Skocz do zawartości

Bambu LAB A1

Pomocna odpowiedź

W gruncie rzeczy jeszcze jedno chodzi mi po głowie, tzn. filamenty PLA/PETG do A1. Wiadomo, "tanie jest dobre, bo jest dobre i tanie". A jakie marki filamentów wy preferujecie, z którymi nie ma problemów? Na botlandach trochę tego jest. Pewnie najlepsze oryginalne od bambu, ale jednak droższe w porównaniu do innych.

Dorzucę Fiberlogy. Na tanich chińskich PLA raczej się nie zawiodłem, ale moja Anetka łyka wszystko oprócz 3DActive (to ostatnie to wyroby filamentopodobne które należy obchodzić szerokim łukiem).

• Lubię! 1

@orb777 Myślę że warto jednak dopłacić do oryginalnego bambu, efekty o wiele lepsze niż inne marki. Używałem też Devil Design, też godne polecenia. Próbowałem też kilka tańszych z allegro, nie radzę, strasznie się odklejają, jak już się uda wydrukować to też powierzchnia nie jest taka ładna, dodatkowo na takim tanim zajechałem swojego endera 3 (choć nie jestem pewnien czy to wina filamentu).

• Lubię! 2

Ogólnie z moim obserwacji wynika, że im szybsze drukowanie, tym jakość filamentu jest ważniejsza. A jak przesiadłem się od pewnego czasu głównie na Bambu Laba to z wygodny przesiadłem się na filamenty z RFID, bo jest to dużo większe ułatwienie niż myślałem zanim miałem drukarkę z czytnikiem...

• Lubię! 1
8 godzin temu, orb777 napisał:

Masz może sprawdzone źródło skąd inąd

choćby na stronie producenta jest taniej, tylko musisz przeboleć że jedzie trochę dłóżej, ale kilka razy już z tamtąd zamawiałem i nie było problemów. Nawet jak się spóźnili dwa dni z wysyłką to dali mi kod na 10 euro.

• Lubię! 1
(edytowany)

A ja wrócę do tematu drukowania nylonem. Dodając obudowę i pilnując temperaturę wewnątrz damy radę z nylonem bez problemów?

Dlaczego tak się upieram - zwyczajnie nie mogę sobie pozwolić na droższą drukarkę. Ma ona być dla Syna na urodziny (lipiec) i chciałbym skorzystać z większych możliwości.

Poniżej nagranie, ktoś na A1 mini drukował nylonem.

https://youtu.be/B7pZyCwANfU?si=Ur6sqe2lAAFN_BO0

Edytowano przez roz

@orb777 chciałem Ci polecić jeden sklep ale wszedłem na stronę i wszędzie mam "produkt niedostępny". Sklep jest też na Aledrogo, tam już jest towar, sprzedawca owsaid. Nie raz kupowałem (nawet jakieś nietypowe dziwactwa) i z czystym sumieniem mogę polecić.

• Lubię! 1
13 godzin temu, ethanak napisał:

@orb777 jak lubisz przepłacać...

2 godziny temu, AntekBezak napisał:

choćby na stronie producenta jest taniej, tylko musisz przeboleć że jedzie trochę dłóżej

Aż sprawdziłem z ciekawości te ceny, bo myślałem, że różnice są faktycznie duże 😉

Przypominam, że na stronie Bambu Laba w ostatnim kroku podaje się kraj wysyłki i wtedy doliczany jest odpowiedni VAT. Więc przykładowo A1 kosztuje na stronie producenta 363,39€, co daje około 1 556 zł. W Botlandzie ta sama drukarka kosztuje 1 559 zł, więc różnica w cenie to 3 zł + kupując w Polsce jest wtedy polski serwis, 2 lata rękojmi i dostawa na następny dzień, a w Bambu opisana dostawa jako "3 - 10 business days". 

• Lubię! 2
54 minuty temu, roz napisał:

A ja wrócę do tematu drukowania nylonem. Dodając obudowę i pilnując temperaturę wewnątrz damy radę z nylonem bez problemów?

Dlaczego tak się upieram - zwyczajnie nie mogę sobie pozwolić na droższą drukarkę. Ma ona być dla Syna na urodziny (lipiec) i chciałbym skorzystać z większych możliwości.

Poniżej nagranie, ktoś na A1 mini drukował nylonem.

https://youtu.be/B7pZyCwANfU?si=Ur6sqe2lAAFN_BO0

Z tego co wiem to nylon na A1 i A1 mini nie jest zalecany, ale teorytycznie jeśli znajdziesz jakąć komorę na nią, dobrze go wysuszysz np. tym, i pobawisz się ustawieniami w slicerze to może się udać...

A, no i jeszcze dysza ze stali utwardzanej koniecznie

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...