Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

@Sylba jak w DSM odsunąć jedną bryłę od drugiej na zadaną odległość? Przesuwać oczywiście umiem, ale nie wiem jak ustawić żeby się odsuwalo od drugiej bryły na zadaną odległość...🤔 

Ja to zrobiłem tak:

• zaznaczyłem bryłę
  • kliknąłem przeniesienie (klawisz M)
  • pojawi się paletka Opcje - Przeniesienie (w lewym dolnym rogu DSM)
    Clipboard_07-13-2025_01.thumb.jpg.8e4a3a906215d5cf6f5f6c75701c8633.jpg
  • wybierz XYZ
  • wpisz wartości współrzędnych

Zaznaczony obiekt zostanie przesunięty o wpisane wartości

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
  • 2 tygodnie później...

Panowie jakie parametry do druku PETG?? (Cura) Bo już mam lęki przed prędkościami druku...w necie często podają 25-30mm/s (tak wyjściowo) a jak się sprawa ma do chłodzenia?? Im mniej % tym druk wytrzymalszy??

• 2 tygodnie później...

Spotkał się ktoś z takim problemem jak "too long extrusion prevented"?? Wyskakuje mi to dziadostwo po tym jak zrobiłem pauzę na wymianę filamentu...(Pauza dodana do g-code poprzez cura (extension))

13 minut temu, ethanak napisał:

ja to robię przez dodanie M0 do gcode

To ja w tym dodatku ustawiam czym steruje czyli Marlin(M0) dziwna sprawa....🤔 Przygotuje dwa inne pliki żeby sprawdzić 

@farmaceuta Octoprint trochę inaczej traktuje pauzę (nieważne czy M0 z gcode czy z guzika na interfejsie). Można sobie ustawić co ma robić - u mnie podnosi głowicę, przesuwa do 0/0 i czeka, a przy resume wraca gdzie trzeba.

• Lubię! 1

@ethanak coś ten "pause at height" i mnie nie działa...spróbowałem inny skrypt "filament change" i tu bez problemu...zatrzymuje na danej warstwie, jedzie w określone miejsce i czeka, jeszcze muszę wypróbować opcje extruzji bo teraz tylko ręcznie przepychanek filament, ale ogólnie jest ok👍

• 2 tygodnie później...

Panowie taki błąd mi wyskoczył na samym końcu druku, ostatnia warstwa, zostało dosłownie 10cm linia do do drukowania, extrudera sie zatrzymuję i tyle, tak jak bym zrobił pauzę, zdarzyło się dwa razy na tym samym g-code dokładnie w tym samym miejscu "purge extrusion"

(edytowany)

Jakie macie ustawienia dla PetG? Chłodzenie, retrakcja, temperatura? Robię wieże retrakcji przy 240° i jak na razie nitkuje jak cholera...

Edytowano przez farmaceuta
45 minut temu, farmaceuta napisał:

Jakie macie ustawienia dla PetG? Chłodzenie, retrakcja, temperatura? Robię wieże retrakcji przy 240° i jak na razie nitkuje jak cholera...

Standardowy profil Bambu X1... możesz poszukać w sieci, ale niektóre PETG zawsze nitkują i ich nie urobisz...

• Pomogłeś! 1
2 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Standardowy profil Bambu X1...

Ok spoko poszukam 👍 

Powiedz mi jeszcze od czego głównie zależy wytrzymałość druku PetG? Trzeba wolno szybko? Wyższa niższa temperatura? Wydrukowałem tą wieże i podczas ściągania ze stołu został mi "brim" na stole (co w przypadku pla jest nie osiągalne, bardzo dobrze sklejone wszystko) no i wydruk też dosyć kruchy, można łamać bez problemu czego również przy pla nie było 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...