Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

Napisano

No witam...więc tak, wydrukowałem tą kostkę i co widzę to to że pierwsza warstwa jest jakby rozepchane na boki (to się stopa słonia nazywa czy jakoś tak?🤔) i ostatnia warstwa jest delikatnie pomarszczona jak by było za dużo filamentu...

Dwie rzeczy...w cura miałem ustawioną temperaturę hot endu na 205°, mimo to podczas uruchomienia drukowania musiałem ręcznie ustawić temp bo nie rosła (stół się nagrzewał automatycznie) 

I druga sprawa...flow czy jakoś tak ustawiłem na 97% a podczas drukowania miałem na 100% (dane z wyświetlacza) 

Na wyświetlaczu masz 100% tego, co dostałeś ze slicera. A kompensację stopy słonia masz w ustawieniach cury na samej górze.

Dlaczego nie grzeje to nie wiem, ale z reguły jest tak, że najpierw się powoli grzeje stół, a potem szybko hotend.

A co do kostki... tam chyba nie powinno być żadnej ostatniej warstwy? Na reprapach masz 7 stron o tej kostce... przeczytałeś?

• Pomogłeś! 1
1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

musiałem ręcznie ustawić temp bo nie rosła (stół się nagrzewał automatycznie) 

Stół nagrzewa się jako pierwszy, bo nie masz czujników w każdym sektorze i powoduje to bardziej równomierne rozłożenie temperatury, a dodatkowo zapobiega upalaniu filamentu wewnątrz hotendu, co może zatykać dyszę 😉 Jak stół osiągnie oczekiwaną temperaturę to hotend zacznie się grzać, a dopiero potem drukarka ruszy.

• Pomogłeś! 1
1 godzinę temu, ethanak napisał:

Na wyświetlaczu masz 100% tego, co dostałeś ze slicera

Aha...no to teraz już jasne😉

ale z reguły jest tak, że najpierw się powoli grzeje stół, a potem szybko hotend.

No i luz😉 teraz robiłem drugi wydruk i łaskawie poczekałem aż się stół pierwszy nagrzał... 

A co do kostki... tam chyba nie powinno być żadnej ostatniej warstwy? 

Ostatnia warstwa w sensie to co jest na górnej płaszczyźnie "Z" 

Na reprapach masz 7 stron o tej kostce... przeczytałeś?

Ani nawet nie zajrzałem do tematu...😉 Chciałem cokolwiek wydrukować na szybko... 

13 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Stół nagrzewa się jako pierwszy, bo nie masz czujników w każdym sektorze i powoduje to bardziej równomierne rozłożenie temperatury, a dodatkowo zapobiega upalaniu filamentu wewnątrz hotendu, co może zatykać dyszę 😉 Jak stół osiągnie oczekiwaną temperaturę to hotend zacznie się grzać, a dopiero potem drukarka ruszy.

Tak jak wyżej wspomniałem już to jest dla mnie jasne👍😉 

Wydrukowałem jeszcze benchi, ale w wersji mini (😁) trzeba jeszcze dopracować/nauczyć się bo jest kilka mankamentów...jutro wrzucę fotki 

(edytowany)
1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

Wydrukowałem jeszcze benchi, ale w wersji mini (😁) trzeba jeszcze dopracować/nauczyć się bo jest kilka mankamentów...jutro wrzucę fotki 

Wolałbym `boaty`, nieco nowszy benchmark 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 2
5 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Wolałbym `boaty`, nieco nowszy benchmark 😉 

Też się zrobi...póki co na tym mini benchi najgorszym mankamentem jest zwisające kilka warstw z nadproża frontowego okienka...szerokość okna około ~8mm? 

A jak ustawić w cura żeby ekstruder wypuszczał troszkę filamentu przed rozpoczęciem drukowania i dodać pauze na to czyszczenie?? Teraz coś tam wypuszcza sam,ale to śladowe ilości i nie mam czasu wybrać tego materiału...🤔

Masz ustawiony skirt?

Tak, ale zanim jeszcze cokolwiek zacznie drukować to chociażby podczas pomiaru wysokości zetki coś tam wypłynie i zostaje na duszy...później mi to pierwsze warstwy rozmazuje 

38 minut temu, ethanak napisał:

Cofnij filament przed drukowaniem.

A jak to się robi??😆 

Dalej zdjęcia do przeglądu...jest tak  zwisające nadproże okna...czemu?? Za duża temperatura?? (Ustawione 205°)IMG_20250618_091801281.thumb.jpg.a5abfb33b4525f48a1b4101f20cc3e3c.jpg

IMG_20250618_091751119.thumb.jpg.f76662290109d16b6cb277484535816d.jpgIMG_20250618_091742886.thumb.jpg.7013f5745da142077ccc5cfa3b2e0b6e.jpgIMG_20250618_091735918.thumb.jpg.8f4113620b845aa6dadf9ad9a604dcb7.jpgIMG_20250618_091728940.thumb.jpg.f5fa562facb6afcf5c0c93db8d200ef5.jpgIMG_20250618_091720541.thumb.jpg.eb830cc66891855a02d498f20b08693d.jpg

@ethanak @H1M4W4R1 a właśnie...gdzie znalezdz te ustawienia Wielkiej stopy i jeszcze taka sprawa że wydruk leciutko trzyma się stołu...chyba za lekko, jest chyba w cura ustawienie indywidualne dla pierwszej warstwy tak? A jak tak to gdzie szukać?

@farmaceuta stopa słonia: ustawienia pierwszej warstwy. Poza tym rozumiem że stół jest wypoziomowany, temperatura 60°, ustawiona oś Z (oba silniki) i właściwa odległość dyszy od stołu? I co jest na stole?

19 minut temu, ethanak napisał:

@farmaceuta stopa słonia: ustawienia pierwszej warstwy. Poza tym rozumiem że stół jest wypoziomowany, temperatura 60°, ustawiona oś Z (oba silniki) i właściwa odległość dyszy od stołu? I co jest na stole?

Jest wypoziomowany na kartkę papieru + auto level...czy od Z jest ustawiona (oba silniki) tego nie wiem...nic nie ruszałem bo obie śruby są spięte paskiem, więc mam "zaufanie" do Chińczyka 😁 czy właściwą odległość duszy od stołu, tego nie wiem...muszę porobić próbne pierwsze warstwy...🤔 Na stole nie ma nic...fabrycznie jest magnetyczne pei ale chłop go nie miał, więc i ja go nie mam... 

Teraz robiłem taki próbny wydruk... IMG_20250618_095720703.thumb.jpg.f9dfb25bc83f6337a9e144aa86fb0500.jpgIMG_20250618_095700043.thumb.jpg.353942bfd367f3cbd9fbed37041ae909.jpg

(Odkleił się od stołu) Temp zmniejszyłem na 200° i wydaje mi się że jest ciut lepiej w kwestii układania warstw no i "nadproża" tak nie zwisają...chociaż w miejscach w których belka styka się z słupkami są takie przesunięcia warstw...nie wielkie ale są, a chyba ich nie powinno być (widać to na zdjęciu)

Czyli co masz na tym stole? Nie czego nie masz a co masz. Nie mam wszystkich możliwych drukarek w domu żeby sprawdzić gdzie jest stół i gdzie jest pozycja w menu od ekstrudera...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...