Skocz do zawartości

Bambu Lab A1 Mini psuje wydruki, robi spagetti

Pomocna odpowiedź

Napisano

od wczoraj wszystkie wydruki mi się psują np: po jakiejś warstwie robi się spagetti lub pierwsza warstwa się psuje. Próbowałem podokrecać i dalej nic. Ktoś wie co zrobić?

Czy stało się coś co mogło doprowadzić do takiej zmiany? Była aktualizacja, zmiana filamentu, zmiany w ustawieniach druku, lub coś innego? Czy spagetti robi się zawsze na tej samej wysokości, czy jest to losowe? Czy w bambu studio jest wybrany odpowiednia powierzchnia druku? Na razie mamy mało informacji. Mogę też poradzić kontakt z supportem bambu lab, moje doświadczenia z nimi są bardzo pozytywne.

13 godzin temu, frix napisał:

Już problem minął. Ale dziękuje za odpowiedź 

W takim razie się cieszę. Możesz napisać co było przyczyną i jak go rozwiązałeś, może ktoś w przyszłości z takim samym problemem tu trafi

• Lubię! 2

Tak jak wspomniał @AntekBezak@frix podaj przyczynę, może się innym przydać (oraz mi), i nie krępuj się jeśli problem bym prozaiczny, wszyscy popełniamy błędy . (ale pomylenie szpuli z PLA ze szpulą od babci do robienia na drutach to już przesada :)))) )

Problemem była raczej dysza 0,2mm bo na niej się głównie psuło . Odkąd wsadziłem z powrotem 0,4mm to wszystko jest dobrze a filamenty jakie używam to rosa 3D pla i od pewnej warstwy się psuło ale teraz jest już dobrze 

• Lubię! 1
1 godzinę temu, frix napisał:

Problemem była raczej dysza 0,2mm bo na niej się głównie psuło . Odkąd wsadziłem z powrotem 0,4mm to wszystko jest dobrze a filamenty jakie używam to rosa 3D pla i od pewnej warstwy się psuło ale teraz jest już dobrze 

W slicerze trzeba ustawić rozmiar dyszy, jeśli wymieniłeś dyszę, ale w ustawieniach w bambu studio dalej było 0,4mm, to mogły być problemy...

(edytowany)

Nie napisałeś w sumie jaka temperatura, prędkość pierwszej warstwy. Może przez przypadek inny profil wybrałeś? U mnie np. PLA na A1 idzie dobrze przy 210-215°C, stół 45-50°C, prędkość pierwszej warstwy bodaj 50 mm.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Temperatura filamentu troche niska, a stołu do PLA aż taka niepotrzebna. Jeżeli problem będzie powtarzał się, podnieś temp dyszy do ~200°C+, stół obniż do ~50°C. Zrób kalibrację przepływu. Do lepszego trzymania i łatwiejszego odrywania wydruku po wystudzeniu możesz użyć kleju, np. płynnego w sztyfcie "devildesign 110 ml". Taki mi tu polecono i jest fajny, szczególnie do usuwania petg z pei.

@frix, jeśli 65°C na blacie działa u ciebie, to niech będzie. Chociaż przy temp dyszy ~180°C adhezja pierwszej warstwy może być gorsza. Dlatego wypada zrobić kalibrację na docelowym ustawieniu, wydrukować test bambu, a jeżeli trzeba - wieżę temperatur, test adhezji.

Jeśli chcesz mieć większą pewność, że wydruk nie odejdzie i nie zmarnuje się, wtedy smaruj klejem. Do petg to w zasadzie "must have", zarówno do trzymania, jak i usuwania modeli. Klej w płynie jest praktycznie niewidoczny na podkładce po wyschnięciu.

Masz też inne opcje poprawiające przyczepność, np. brim, "uszy" (brim ears). Ustawiasz odległość brimu/uszu na 0 lub 0.1 od modelu i jeżeli sam nie odpadnie, to usuwasz obcinaczkami, skalpelem, gratownikiem, itp.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...