Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

no i wydruk też dosyć kruchy, można łamać bez problemu czego również przy pla nie było 

Wysusz filament 😄 

• Lubię! 1

Też przy okazji o coś spytam, a dokładniej o inserty gwintowane. Np. pod M3 można znaleźć o różnej wysokości, 3, 4, 5, 8, 10 mm, itd. A z waszego doświadczenia których używa się najczęściej? Myślałem również o wtapianiu nakrętek, nacinanych lub głęboko "radełkowanych", ale to chyba robota głupiego przy takim rozmiarze.

PetG...tzn trochę znać przejścia, ale są dużo mniej widoczne i wyczuwalne na ostatniej warstwie niż z PLA którego drukowałem...dysza jakby bardziej rozsmarowuje materiał przez co efekt lepszy

IMG_20250824_192637500.thumb.jpg.1ac296511c69ef6abaf0403b45055198.jpg

IMG_20250824_192651181.thumb.jpg.994247c063c9bed279fe1e5deb508c27.jpg

Choć na pierwszych warstwach wygląda to dużo gorszej...robi się dużo takich nadmiarowych bąblow zwłaszcza w miejscach w których dysza zaczyna lub kończy 

• Lubię! 2
21 minut temu, orb777 napisał:

@farmaceuta, a co zmieniłeś oprócz suszenia? To szary sunlu petg?

Czarny...jedynie co mi nie odpowiada to to że zarówno czarny jak i biały kolor są dosyć błyszczące...wolę mat, na zdjęciach tego tak nie widać bo już późno było jak robiłem 

Dla porównania biały z rosa3d jest bardziej biały i matowy...ten sunlu przy nim wygląda troszeczkę transparentnie 

• Lubię! 1
10 minut temu, orb777 napisał:

@farmaceuta, no pikne Andżeju. Pewnie czaiłeś się tam przy drukarce, żeby zarzucić czornym filamentem.

Generalnie nie siedziałem przy drukarce, a tylko ustawiłem sobie powiadomienie żeby mi tel przypomniał 15 min przed końcem...jedyny błąd jaki popełniłem to dałem za grubą warstwę tych napisów (1.6mm) spokojnie wystarczyło by 3 warstwy po 0.2mm...wtedy napisy były bardziej "konturowe", takie ostrzejsze, ale i tak jestem zadowolony 👍

Można spróbować wydrukować w miejscu napisów rowek o małej głębokości. Później w tym rowku wydrukować napisy w innym kolorze, tak aby uzyskać w miarę płaską powierzchnię. Nie wiem jak wyszło by to w praktyce.

• Lubię! 2
1 minutę temu, Christophorus napisał:

Można spróbować wydrukować w miejscu napisów rowek o małej głębokości. Później w tym rowku wydrukować napisy w innym kolorze, tak aby uzyskać w miarę płaską powierzchnię. Nie wiem jak wyszło by to w praktyce.

Też o tym myślałem...a konkretnie o tym żeby zrobić rowki i napisy osobno z drobnym offsetem i wkleić...też by było, no ale mi kompletnie nie przeszkadza to że napisy wystają więc jest jak najbardziej ok👍 tylko tyle że na przyszłość wiem że 2-3 warstwy zupełnie wystarczą, przynajmniej w tych kolorystykach 

12 minut temu, Christophorus napisał:

Całkiem dobrze 😉 

• 2 miesiące później...

Panowie potrzebuje praktycznych uwag co do różnicy drukowania dyszą 0.6mm...chciałbym spróbować większą dyszą bo i tak drukuje tylko jakieś kwadratowe obudowy i nie zależy mi na wykończeniu detali...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...