Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Próbowałem właśnie w AVR wszystkie Arduino po kolei i wszędzie bład. Nie wiem dlaczego pierwszy plik co dostałem dało radę wgrać. Może ten program pierwszy coś spalił i teraz jest taki skutek.

Polecacie coś sprawdzonego? Żebym znów najtańszej nie kupił hahah

20 minut temu, galik19871987 napisał:

Polecacie coś sprawdzonego? Żebym znów najtańszej nie kupił hahah

Ależ klony są bardzo cacy...nic im nie brakuje i śmiało można kupować...ale jeszcze się nie rozpedzaj, mi cały czas po głowie chodzi czy ty napewno masz przekaźniki zasilane z 12v a nie z 5v? Najlepiej daj link skąd to kupiłeś 

Przez samo zaprogramowanie układu nie spalisz ale można zablokować zmieniając fusebity lub źródło taktowania. Z tego co widzę nie grzebałeś w fusebits, dziwne że układ przestał być wyrywany po wgraniu nowego softu. On w ogóle przestał być widoczny w systemie? Na przykład co zwraca avrdude kiedy chcesz odczytać sygnaturę mikrokontrolera? No i czy nie zmienił się port na którym jest podłączona płytka, na pewno nadal jest to com5? 

4 minuty temu, farmaceuta napisał:

czas po głowie chodzi czy ty napewno masz przekaźniki zasilane z 12v a nie z 5v

Przecież teraz się rozchodzi o to że układ przestał się programować, co do tego mają przekaźniki w tej chwili? 

Z gpt... 

Aby znaleźć numer portu COM, na którym Arduino Stk jest podłączone, otworzyć Menedżer Urządzeń, rozwinąć sekcję "Porty COM i LPT" i tam znajdziesz swoją płytkę. Możesz również sprawdzić numer portu w Arduino IDE. 

Szczegółowe kroki:

1. Otwórz Menedżera Urządzeń:

Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonie "Ten komputer" lub "Mój komputer" i wybierz "Właściwości". Następnie kliknij "Menedżer urządzeń" w sekcji "Urządzenia".

2. Znajdź "Porty (COM i LPT)":

W oknie Menedżera Urządzeń rozwiń sekcję "Porty (COM i LPT)".

(edytowany)
10 minut temu, _LM_ napisał:

Przecież teraz się rozchodzi o to że układ przestał się programować, co do tego mają przekaźniki w tej chwili? 

A to że być może ma wersję na 5v i już jedno Ardu mógł zjarać...kolejne by już wstyd był 😉 

Ps...no i teraz chociaż wiadomo że przekaźniki są na 12v😉

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)

Dobra to pokaż jeszcze log kiedy klikniesz detect w avrdude, na portach na których można to zrobić 

Edytowano przez _LM_
5 minut temu, _LM_ napisał:

I nadal jest 5? Czyli jest na tym porcie, czyli jakby podstawowa komunikacja działa

Tak jest

Do momentu wgrywania wszędzie jest git a jak włacze wgrywanie nawet blinka to bład

Jutro odpalę kompa i sprawdzę, dzisiaj już we wyrku leżę. Dziękuję panowie za dzisiaj za czas poświęcony tej chińszczyznie 😉 może jutro uda się to jakoś ruszyć a jak nie to InPost za 2 dni będzie 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...