Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

12 minut temu, farmaceuta napisał:

E to tanio 👍 i ta folia na jakąś jakość?

Co masz na myśli?

11 minut temu, farmaceuta napisał:

Patrz @orb777 ... O takie mi dziadostwo chodziło jak na zdjęciu...tam w środku gdzie ten otworek... 

IMG_20251216_150009665.thumb.jpg.37befad3cf753ddd8edfb2b72a850fc7.jpg 

Paskudnie. Może jednak filament nie jest do końca suchy na całej rolce?

30 minut temu, orb777 napisał:

Co masz na myśli

No czy ta folia jest taka w miarę wielokrotnego użytku...czy po prostu wydaje się solidna, wiesz jak dzisiaj z takimi wyrobami jest...

31 minut temu, orb777 napisał:

Może jednak filament nie jest do końca suchy na całej rolce?

Nie ma szans...suchy jak pieprz, a no na drugiej stronie tych samych warst już jest spoko...widać bąble a zaraz obok dziury...to chyba bardziej wygląda na problem z extruderem jak już...chociaż to będzie problem z tym filamentem, bo na sunlu tego nie było...nie wiem jak będzie z innymi kolorami tej marki...

Mi to tam jakoś nie przeszkadza bo to i tak obudowa o którą nie będę dbał o będę rzucał gdziekolwiek byle nie pod rynną...

8 minut temu, farmaceuta napisał:

No czy ta folia jest taka w miarę wielokrotnego użytku...czy po prostu wydaje się solidna, wiesz jak dzisiaj z takimi wyrobami jest...

To folia "spożywcza" dobrej jakości. Tylko musi być moletowana, żeby pompka próżniowa mogła powietrze usunąć, chyba, że ktoś nie chce.

10 minut temu, farmaceuta napisał:

to chyba bardziej wygląda na problem z extruderem jak już...chociaż to będzie problem z tym filamentem, bo na sunlu tego nie było...nie wiem jak będzie z innymi kolorami tej marki...

Czaję, może ktoś się spotkał z tym. Ja jeszcze nie. Czyli dzieje się to głównie pomiędzy okienkami i przy otworach? Na równych, dłuższych powierzchniach nie?

21 minut temu, orb777 napisał:

Czyli dzieje się to głównie pomiędzy okienkami i przy otworach? Na równych, dłuższych powierzchniach nie?

No właśnie nie...dzieje się tak w losowych miejscach 😭 mam jeszcze 3 inne kolory tego producenta to może coś na dniach druknę dla porównania 

@farmaceuta

Nie znam się panie, ale jak człowiek chce czasem mocny deal cebulowy zrobić, żeby aż na dzielni mówili, to później ma... ale drogę krzyżową. Tak czasem bywa. Myślałem trochę nad tym najtańszym filamentem "professional lab", ale ostatecznie kupiłem 2x sunlu petg (przezroczysty), wysuszyłem "na dzień dobry" i jak na razie jest całkiem ok. Za niecałe 10 zł mniej/rolka chyba nie warto męczyć się i doszukiwać później problemów w drukarce. Zapodaj inny filament, zobacz, porównaj.

1 godzinę temu, orb777 napisał:

@farmaceuta

Nie znam się panie, ale jak człowiek chce czasem mocny deal cebulowy zrobić, żeby aż na dzielni mówili, to później ma... ale drogę krzyżową. 

Hehe 😁 jak zawsze mnie rozbawiles 😂👍 (to nie sarkazm😂)

1 godzinę temu, orb777 napisał:

@farmaceuta

Za niecałe 10 zł mniej/rolka chyba nie warto męczyć się i doszukiwać później problemów w drukarce. Zapodaj inny filament, zobacz, porównaj.

Zgadzam się...jeśli mają być problemy to ta oszczędność się nie opłaca...wziąłem po prostu parę rolek bo tanio było i próbuje pomału ...zmarnować się nie zmarnuje a jak okaże się gorszy od sunlu to nawet nie będę następnym razem zwracał na niego uwagę...wykorzystam co mam i zapomnę 😁 

Mam dwie rolki Sunlu więc porównam, tylko muszę jakiś nie duży projekt testowy wykombinować żeby podczas wydruku pokazały się wady, a nie tam jakaś waza 🤔

@farmaceuta , jeżeli masz, to spróbowałbym czerwonym, bo czerwony jest szybszy i może nie będzie się zapychał (suchar). A najlepiej przezroczystym, bo bez barwników. Professional lab posiada przezroczyste filamenty, ale w komentarzach ludzie pisali, że miewa żółtawy odcień. Niby nowo wydrukowana rzecz, a taka już trochę stara z wyglądu. W sunlu petg na razie tego nie zauważyłem. Po zwiększeniu retrakcji nawet pajęczyny nie robi (240°C dysza, 60° stół, nadmuch wyłączony). Jako amator drukarkowy doceniam w petg... mniejszy hałas.

Próbowałem, zostałem przy kleju. Dlaczego? Bo klej trzyma w wysokich temperaturach, a puszcza w okolicy 30 stopni. Czyli w większości przypadków drukuję, czekam aż wystygnie i zdejmuję. Wynalazki z cukru/lakieru/wikolu tej najważniejszej cechy nie mają...

Oczywiście w braku laku dobry kit 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...