Skocz do zawartości

Bambu LAB A1

Pomocna odpowiedź

@AntekBezak, a ty masz może A1? Jeżeli tak, to czy "ams lite" faktycznie jest przydatny? Drukowanie obudów, elementów nowych lub dorabianie uszkodzonych. Głównie chodzi mi o rzeczy użytkowe, nie dla piękności.

2 godziny temu, orb777 napisał:

@AntekBezak, a ty masz może A1? Jeżeli tak, to czy "ams lite" faktycznie jest przydatny? Drukowanie obudów, elementów nowych lub dorabianie uszkodzonych. Głównie chodzi mi o rzeczy użytkowe, nie dla piękności.

Mam A1, ale bez AMS, właśnie dlatego że uznałem że nie będę go używał. Wydaje mi się że to raczej rozwiązanie estetyczne, nie sądzę by był szczególnie pomocny przy takich zastosowaniach.

• Lubię! 1

Ja z kolei uważam, że AMS to niesamowite ułatwienie, które sprawia, że korzystanie z drukarki jest nieporównywalnie wygodniejsze. Kiedyś myślałem, że AMS jest przydatny tylko przy wydrukach wielokolorowych, ale teraz mam na to zupełnie inne spojrzenie. Patrzę na AMS jako na zasobnik, w którym trzymam filamenty i nie musze ich ręcznie wymieniać - po prostu wybieram podczas drukowania, z którego materiału ma iść i tyle. Gorąco polecam 🙂 Miałem do tej pory z 6-7 różnych drukarek 3D, ale od kiedy mam Bambu Laba z AMS to system automatycznej zmiany filamentu uważam za bardzo, bardzo ważne wyposażenie, które mocno ułatwia pracę. Oczywiście bez AMS też można, ale tutaj stawiam na wygodę, nawet myślę nad dodaniem drugiego 😉

• Lubię! 2

Właśnie miałem pytać o funkcję ams jako dodatkowego zasobnika. A dla kogoś kto nie drukuje za dużo, tylko od czasu do czasu?

Czy manualna zmiana szpuli rozciągnięta w czasie zostawia jakieś ślady na wydruku, tzn. warstwy nie skleją się tak jak powinny, czy cuś? Nie miałem z tym nigdy do czynienia.

2 godziny temu, orb777 napisał:

Czy manualna zmiana szpuli rozciągnięta w czasie zostawia jakieś ślady na wydruku, tzn. warstwy nie skleją się tak jak powinny, czy cuś? Nie miałem z tym nigdy do czynienia.

Wolę zmieniać ręcznie, mniej awaryjny proces. Starsze wersje AMS miały problem i potrafiły przygiąć teflon i zacinał się w nim filament, więc drukarka wyrzucała błąd i trzeba było się fatygować 😄 

Poza tym i tak czyszczę płytę średnio co 3 wydruki... Zmiana koloru/materiału jak mało drukujesz to mały problem bez żadnych skutków ubocznych.

• Lubię! 1
15 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Starsze wersje AMS miały problem i potrafiły przygiąć teflon i zacinał się w nim filament, więc drukarka wyrzucała błąd i trzeba było się fatygować 😄 

U mnie od dobrych kilku miesięcy zero problemów, więc z mojego doświadczenia szczerze polecam. Oczywiście zawsze można kupić drukarkę bez AMS, a później go dokupić. Na pewno AMS jest dodatkiem, który sprawia, że drukarka jest jeszcze bardziej bezobsługowa.

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Ok, a co powiecie o magnetycznych nakładkach z powłoką PEI? Są różne dedykowane, czorne albo takie "złote, a skromne". Piszą, że nie potrzeba już kleju do pierwszej warstwy, ładnie trzymią i prosto odkleja się z nich wydruki. Prawda to czy mit? Cena "złotych, a skromnych" w okolicach 2 stówek, czorne tańsze.

10 minut temu, orb777 napisał:

Prawda to czy mit?

Prawda. Jednak te podkładki, które są domyślnie dawane razem z Bambu Labem też nie sprawiają problemów. To już nie te czasy, że więcej wydruków odklejało się ze stołu, niż wychodziło 🙂

• Lubię! 1
37 minut temu, orb777 napisał:

Prawda to czy mit?

Ja drukuję tylko na PEI... czasem trzeba się pilnować by nie odkleić razem z podkładką 😉 

• Lubię! 1
37 minut temu, Treker napisał:

Jednak te podkładki, które są domyślnie dawane razem z Bambu Labem też nie sprawiają problemów.

Czyli nie ma sensu pchać się dodatkowo np. w taką?

1814636904_magnetyczna_podkadka_pei.thumb.jpg.851d8f795c025d9baf9f6ea2eeeb14b0.jpg

56 minut temu, orb777 napisał:

Złota ma teksturę, czarna jest gładka (przynajmniej w oficjalnym sklepie)... Ja mam teksturę jeszcze ze starej serii, kiedy były czarne.

• Lubię! 1
11 godzin temu, orb777 napisał:

1814636904_magnetyczna_podkadka_pei.thumb.jpg.851d8f795c025d9baf9f6ea2eeeb14b0.jpg

Z A1 właśnie taka jest domyślna. Ja właśnie taką posiadam i od czasu kiedy wyciągnąłem drukarkę z pudełka wydruk odkleił mi się od niej tylko raz. Bez żadnego kleju, bez niczego. Za to kolega @BeeKeyPro z drukarką P1S w której ma czarną podkładkę zgłaszał tu kiedyś problemy z odklejaniem. Wniosek nasuwa się sam.

• Lubię! 2
Dnia 26.05.2025 o 15:34, orb777 napisał:

Czyli A1 + filament i będzie ok. Dzięki za info ludzie.

@orb777 kupiona? Jakie pierwsze wrażenia?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...