Skocz do zawartości

Zdalne otwieranie bramy za pomocą modułów RA-01

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Potrzebuję otwierać bramę z odległości ok. 200m. Pilot tak daleko nie sięga, dlatego chciałbym się zapytać czy jest możliwe wykorzystanie np. dwóch modułów Ra-01 do sterowanie otwieraniem. Tzn. jeden jako nadajnik (z przyciskiem), drugi jako odbiornik który uruchomił centralkę w bramie? Czy konieczne jest oprócz tych modułów dodanie np. kontrolerów Arduino. Przyznam że nie jestem biegły we wgrywaniu softu np. przez Arduino IDE.

• Lubię! 1
  • Nie zgadzam się! 1
14 godzin temu, Pawel01rat napisał:

Czy konieczne jest oprócz tych modułów dodanie np. kontrolerów Arduino. Przyznam że nie jestem biegły we wgrywaniu softu np. przez Arduino IDE.

Istnieją gotowce, ale na tym forum zazwyczaj preferujemy własne rozwiązania. Możesz zapytać w osobnym wątku jak coś takiego zbudować to sporo kolegów pewnie spróbuje Ci pomóc, o ile wykażesz się własną inicjatywą 😉 

Dzięki za podpowiedź. Mam w szufladzie sporo ESP 32 i 8266 bo do tej pory siedziałem tylko i wyłącznie w Supli. Znalazłem już gdzieś tu na forum bibliotekę opartą na Wynos D1. Może coś się uda z tego poskładać.

(edytowany)

Są różne odmiany modułów LoRa i np. z tego co tu napisali RA-01SC (czip LLCC68) lepiej radzi sobie z zasięgiem niż RA-01 (SX1278). Tyle, że wspomniano też o innych antenach. Z tego co zauważyłem, moduły 433/434 MHz (nie LoRa) najlepiej działają na zwykłym kawałku drutu (podobno lepszy o impedancji 50 ohm), odpowiednio przyciętym do długości fali.

Edytowano przez orb777

Soft pod swoje zastosowanie będziesz pewnie musiał napisać, ale jak pogrzebiesz w necie, to znajdziesz różne przykłady, np. 
https://www.instructables.com/Wireless-Control-With-Lora/

https://how2electronics.com/esp32-lora-sx1278-76-transmitter-receiver/

Pozostaje jeszcze kwestia bezpieczeństwa (przykładowo "kod zmienny" z licznikiem), ale nie musisz zaprzątać sobie tym głowy, jeżeli to nie twierdza ze skarbami. Szyfrowanie zwiększa na ogół wielkość pakietu, co może być niepożądane.

(edytowany)
Dnia 24.09.2025 o 21:43, Pawel01rat napisał:

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Potrzebuję otwierać bramę z odległości ok. 200m. Pilot tak daleko nie sięga, dlatego chciałbym się zapytać czy jest możliwe wykorzystanie np. dwóch modułów Ra-01 do sterowanie otwieraniem. Tzn. jeden jako nadajnik (z przyciskiem), drugi jako odbiornik który uruchomił centralkę w bramie? Czy konieczne jest oprócz tych modułów dodanie np. kontrolerów Arduino. Przyznam że nie jestem biegły we wgrywaniu softu np. przez Arduino IDE.

Są też dedykowane urządzenia(duży zasięg, dwukierunkowa komunikacja)np:

https://www.proxima.pl/produkt/zestaw-in-out-distance-control/

To nie reklama, mam kilka radiolinii tej firmy i działają bezawaryjne od wieeeelu  lat. Także polecam. Cena może zaporowa, a może nie, biorąc pod uwagę, że to produkt przetestowany, z gwarancją i pełnym wsparciem(profesjonalnym) technicznym. Produkt i myśl techniczna z Polski.

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 1

z 200m jak dojeżdżasz czy z 200m od domu masz bramę i żadnego wifi czy przewodu? Bo o ile można się pobawić z LoRa, to może wystarczy Ci SBW-02 z zamela jeśli masz zasięg wifi?  wtedy możesz sobie dzwonić na numer telefonu w celu otwarcia.

1 godzinę temu, rade napisał:

z 200m jak dojeżdżasz czy z 200m od domu masz bramę i żadnego wifi czy przewodu? Bo o ile można się pobawić z LoRa, to może wystarczy Ci SBW-02 z zamela jeśli masz zasięg wifi?  wtedy możesz sobie dzwonić na numer telefonu w celu otwarcia.

Kolega pisał, że siedzi w supli, więc nawet tego nie proponowałem, widocznie są inne ograniczenia.

Dokładnie tak jak pisze SOYER. Niestety nie sięgnie mi tam wifi dlatego szukam rozwiązania w LoRa, niestety nie miałem jeszcze z tym doczynienia dlatego próbuje znaleźć na tym forum jakąś pomoc (podpowiedź). 

@Pawel01rat lora da radę nawet z anteną w ksztalcie małej sprężynki...do tego jakiś procek, np esp32 C3 żeby to miało w miarę małe wymiary (nadajnik) jaką bibliotekę użyć i jak mniej więcej na wyglądać kod RX/RX to się w sieci znajdzie, tylko dopisać obsługę czegoś tam co się ma wykonać po odebraniu danych w odbiorniku

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...