedyna droga do Visual Studio Code plus rozszerzenia, bo raczej trudno by było w CubeIDE podmienić kompilator z C na Rusta i jeszcze zachować zgodność w opcjach Settings...

Mnie przed przesiadką na VSC powstrzymuje fakt, że CubeIDE może istnieć bez VSC, ale VSC bez toolsów od ST miałoby nikłe szanse na powodzenie i ukończenie projektu dla STM32. Nie inaczej jest tutaj:

Dev Container

Host Google Tests

Target build, flash, debug

CubeMX version: 6.13.0

TouchGFX 4.24.2

CMake

JLink RTT

Co do JLink mogę powiedzieć, że kupiłem kiedyś to cudo, które kosztowało fortunę a daje ful ograniczeń że się nawet nie chce wymieniać. U mnie leży w nieużyciu. 

Nowa Rust moda, który chyba nie jest zły wygląda w tym projekcie tak, że szkielet projektu z CubeMX jest w C, Projekt w TouchGFX jest w C++, i kilka procent albo jeszcze mniej zarządzającego kodu jest w Rust który zrealizuje np. takie jak wywołanie funkcji odtwarzającej GIF'a.

Ja nie chciałbym w jakiś szczególny czy złośliwy sposób piętnować Rusta, ani tym bardziej tego projektu, mi chodzi o jakby nieciągłość logiczną w trendach programowania, którą odbieram z mojego punktu widzenia:

Obejrzałem filmik, który pokazywał trendy programowania od bodaj połowy ubiegłego wieku. Przelatując od Assemblera, Fortrany, Ady, Pascala i co nie tylko doszło do C, w którym nadmieniam napisano Windowsa czy Linuxa. Tak więc potem nastała era, która opiewała C++, jaki on wspaniały i lepszy, aż tu nagle okazało się że nieprawda, bo C# jest zajebisty! Cała reszta wcześniej to nieudolne G! I nie to jeszcze w tym filmiku było najstraszniejsze - najstraszniejszy był czas dzisiejszy, w którym oznaczono największą grupę programującą obecnie. I tą największą grupą okazała się grupa Pyton!!! I czy naprawdę należy rzucać wszystko owczym pędem i przesiadać się na tego... Pytona? Bo moja obawa wynika z tego, że ta największa grupa rzekomych programistów Pytona nie będzie w stanie w tym całym Pytonie napisać Windowsa czy Linuxa, tylko korzystając z udostępnionych rozszerzeń dla skryptów z Linux czy Windows zabawiać się udostępnionymi interfejsami, być może stworzyć jakiś super prymitywny system operacyjny, którym będzie zarządzał host skryptów.

Ja wiem że Rust jest o wiele bliżej C/C++/C# i o wiele dalej od Pytona. Jeżeli ja z ledwością opanowałem podstawy C, a cały czas uważam siebie za naprawdę lichego specjalistę od C, to co mogłaby mi dać przesiadka na Rusta, poza tym że musiałbym się uczyć nowego języka od nowa? Języka który dla mnie jest jak Norton Commander dla DOS, tylko że w tym wypadku jest on nasadką dla C/C++

Mnie najbardziej interesuje co symbolizują/opisują te liczby przy słupkach. Na jakiej podstawie te słupki?

To niby było tak że...

Tyle słów, a jaka jest prawda to wie autor 🙂

Cytat

In this video I present a detailed timeline of the most used programming languages from 1958 to 2025, based on comprehensive data analysis. Historical rankings were based on a combination of aggregated national surveys, the number of educational books published about each programming language, and how often these languages are mentioned in global software and technology publications. For recent years, rankings were adjusted using data from multiple programming language popularity indexes, GitHub repository access patterns, and programmer surveys. Popularity in this ranking is defined by the number of developers proficient in or actively learning each language. The scale is normalized to a relative value of 100, allowing for consistent comparisons across languages and time periods. The flame emoji represents languages that have reached the number one spot at least once. The skull emoji represents languages that are no longer officially supported and no longer have an active developer community. Several errors have been corrected from the previous video. I also extended the timeline by nearly a decade, starting from 1958, and added new data from 2023, 2024, and 2025. Your feedback is always welcome. Got topic suggestions? Drop me a message!

5 minut temu, ethanak napisał:

A to bardzo proste. Wyobraź sobie, że siedzi sobie facet na krzesełku przy autostradzie, ma zeszycik i wpisuje przejeżdżające pojazdy. Po podsumowaniu wychodzi, że Scanii przejechało 50, BMW tylko 11, a roweru ani jednego. Wniosek. Scanie wśród kierowców są bardziej popularne niż BMW, a rowery w ogóle się nie liczą.

A jakie ładne słupki można potem narysować 🙂

A drugi facet siedzi przy drodze do wsi Wólka Nurecka z zakazem wjazdu powyżej 3.5 tony. Notuje: rowerów było 40, BMW jeden od sołtysa, a Scanii żadnej. No i rysuje swoje słupki.

Jaka potem może być dyskusja kto ma rację!

Tego właśnie się obawiałem, bo jakoś te liczby ciągle w tych samych zakresach oscylowały… 

Dnia 15.03.2025 o 11:39, virtualny napisał:

Ja nie chciałbym w jakiś szczególny czy złośliwy sposób piętnować Rusta, ani tym bardziej tego projektu,

@virtualny W tym projekcie do CLI sprawdziłby się też Python. Wybór na Rusta padł dlatego, że chcę się przesiąść na ten język. Faktycznie możnaby się poprzerzucać co lepsze. Przez ostatni rok uczę się Rusta, przez pół roku praktycznie codziennie coś w tym robię. Testowałem programowanie STMów i przyznam, że nie widzę tego w produkcji. Narzędzia są całkiem dobre, ale daleko od Cuba. Biblioteki napisali hobbyści i na jakimś etapie wypalili się i porzucili.

Ale są pewne nisze, w których Rust to język "goto", np. blockchain. Poza tym znajdzie się kilka innych obszarów zainteresowania z high performance w nazwie.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.