Skocz do zawartości

Dobre rady dla "młodego Padawana" sztuki druku 3D.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Szanowne Gremium...

Pozwoliłem sobie założyć nowy temat z myślą o uzyskaniu PRAKTYCZNYCH i/lub PRZEPRACOWANYCH porad dla niedoświadczonego użytkownika drukarki 3D.

Nigdy nie drukowałem, nie posiadam jeszcze drukarki i nie posiadałem (fizycznie).

Zaskoczę Was - Kupiłem i czekam aż dotrze.

Drukarka: Bambu Lab A1 Combo.

Filament: Rosa3D PLA

Liczę na podpowiedzi dotyczące:

• pielęgnacji urządzenia
  • środków niezbędnych do pow. pielęgnacji (smary, oleje itp.)
  • elementów często zużywających się do samodzielnego wykonania serwisu
  • przydatne uwagi - przestrogi.

Mam miesiąc czekania na urządzenie, więc mogę wykorzystać go na zaopatrzenie domowego serwisu.

Z wyrazami wdzięczności i szacunku...  

(edytowany)

@AdaSzo, mnie A1 zaskoczyła najbardziej wtedy. Po tym "incydencie" próbowała jeszcze drugi raz, ale w porę wyłączyłem ją z powera. Po aktualizacji do fw "v01.07.01.00" na razie nie zdarzyło się.

Instrukcję obsługi po polsku znajdziesz [tu], a aktualną wersję po angielsku [tu]. Masz tam też opisaną konserwację. "Na dzień dobry" producent dołączył u mnie: tubkę oleju (3g; prawdopodobnie silikonowy, o dosyć lepkiej konsystencji, większej niż ta spotykana w spraju) i 3 małe pakiety (po 1g) "białego smaru" (prawdopodobnie z ptfe). Olejem smarujesz prowadnice osi X ("ruchoma głowica") i Y ("łóżko-stół"), natomiast smarem śruby trapezowe osi Z (te po bokach w belkach ramy). Nigdy NIE smaruj prowadnicy X smarem, tylko olej. Oczywiście drukarka z fabryki wychodzi już wstępnie przesmarowana, ale po pierwszej konfiguracji wyświetli się monit o podanie oleju na prowadnice od "łóżka".

Wrzucam jeszcze linki: olej, smar. Cena za te "akcesoria", no cóż... hehe. Zawsze można poszukać tańszego zamiennika.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
Dnia 28.12.2025 o 16:59, AdaSzo napisał:

Liczę na podpowiedzi dotyczące:

• pielęgnacji urządzenia
  • środków niezbędnych do pow. pielęgnacji (smary, oleje itp.)
  • elementów często zużywających się do samodzielnego wykonania serwisu
  • przydatne uwagi - przestrogi.

@AdaSzo raczej na spokojnie, w porównaniu do drukarek 3D, który były w sprzedaży kilka lat temu to nowe drukarki typu A1 są praktycznie bezobsługowe, a jak nadejdzie moment, aby je nasmarować to same o tym powiadamiają komunikatem na wyświetlaczu 😉 Wolny czas polecam raczej poświęcić na szukanie ciekawych rzeczy do wydrukowania np. tu: https://makerworld.com/ lub tu: https://www.printables.com/

Nie ma co się stresować samą drukarką - te drukarki są tak popularne, że nawet jak promil klientów ma jakiś problem to w sieci znajdziesz liczne opisy problemów, a 99,999% osób siedzi pewnie cicho i szczęśliwie drukuje 😉 

• Lubię! 1

@Treker, nauczyłem się jednego jako posiadacz chińskich sprzętów - możesz trafić na dobry ("bezobsługowy") egzeplarz lub nie. Oba na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie, ale po czasie nie działają tak samo. Stąd opinie w internecie nt. danej rzeczy mogą być skrajne.

U mnie w A1 po czasie pojawiło się dziwnie "skrobanie" przy mosiężnych "nakrętkach" śrub trapezowych (zaczepy osi X). Szczególnie słychać to podczas opuszczania "windy". Smarowanie śrub, regulacja napinacza paska osi Z nic nie zmieniła. Druga sprawa to luzujące się śrubki w różnych miejscach. Znalazłem taką przy zaczepie od osi X. Jest tam 6 śrubek (po 3 na stronę), które mocują "windę" (oś X) z tyłu. Podczas dokręcania jedna zaczęła się obracać, myślałem, że gwint w profilu zerwałem, ale wymieniłem na inną, o minimalnie większej średnicy (dosłownie +0.05 mm) i wkręciła się poprawnie, trzyma. [Tu] także opisany jest problem z luzującymi się śrubami, tyle tylko, że przy hotendzie. Sprawdziłem u siebie, to samo. Zacząłem nawet zastanawiać się, czy może otwory pod gwinty w różnych rewizjach drukarek mają różną tolerancję? Jak widać np. w tym wątku, problem może się powtarzać. Długo nie zastanawiałem się, też dałem tam klej do gwintów o średniej wytrzymałości, chociaż z racji wysokiej temperatury nie wiadomo ile podziała.

• Lubię! 1

@orb777 nie neguję, że problemy mogą występować. Chodziło mi o to, że raczej nie warto martwić się tym na zapas. Drukarki te nie są użytkowane globalnie ani przez 100 osób, ani przez 1 tys., ani przez 10 tys. osób, tylko przez znacznie większe grono użytkowników. Jeśli byłaby duża szansa na takie problemy z nową drukarką to Internet byłby zalany takimi komentarzami 🙂 A jednak ogólnie A1 to jednej z najlepiej ocenianych drukarek 3D w historii (niezależnie od miejsca, w którym sprawdza się opnie).

• Lubię! 1
(edytowany)

@Treker, pewnie tak. Nie oczerniam A1, wiem, że ludzie dobrze o niej piszą. Po prostu takie mam szczęście do chińskich sprzętów. Z początku chodziła cicho. Łożyska osi X zaczęły "klikać" przy ruchu na boki, chociaż można to jeszcze uznać za jakąś normę. Paski na osiach naciągnięte. Nawet plastikowa obudowa blatu odkształciła się lekko od temperatury (było tam max ~65°C), przez co zrobiła się luźniejsza i jak już drukarka trochę pochodzi z podgrzewanym blatem, to plastiki brzęczą przy szybszych ruchach. Oczywiście nie mogło zabraknąć też paska osi X ocierającego w profilu prowadzącym, ale to akurat łatwo naprawić podkładając coś cienkiego pod silnik osi X. Nie jest to raczej drukarka "bezobsługowa", a przynajmniej nie mój egzemplarz. Występują w niej usterki, które można znaleźć w necie u innych ludzi, ale nie są na tyle krytyczne, że nie da się już drukować. Trzeba do niej zajrzeć raz na jakiś czas i choćby śrubki dokręcić (nie jest to zaskakujące z racji wibracji).

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
(edytowany)

Źle wpisany post, nie wiem jak usunąć. Przepraszam.

Edytowano przez AdaSzo
19 godzin temu, Treker napisał:

Wolny czas polecam raczej poświęcić na szukanie ciekawych rzeczy do wydrukowania np. tu: https://makerworld.com/ lub tu: https://www.printables.com/

Właśnie jestem na etapie przeglądania tych stron jak i innych z projektami.

Uczę się na "sucho" Bambu Studio 😀.

Pobrałem już projekty osłon do drukarki, prowadników kablowych oraz elementów do utrzymania czystości wokół 😉

Na tym etapie możesz już powoli ogarniać CAD tak aby nie bazować wyłącznie na gotowcach

• Lubię! 1
2 minuty temu, _LM_ napisał:

Na tym etapie możesz już powoli ogarniać CAD tak aby nie bazować wyłącznie na gotowcach

Masz na myśli jakiś konkretny program/programy ? 

Jest coś co wprowadzi mnie "nieodpłatnie" i w miarę płynnie w CAD ?

chyba niema jedynego słusznego programu ja używam fusion360 i próbuję sił we freecad, kolega @ethanak ma opanowane openscad, no każdy ma inne potrzeby. Z tutoriali lubię kanał Kamila Sokalskiego https://www.youtube.com/kamilsokalski potem też to https://www.youtube.com/@DamianLewczuk i mnóstwo innych również anglojęzycznych. Trening czyni mistrza, trzeba próbować 

• Lubię! 1

@AdaSzo Hej, na początku chcę pochwalić wybór. Używałem kilku drukarek, obecnie posiadam A1 i ta jest zdecydowanie najlepsza. Filament nie wiem, ja używam tego od bambu lab, radzę uważać na różne tanie. Czasem faktycznie działają, czasem kiepsko z nich wydruki wychodzą, a czasem potrawią ubić drukarkę. Właściwie, z rzeczy których musisz się nauczyć jest tylko obsługa bambu studio (co nie jest bardzo trudne) i projektowanie (jeśli chcesz drukować swoje rzeczy). Na początek polecam przeglądarkowy program TinkerCad. Bardzo prosty, ale pozwala sporo zaprojektować i później łatwiej sięgnąć po coś profesjonalnego. Jeśli nie chcesz się uczyć projektowania, to bambu lab rozwija platformę MakerWorld, na której jest mnóstwo modeli do wydrukowania z dopasowanymi już ustawieniami do druku na różnych drukarkach od bambu lab. Druk można rozpocząć w kilku kliknięciach. To chyba wszystkie najważniejsze informacje, chyba że o czymś zapomniałem.

• Lubię! 1

Najpierw nauczę się projektować w Bambu Studio bo fajnie się przy tym bawię, szkołę mam na Uniwersytecie YouTube, więc robię postępy 😀.

Czy miał ktoś doczynienia z filamentami ROSA3D? 

1 godzinę temu, AdaSzo napisał:

Najpierw nauczę się projektować w Bambu Studio bo fajnie się przy tym bawię, szkołę mam na Uniwersytecie YouTube, więc robię postępy

Bambu studio traktuj raczej jako slicer, czyli krojenie modelu na warstwy, dobranie parametrów druku dla filamentu, generowanie podpór. Jak sama nazwa wskazuje możesz dodać tam "prymitywy", odciąć "prymitywa" od gotowego modelu, ale nic bardziej finezyjnego. Spróbuj z jakimś prostszym cad-em. @farmaceuta polecał na forum "designspark mechanical", więc w nim rzeźbię, bo jest intuicyjny. Wcześniej z cad-em nie miałem do czynienia. W wersji darmowej nie ma opcji odbicia lustrzanego brył, co bywa czasem przydatne. To chyba największy minus darmoszki.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...