Skocz do zawartości

Czytanie schematu.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, znalazłem w internecie chyba najprostszego robota jaki może być. Tylko gorzej ze schematem... na czerwono jest to czego nie rozumiem. Te 2 strzałki to chyba diody... a mostek to jakiś dziwnie narysowany jest i nie wiem o co chodzi... może ktoś mi wytłumaczyć? (rysunek mile widziany).

P.S zdjęcie robota:

simple%20bot%20overview.jpg

Komentarz dodany przez: Treker

No tak jak na schemacie, nóżka nr x do elementu y. Nóżka oznaczona na scalaku kropką to pierwsza, wszystkie numery rosną odwrotnie do ruchu wskazówek zegara.

• 4 miesiące później...

Sorry, że odświeżam stary temat, ale jakoś nie miałem czasu żeby go zrobić, a poźniej już zapomniałem... I tu moje pytanko: Czy może być scalak CD4017BE albo RX-2B. Jeśli nie to idzie jakoś przerobić schemat, żeby działały?

Na tych scalakach tego nie zrobisz. Nawet sobie nie zadałeś trudu żeby sprawdzić w necie ich dokumentacje. Gdybyś to zrobił to wiedział byś do czego służą.

Jestem początkujący... a ten CD4017BE znalazłem w samochodzie rc, więc myślałem, że się nada. A ten drugi to nie wiem skąd 🙂

Komentarz dodany przez: Sabre

Bycie początkującym nie zwalnia cię z samodzielności. Potraktuj mój komentarz poważnie i weź się za naukę podstaw. Kolejny taki post nagrodzę ostrzeżeniem.

Wpisujesz w Google nazwę układu i pierwszy link to nota katalogowa

Ten drugi (RX-2B) to chyba z tego samochodu

w jego nocie od razu pisze "TOY CAR REMOTE CONTROLLER"

A ten CD4017BE to raczej autka na zdalne sterowanie nie widział - wydaje mi się ze można z niego zrobić zegarek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...