Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

@Sylba już znalazłem że w F360 można pobierać różne "wtyczki"...pobrałem coś takiego jak GF gear generator i już mogę robić dowolne koła...

To w DSM o czym mówisz też już obadałem tylko jakoś tak do końca nie ogarnąłem...ale zainteresuje się jeszcze raz dziś...👍

@Sylba powiedz mi jak mam w tym tracę znalezdz NORMALNE koła zębate bo mnie szlak trafi zaraz...😁 No szukam normalnych spur gear to jak później wybieram z listy to mi wyskakują same zębatki z kilkoma zębami tylko...te takie nie pełne...🤬

3 minuty temu, miro88 napisał:

165780083-57-550021.zip - a to nie pasuje?

Wypełnić się nie da w DSM?

Ale to jest jedna konkrentna zębatka a ja chcę obadać różne moduły zęba z różną ilością zębów 

7 godzin temu, farmaceuta napisał:

jak mam w tym tracę znalezdz NORMALNE koła zębate bo mnie szlak trafi zaraz...😁 No szukam normalnych spur gear to jak później wybieram z listy to mi wyskakują same zębatki z kilkoma zębami

Przede wszystkim ustaw sobie menu w języku polskim.

Wybierasz przekładnie zębate czołowe, nie zębatki. Potocznie zamiast koło zębate używane jest określenie zębatka, a to nie to samo.

Pokaże się lista dostępnych części np. taka z kołami o module 0,5 i różną ilością zębów.

TP_koazbate.thumb.png.08927421349df36bb1bfbbf094769a78.png

Z listy wybierasz co potrzebujesz i gotowe.

• Lubię! 2
31 minut temu, Sylba napisał:

Przede wszystkim ustaw sobie menu w języku polskim.

Chyba najgorsza możliwa rada co do pracowania z elementami technicznymi 😄 Angielski techniczny jest usystematyzowany... Polski tak średnio na jeża...

• Lubię! 2
(edytowany)

@Sylba oczywiście wiem że koło zębate to nie to samo co zębatka 😁 nawet jak pisałem tego posta to o tym pomyślałem, ale nie chciało mi się już poprawiac na dwa słowa, czyli koło zębate 😁🤤 

@miro88 jak wyżej...czyli w błąd Cię wprowadziłem z tą zębatką 😁 

Cały problem polegał na tym że jeśli wpisałem np "spur gear module 2" to na grafikach miałem eleganckie koła zębate czołowe, a jak tylko z tabeli wybierałem o innej ilości zębów to pojawiały się koła czołowe niepełne, mimo iż były podpisane jako np 20 teeth...🤔 Strasznie mnie to irytowało, ale już tam pomału wybierałem innych producentów i coś tam znalazłem co mnie interesuje...

Ps...jaki moduł polecacie do silnika niema 23, przełożenie powiedzmy 1:4? (W sumie całkowite przełożenie (4 koła) będzie wynosić między  1:10 a 1:15, przy czym tam nie będzie wielkich sił , niema 17 by wystarczyło w zupełności ale akurat na stanie mam niema 23

Edytowano przez farmaceuta
13 minut temu, farmaceuta napisał:

Ps...jaki moduł polecacie do silnika niema 23, przełożenie powiedzmy 1:4? (W sumie całkowite przełożenie (4 koła) będzie wynosić między  1:10 a 1:15, przy czym tam nie będzie wielkich sił , niema 17 by wystarczyło w zupełności ale akurat na stanie mam niema 23

Osobiście używam zwykle 1.25, 1.5 albo 2 😉 

Moja technika: Wrzuć sobie do projektu model silnika i wybierz na oko coś co ma sensowny rozmiar.

• Lubię! 1
4 minuty temu, farmaceuta napisał:

powiedz mi ile powinienem odsunąć od siebie koła dla modułu 1.5? Wiadomo że drukarka ma jakieś błędy i trzeba zrobić sobie luz na zapas...0.5mm??

To musisz wyznaczyć eksperymentalnie, bo moja drukarka ma dość dobrą dokładność wymiarową (zwykle +/- 0.05~0.1), więc u mnie 0.5mm luzu to czasami nawet za dużo 😉 

Elementy wciskane drukuję na zero tolerancji i wciskam imadłem/prasą mechaniczną 1T.

• Lubię! 1
8 godzin temu, farmaceuta napisał:

ile powinienem odsunąć od siebie koła dla modułu 1.5

Dla kół z zębami prostymi bez korekcji zrysu odległość osi współpracujących kół 

m*(z1+z2)/2

gdzie: m - moduł, z1 i z2 - ilości zębów we współpracujących kołach.

• Pomogłeś! 1
10 godzin temu, farmaceuta napisał:

jaki moduł polecacie do silnika niema 23, przełożenie powiedzmy 1:4?

To zależy co projektujesz.
W precyzyjnych przyrządach stosuje się koła o module 1 i mniejszych, w dużych o modułach 3 i większych. Pozostaje jeszcze grupa kół o modułach 1,25 1,5 2,0 i 2,5. Im większy moduł tym większa średnica koła o tej samej ilości zębów - więc pod uwagę musisz wziąć geometrię przekładni w tym średnicę osi, na których koła będą montowane. Średnica osi silnika NEMA 23 wynosi 6,35 mm więc koło, które na nią nałożysz musi mieć średnicę odpowiednio większą. Przykładowo jeśli koło będzie miało 20 zębów i moduł m=1 to jego średnica podziałowa będzie m*z = 20 mm, średnica dna wrębów 17,6 mm, a średnica zewnętrzna 22 mm.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...