Skocz do zawartości

Bezpieczeństwo w elektronice hobbystycznej

Pomocna odpowiedź

W miejscowości z której pochodzę ponad czterdzieści lat temu był wypadek z linią średniego napięcia 15 kV. Były to czasy kiedy funkcjonowały tak zwane kółka rolnicze. Wtedy to miała miejsce gwałtowna burza i młody wówczas chłopak zjechał ciągnikiem z pola do tego kółka rolniczego aby pozostawić ciągnik. Przez teren tego kółka rolniczego przebiega do dnia dzisiejszego linia średniego napięcia 15 kV. Wtedy podczas tej burzy linia ta została zerwana i jej linki spadły na ciągnik. Posypały się iskry, powstał łuk elektryczny. Chłopak ten był wówczas w kabinie ciągnika i początkowo nic mu się nie stało. Zadziałały zabezpieczenia linii energetycznej i wysokie napięcie zostało wyłączone automatycznie. Chłopak zamiast uciekać, chciał ratować ciągnik. Wysiadł z kabiny i zaczął ściągać rękami zerwane linki energetyczne z ciągnika. Wtedy wysokie napięcie zostało włączone, a on z linkami energetycznymi w dłoniach. Cudem przeżył, ale u rąk ma tylko trzy w miarę "zdrowe" palce. Sporo blizn na ciele i twarzy. Spędził chyba ponad pół roku w szpitalu na leczeniu. Podobno drugi raz zadziało zabezpieczanie tym razem trwale wyłączając wysokie napięcie. Gdyby nie to, to by tego nie przeżył. Ostatni raz widziałem go kilka lat temu i jeśli nadal żyje to ma już ponad 60 lat.

12 godzin temu, _LM_ napisał:

to nadal było 230V (L - PE) żeby było więcej musiałbyś mieć połączenie pomiędzy fazami

oj Panie, PE to wtedy nie było, zresztą do dzisiaj nie mam w domu.

Wtyki 4 bolce, wtedy jeszcze płaskie, 3xfaza i N.

Zresztą w zwykłych gniazdkach standardem było podłączenie bolca ochronnego do przewodu N(ziemia;)).

Chodziło mi o to że metalowa obudowa miała na sobie potencjał 230V Względem ziemii. Swoją drogą to te wtyki i gniazda jeszcze nie dawno widywałem po hurtowniach elektrycznych, a przedłużacze z dwoma wtykami były niegdyś dość powszechne, niebezpieczne cholerstwo nie jednego uziemiło na wieki 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...