jabberslawek Napisano Październik 22, 2010 Udostępnij Napisano Październik 22, 2010 Witam, znalazłem w internecie chyba najprostszego robota jaki może być. Tylko gorzej ze schematem... na czerwono jest to czego nie rozumiem. Te 2 strzałki to chyba diody... a mostek to jakiś dziwnie narysowany jest i nie wiem o co chodzi... może ktoś mi wytłumaczyć? (rysunek mile widziany). P.S zdjęcie robota: __________ Komentarz dodany przez: Treker
Armir Październik 22, 2010 Udostępnij Październik 22, 2010 To co zaznaczyłeś to jest scalak. Symbol jest nad schematem.
jabberslawek Październik 22, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 22, 2010 To to wiem, ale jest jakoś dziwnie narysowany- jak go podłączyć. I co znaczą te cyferki???
Bobby Październik 22, 2010 Udostępnij Październik 22, 2010 Cyferki to numery pinów, a jest tak fikuśne narysowany, bo ten scalak to 8*NOT, a negator (czyli bramka NOT) ma taki właśnie symbol.
jabberslawek Październik 22, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 22, 2010 Dobra, dzięki za wyjaśnienie, ale jak to podłączyć.?
Bobby Październik 22, 2010 Udostępnij Październik 22, 2010 No tak jak na schemacie, nóżka nr x do elementu y. Nóżka oznaczona na scalaku kropką to pierwsza, wszystkie numery rosną odwrotnie do ruchu wskazówek zegara.
CAROLUS Październik 23, 2010 Udostępnij Październik 23, 2010 Sorry że teraz ja zadam bezmyślne pytanie , ale co to ustrojstwo ma robić?
jabberslawek Marzec 20, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 20, 2011 Sorry, że odświeżam stary temat, ale jakoś nie miałem czasu żeby go zrobić, a poźniej już zapomniałem... I tu moje pytanko: Czy może być scalak CD4017BE albo RX-2B. Jeśli nie to idzie jakoś przerobić schemat, żeby działały?
RafI Marzec 20, 2011 Udostępnij Marzec 20, 2011 Na tych scalakach tego nie zrobisz. Nawet sobie nie zadałeś trudu żeby sprawdzić w necie ich dokumentacje. Gdybyś to zrobił to wiedział byś do czego służą.
jabberslawek Marzec 20, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 20, 2011 Jestem początkujący... a ten CD4017BE znalazłem w samochodzie rc, więc myślałem, że się nada. A ten drugi to nie wiem skąd __________ Komentarz dodany przez: Sabre Bycie początkującym nie zwalnia cię z samodzielności. Potraktuj mój komentarz poważnie i weź się za naukę podstaw. Kolejny taki post nagrodzę ostrzeżeniem.
dominos96 Marzec 20, 2011 Udostępnij Marzec 20, 2011 Wpisujesz w Google nazwę układu i pierwszy link to nota katalogowa Ten drugi (RX-2B) to chyba z tego samochodu w jego nocie od razu pisze "TOY CAR REMOTE CONTROLLER" A ten CD4017BE to raczej autka na zdalne sterowanie nie widział - wydaje mi się ze można z niego zrobić zegarek
jabberslawek Marzec 20, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 20, 2011 Nie mogłem znaleźć bo mi coś otwieranie pdf szwankuje w kompie. I tych linków też nie mogę otworzyć ;/
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »