Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

34 minuty temu, farmaceuta napisał:

Panowie potrzebuje praktycznych uwag co do różnicy drukowania dyszą 0.6mm...chciałbym spróbować większą dyszą bo i tak drukuje tylko jakieś kwadratowe obudowy i nie zależy mi na wykończeniu detali...

U mnie nie ma różnicy, bo i tak mi tempo topienia nie wyrabia, więc lecę na 0.4mm... Ale jak masz jakiegoś starszego bedslinger'a to warto podmienić, szczególnie dla wyższych warstw 😉 

• Pomogłeś! 1
36 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

bo i tak mi tempo topienia nie wyrabia

No właśnie to jedno z pierwszych pytań które miałem zadać...czy extruder wydoli??? 0.6 to dwa razy większa powierzchnia niż 0.4 więc przy tej samej prędkości druku musi mi nadążyć topić dwa razy więcej materiału no i kompletnie nie wiem czy wydoli...🤔 Drugie pytanie jak na się sprawą do wytrzymałości druków? Wydaje mi się że im mniej przyklejanych warstw tym lepiej, ale to może tylko moje złudzenie 🤔 

7 minut temu, farmaceuta napisał:

No właśnie to jedno z pierwszych pytań które miałem zadać...czy extruder wydoli??? 0.6 to dwa razy większa powierzchnia niż 0.4 więc przy tej samej prędkości druku musi mi nadążyć topić dwa razy więcej materiału no i kompletnie nie wiem czy wydoli...

Nie wiem... Ja na swojej X1C wyciągam 22cc/s 🙂 Jeżeli wymieniłbym hotend na CHT to pewnie dałoby radę dojść do 35-42cc/s

7 minut temu, farmaceuta napisał:

Drugie pytanie jak na się sprawą do wytrzymałości druków? Wydaje mi się że im mniej przyklejanych warstw tym lepiej, ale to może tylko moje złudzenie

• Pomogłeś! 1

@H1M4W4R1 nie dobrze...czat gpt powiedział mi że moja drukarka ma bezpieczny przepływ na jakieś 12-15mm3/a a jak się postaram to do 20 może dociągne zwiększając temp filamentu...czyli biduśia 😭 odrazu obliczyłem orientacyjnie że dla dyszy 0.6 bezpieczna wartość przepływu zostanie osiągnięta przy prędkościach max ~50-60mm/s...😭 A nie o to chodziło mi przecież...

(edytowany)
19 minut temu, farmaceuta napisał:

nie dobrze...czat gpt powiedział mi że moja drukarka ma bezpieczny przepływ na jakieś 12-15mm3/a a jak się postaram to do 20 może dociągne zwiększając temp filamentu...czyli biduśia

Panie... jak ja bym wierzył GPT to bym drukował 15cc/s... Po prostu podnieś temperaturę i możesz zap*** 😉 Ew. zainwestuj w dyszę CHT. Btw. niższa prędkość też ma zalety... Przede wszystkim ładniejszy wydruk (zazwyczaj, tutaj problemem może być chłodzenie).

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)
1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

zainwestuj w dyszę CHT. 

Co tam mają dawać te trzy otwory??🤔 

Edit...nie było pytania😁

1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

(zazwyczaj, tutaj problemem może być chłodzenie).

A to się nie znam ...z tego co wyczytałem przy PetG im mniejsze chłodzenie tym lepiej się warstwy sklejają, tak że mam ustawione na 10% 

Edytowano przez farmaceuta
7 godzin temu, farmaceuta napisał:

A to się nie znam ...z tego co wyczytałem przy PetG im mniejsze chłodzenie tym lepiej się warstwy sklejają, tak że mam ustawione na 10% 

Tak, ale za to wszystko co nie leży na sobie potrafi się zapadać od grawitacji 🙂 Mosty, overhangi... wszystko ma swoją cenę.

• Lubię! 1
(edytowany)
13 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Tak, ale za to wszystko co nie leży na sobie potrafi się zapadać od grawitacji 🙂 Mosty, overhangi... wszystko ma swoją cenę.

Tak tak rozumiem...ja mostów praktycznie nie robię...chyba tylko dwa razy po dwa centymetry robiłem i tyle tak że luz 👍 no wiadomo..trzeba szukać wiecznych kompromisów😉

Teraz jadę z petem na 240°, ile mógłbym podnieść temp dla większej dyszy? (Tak orientacyjnie bo wiem że i tak trzeba będzie dobrać to doświadczalnie)

• Pomogłeś! 1

@H1M4W4R1 zmieniłem tą dyszę... warstwę dałem na 0.25 i nie znacznie obniżyłem prędkość względem ustawień dla dyszy 0.4...temp na 245° (o 5 więcej)...reszta bez zmian...dla takiej samej grubości ścian tego samego wydruku zaoszczędzone ~38% czasu👍 (0.4mm-13minut/0.6mm-8minut)...idzie jak po maśle, wydruk też wydaje mi się znacząco silniejszy względem podobnych rzeczy które wcześniej robiłem...nie udało mi się w palcach zgnieść a pomagałem sobie drugą ręką (mowa o wydruku pustym w środku (2 warstwy na ścianę))

(edytowany)

Pytanie do posiadaczy Cura...jaki parametr odpowiada za to żeby ścieżki się bardziej na siebie nachodziły?? Zwiększenie "width" nic nie ratuje bo wtedy slicer stworzy mniej ścieżek i wychodzi na to samo...chodzi o to że mam np okrąg, szerokość ścieżki dla dyszy 0.6mm ustawiona na 0.64mm i chciałbym żeby przy tej samej ilości ścieżek, ta ścieżka była ciut szersza...

• 2 tygodnie później...

Jako zieluny w temacie druku też szukam wskazówki. Wydrukowałem takie cuś do termometru, otworki z tyłu powstały dla picu. Filament "Polymaker Polyterra PLA", miało być 210*C, ale dla chwały wujenki ustawiłem 215*C, prędkości ścian zewnętrznych 40 mm/s, ogólnie reszta nie przekroczyła 70 mm/s. Wydruk jak na pierwszy z tego filamentu wyszedł całkiem spoko, ale, no właśnie - otwory. W projekcie są okrągłe i mają fazę krawędzi po łuku, a realnie wyglądają na bardziej płaskie jajka, szczególnie od strony "sufitu". Czyżby jednak temp była za wysoka, a może inny parametr, czy po prostu w tej pozycji drukując już tak będzie? Pionową pozycję wybrałem ze względu na ułożenie warstw i najmniejszą liczbę potrzebnych podpór.

otwory-projekt.jpg

podpory.jpg

przod.jpg

tyl-otwory.jpg

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...