Skocz do zawartości

Prosty pilot oparty na module radiowym nrf24L01

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Fajny, estetycznie wykonany, a kod nad wyraz prosty.

A może następna wersja oparta o esp-wroom-32u + antenka, czyli wifi/espnow/ble w jednym?

• Lubię! 1

Muszę też w końcu zabrać się za ESP32, więc coś opartego na tej platformie na pewno by się przydało. Uniwersalny nadajnik/odbiornik na ESP32 mógłby być o wiele bardziej funkcjonalny i praktyczny, zwłaszcza w bardziej zaawansowanych projektach.

Fajne - też kiedyś taki miałem tylko prostszy 🙂

co bym dodał:

• Możliwość wyboru kilku różnych pipek (może się przydać)
  • Sprawdzenie, czy odbiornik coś odbiera (jakaś kolorowa leda, np. zielona odbiera, czerwona nie)

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Sprawdzałeś zasięg tego cuda? No i ile wytrzyma na jednym ładowaniu? Duży plus za zrobienie własnej PCB 🙂

Faktycznie, możliwość ustawiania adresu byłaby świetną opcją, zwłaszcza przy chęci obsługi więcej niż jeden odbiornik. Nie, nie miałem jeszcze okazji sprawdzać maksymalnego zasięgu pilota. Na pewno daje sobie radę na 10m w betonowym klocku. Co do czasu pracy, nie mam tutaj pewności, dużo zależy od baterii. Musiałbym wszystko pomierzyć i dopiero wtedy miałbym konkretne wnioski. Jego mocną stroną jest jednak to, że w razie potrzeby po prostu mogę wymienić baterie na świeże.  

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.